Hyundai Elantra 1.6i GLS (2003)
Uitvoering | Elantra 1.6i GLS |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2003 |
Einde tijdperk Hyundai
Helaas ... na 13 jaar komt er einde aan ons Elantra tijdperk.
Omdat ik een andere werkplek krijg, en daardoor veel meer moet gaan rijden, leek ons een andere auto gewoon verstandiger.
De trouwe Elantra reed prima, maar de onderhoudskosten zouden (naar verwachting) gewoon te hoog worden: distributie riem, remmen, koplampen, wat roest in 1 spatbord .. dat telt nogal aan. Ik las ook dat de katalysator bij 130.000/140.000 wel eens de geest geeft, en dat zou een dure grap zijn, die ik dan liever voor ben.
En een moderne auto zou zuiniger zijn, en dat telt uiteraard ook lekker mee.
Hij was verrassend snel weg, dus nu staat hij bij een nieuwe baas (en vermoedelijk heb ik er minder voor gekregen dan hij waard is :-)).
Al die 13 jaar hebben wij de Elantra ervaren als een zeer betrouwbare, comfortabele, ruime auto. Veel laadruimte, zeker de 1e 6 jaar lage onderhoudskosten. Voor een 1.6 vierpitter redelijk zuinig: op de snelweg vaak makkelijk 1 op 14 a 15, gemiddeld ong. 1 op 12,5.
De motor is erg soepel, de vele rotondes in onze woonplaats zoef je makkelijk in zijn 3 rond.
Het rare was wel, dat zelfs na 13 jaar de exacte afmetingen een raadsel bleven, met strak parkeren en manoeuvreren kon ik de lengte altijd moeilijk inschatten.
De kwaliteit van de gebruikte onderdelen lijkt me prima: we hebben er nog nooit mee stilgestaan, de motor is volkomen origineel, de binnenbekleding is heel en ziet er niet uitgewoond uit. Op het genoemde roestplekje na zag de lak er ook goed uit. Na alle jaren nog in prima staat dus.
Kortom . .we zullen 'm missen ! Er komt nu een 'verantwoorde' 3 pitter voor in de plaats, en ja dat zal wennen zijn.