Honda Jazz 1.2i limited edition (2004)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Jazz 1.2i limited edition |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
KM-stand laatst | 105.000 km |
ERVARINGEN
De Jazz is een zeer zorgvuldig gebouwde auto, met een heel frisse en nette afwerking. Ik vond hem eerst te perfect, maar in de gebruikspraktijk is dat toch prettig.
De originele geluidsinstallatie is heel goed (heldere klankweergave), en met de (als extra geplaatste) Honda-achterspeakers ook achterin prima volume.
De Jazz is erg handig in het gebruik, korte draaicirkel en een gemakkelijk interieur waarvan je de mogelijkheden ook echt gebruikt, met name de opklapbare zittingen.
Het meest bijzondere is, dat hij erg ruim is en toch erg zuinig. In de eerste maanden reed ik vaak lange afstanden, en met een zeer beheerste zuinige rijstijl op legale snelheid (100-110), haalde ik dan 4.7 gem op 1 tank! Stroomlijn + 1.2 motor met 8 bougies, tamelijk laag gewicht. Interessante auto voor een zuinigheids-wedstrijd. De laatste tijd rijd ik veel vaker korte afstanden. Gecombineerd met een lagere buitentemperatuur, minder letten op de bandenspanning en de rijstijl, en misschien ook een inmiddels wat vervuild luchtfilter komt het benzineverbruik nu al gauw uit op 5.3 liter per 100 km. Nog steeds niet verkeerd, vind ik.
Een MPV-achtige auto, en toch lekker vast in bochten en sportief! Mijn vrouw viel de strakke vering op, maar vindt het niet oncomfortabel.
Wij zijn met deze auto op kampeer-vakantie naar Portugal geweest. Is uitstekend te beladen met de zittingen opgeklapt; de bagage ligt dan op een laag zwaartepunt, waardoor de wegligging prima blijft. De Jazz heeft het steeds uitstekend gedaan; we behoorden tot de snelste vakantie-verkeersdeelnemers (heerlijke bochtige tolwegen in Spanje!),en het benzine-verbruik bleef relatief laag. Ook de remmen voldeden prima. Na de vakantie een goede poetsbeurt, en hij zou zo weer de showroom in kunnen,als nieuw. Echt kwaliteit!
O ja, deze auto daagt niet uit, maar als je wilt kun je er op een rustige manier tamelijk snel mee rijden. Ik rijd er liever in dan in bv een Peugeot 307 HDI.
Oogt niet groot(s), maar is het wel!
UPDATE juni 2006
De Jazz is inmiddels 2 1/2 jr oud. Een probleemloze, praktisch-bruikbare en zuinige auto.
In brandstofverbruik-statistiekjes wordt hij meestal niet vergeleken met vijfpersoons-autos. In die categorie scoort hij zeker zeer hoog. Opvallend is wel dat het benzine-verbruik wisselt bij verandering van buitentemperatuur.
UPDATE januari 2007
Wij zijn inmiddels met deze auto ook naar Italie en naar Polen op vakantie geweest.
Helemaal geen probleem om lange afstanden te rijden. Je blijft fit.
Een jaarlijks uitkomende auto-gids beschreef de Jazz als een stads-autootje, niet echt geschikt voor de snelweg! Echt belachelijk.
Aansluitend op een diskussie in een andere Jazz-revieuw: het stuurkarakter (m.n. hoe het stuurwiel aanvoelt bij rechtuit rijden) is inderdaad wat apart. Soms vind ik het zelf niet prettig; andere gebruikers van de auto valt het juist helemaal niet op. Het stuurkarakter is, bv, zodanig dat je niet snel met 1 hand zult sturen; misschien is dat karakter wel bewust om veiligheidsredenen zo gekozen. Het stuurt niet losjes-sportief, zoals bv een peugeot 206. Bij hoge snelheden, laten we zeggen 140-160, geeft het juist wel een stabiel en prettig gevoel. Misschien heeft het iets te maken met de (elektrische) stuurbekrachting.
De Jazz is nog steeds probleemloos. In de winter haal je niet de ekstreem-lage verbruiks-cijfers, maar hij blijft zuinig met gem 5.3.
Een standaard-grote beurt (40.000km) is met ongeveer 460 euro niet echt goedkoop. Maar toch is het een auto die in allerlei opzichten erg veel waar biedt voor zijn geld. Dat hij de tevredenheids-trofee heeft gekregen verwondert me niets.
UPDATE juli 2007
De auto startte ineens niet, de startmotor ging niet rond. Ik dacht meteen aan de accu; wellicht het interieur-lampje laten branden. Na de auto te hebben aangeduwd en na een lange rit kwam het probleem toch weer terug. Onze Jazz is nu 3 1/2 jaar oud, 49000 km gelopen, bijna alleen lange afstanden, geen stroomverslindende accessoires ed, geen airco. Wel staat de auto af en toe een paar weken stil. De accu blijkt versleten. Vreemd. In vorige auto’s heb ik altijd plusminus 7 jr met een accu gedaan.
Meteen bij aanschaf van de Jazz vroeg ik al of er geeen grotere accu in kon; immers slechts 35 AH, en van die kleine dunne polen. Ook onderhoudsvrij, dwz dat je moeilijk (officieel niet; in feite met veel moeite wel) water of zuur kunt bijvullen.
Destijds bleek een grotere accu niet mogelijk, en volgens de garage ook helemaal niet nodig. Ook nu zegt de garage dat een grotere sterkere accu niet mogelijk is; er is nauwelijks ruimte voor een ander groter type accu, en met name de plus-poolklem is heel moeilijk te vervangen door een dikkere versie. Na demontage van de oude accu bleken de bovenkant van de accuplaten droog te staan.
Volgens de monteur zijn de laatste jaren alle accus zoiezo minder van kwaliteit geworden, omdat er niet meer zoveel lood gebruikt mag worden. Zo gaan er tegenwoordig twee keer zoveel (snel) accus naar de vuilstort.
Als dat waar is, dan zou die slechtere kwaliteit van accu’s voor auto-fabrikanten reden moeten zijn om accu’s met meer reserve-kapaciteit te monteren!
Dit probleem kostte me toch een hoop gedoe (aanduwen ed), en uiteindelijk toch vroegtijdig 84 euro.
De garage heeft vergeefs geprobeerd een grotere accu te monteren, en zei dat er gen andere oplossing was voor dit probleem. Heel jammer, maar ik ben nu toch een zwak punt van de Jazz tegengekomen. Zelfs de Jazz is niet helemaal probleemloos, dus.
Waarschijnlijk ben ik hier trouwens op een probleem gestoten, waar veel moderne auto’s mee kampen. Ik ben benieuwd hoe de ervaringen van anderen zijn met de levensduur van ACCU’S!
Hoe zou dit eigenlijk gaan met de Toyota Prius; hopelijk blijven die accus wat langer in orde(?)
Update juni 2008
Een maand nadat de honda-garage vorig jaar eenzelfde nieuwe standaard-accu monteerde vond ik op internet een passende Varta-accu (met precies het zelfde formaat en ook dunne polen), en met ruim 15% meer vermogen: 40 AH. Zo goed had de garage dus niet gezocht!Ik heb toen de honda-accu teruggebracht en zelf de Varta-accu gekocht en gemonteerd.De Varta is trouwens helaas ook van het onderhouds-vrije type.
Omdat de Jazz nog steeds regelmatig lange tijd achtereen stilstaat (als het kan fietsen we of pakken we openbaar vervoer) was ik toch nog bang voor teveel accu-vermogens-verlies (moderne auto’s gebruiken ook stroom als ze stilstaan). Op zoek naar een oplossing voor dit probleem vond ik op de internet-site www.conrad.nl een Accu-beschermer Solar SE-135 (2 Watt); een dashboard-zonnepaneeltje wat funktioneert als druppellader.
Het zonnepaneeltje werkt prima, en kan ook tijdens het rijden aangesloten blijven. In principe zou het paneeltje zelfs brandstof-winst kunnen opleveren, omdat de dynamo minder energie hoeft op te wekken voor de accu. Ik ben ook nog op zoek naar een plug waarmee ik het paneeltje zou kunnen gebruiken als oplader voor mijn laptop.
Nog een idee: er schijnt zonnecel-folie in de maak te zijn; waarom niet snel die folie verwerken in motorkap en dak van bv een Honda Hybrid of misschien ook wel van gewone brandstof-auto’s?
Groet
Update augustus 08
Met de Jazz op vakantie geweest in Schotland. Met slechts 78 pk kun je toch heel erg goed mee in het bergverkeer. Dit natuurlijk mede dankzij het lage gewicht van de Jazz, zijn relatief hoge trekkracht bij lage toeren, zijn stroomlijn, en het lage zwaartepunt voor bagage in het speciale achterbankvoeten-compartiment (bij opgeklapte zittingen). Wederom lekker sturen en geen enkel probleempje!
In dit verband nog wat anders: Als de nieuwe in november uitkomende Jazz werkelijk 1200 kilo (ipv 953 voor de oude) weegt, dan is dat erg jammer. Het is juist de speciale combinatie van laag gewicht/zuinige en toch sterke motor/ruim en praktisch interieur wat de oude Jazz steeds meer tevreden gebruikers begon op te leveren.
Een idee:
Laat Honda de oude Jazz gewoon blijven leveren in NL (hij blijft waarschijnlijk gewoon geproduceerd worden in China) voor bv een kleine 12000 euro; naast het geheel andere nieuwe en uiteraard veel duurdere model.
Dit zou dan een heel simpele uitvoering kunnen zijn: leverbaar in slechts 2 kleuren, standaard zwarte spiegels (mooi!), alleen aan de rechterkant afstand-bediende zijspiegel en zijruit, airco alleen als optie, wel met de oude prima stereo (graag wel met inline-plugje voor mp3). Een Jazz zonder muziek kan namelijk niet! Daarnaast nog wat simpele goedkope brandstof-besparende maatregelen: carrosserie iets verlaagd ophangen, iets smallere eco-banden (Michelin, op dit soort dingen niet besparen!)....
Dan heeft de kritische milieu-bewuste consument voor weinig geld een perfecte practische zuinige auto! Misschien wel even weinig brandstof gebruikend als de geplande nieuwe Jazz-Hybrid versie (met gesubsidieerde zware milieu-onvriendelijke accu’s)! Als Honda zich schaamt (?) voor de oude Jazz en liever 13 in een dozijn auto’s verkoopt; laten ze dan maar een chinese naam op de oude Jazz zetten (net als Renault met de Logan). Voor mij geen bezwaar, tenminste als ik die auto gewoon bij een Honda-garage kan kopen en laten onderhouden!
Waarom moeten auto’s alsmaar zwaarder/stijver worden gebouwd? De huidige Jazz is echt stijf genoeg, zelfs met veel bagage snel over bergweggetjes rijdend. Risiko is met geen enkele auto helemaal uit te sluiten, en als iemand graag te hard wil rijden dan hoeft de auto-fabrikant niet de verantwoordelijkheid daarvoor op zich te nemen door van een auto bij voorbaat een tank te gaan maken.
Een ding is zeker: als iedereen in zware autos gaat rijden, dan veroorzaken al die automobilisten (ook als ze een hybride rijden!) veel meer emissie dan nodig is. De hele automobiel-/automobilisten-wereld verkwanselt daarmee de gezondheid van de hele wereldbevolking onnodig. Dat is een verantwoordelijkheid die echt ergens over gaat.
Groet Honda
PROBLEMEN
Accu te vroeg versleten!
- 79.000 km
L.S.,
Inmiddels weer ruim een paar jaar verder. De Jazz functioneert nog steeds prima.
Vorig jaar begon me wel een nieuwe lichte motorbrom/trilling/dreun op te vallen bij plusminus 115 km/u. Bij koppeling intrappen ,en gas los, verdwijnt het meteen. Het is een soort geluid wat velen niet eens zal opvallen, denk ik.
Ik vraag me af waar dit nieuwe geluid vandaan komt.
Zojuist zag ik dat ene Jorg een dergelijk speciaal geluid ook meldde, als reactie op een Jazz 1.2 (2005)-revieuw.
Zijn er meer mensen die dit herkennen? Zou het misschien iets te maken kunnen hebben met het 8-bougies i-dsi systeem? Of, een heel andere optie (rare gedachte wellicht): de distributieketting?
Wat veel revieuw-reacties ook melden is, dat de jazz in de winterperiode opvallend veel meer brandstof gebruikt. Dat geldt ook voor mijn Jazz.
Ik had ooit een renault, waar je de luchtinlaat-pijp(van de luchtfilterkap)in de winter boven de heetwordende uitlaatpijp kon draaien. En ik had toen ook een radiator-winterschermpje. Wat je natuurlijk wel na de winter op tijd weer weg moest halen!
Ik ben benieuwd of iemand ervaring heeft met soortgelijke voorzieningen voor een Jazz, in nederlandse winteromstandigheden.
Vriendelijke Groet
rijd nog steeds in de Jazz
- 105.000 km
Bij 85000 km heb ik Michelins laten monteren, ook al waren de oude japanse banden nog niet echt aan vervanging toe.
Had ik eerder moeten doen. De auto rijdt beter, is stiller, en volgens mij nog iets zuiniger, zeker als ik de banden wat harder oppomp (achter 2.6, en voor 2.3)
Anderhalf jaar geleden constateerde de dealer dat de voorwiellagers aan vervanging toe waren. Ik kreeg 12% korting, als coulance omdat dit een soort van zwakpunt is van dit Jazz-bouwjaar. Kosten: 311 euro.
Bij 100.000 km bleken er achter nieuwe remcylinders op te moeten: kosten 243 euro.
De auto is in prima conditie, al met al. Ik vind hem nog steeds niet lekker sturen (stuurwielgevoel; zie mijn eerdere revieuw-verslagen). Maar toch blijf ik hem nog wat jaartjes rijden, vanwege de vele andere kwaliteiten van de Jazz.
Revieuws van het nieuwe model Jazz laten zien dat deze inderdaad meer brandstof geb ruikt dan het oude model. Terwijl de Hybrid-Jazz in dit opzicht ook niet echt interessant is. Misschien moet Honda toch eens proberen om de gewone Jazz weer zuiniger te maken, bijvoorbeel met een drie-cyinder. En dan liefst niet met heel weinig cyinder-inhoud (zoals Renault), want dat soort motortjes gebruikt in de praktijk veel meer brandstof dan de fabriekscijfers beloven.
De huidige Jazz vind ik geen interessante vervanger voor mijn oude Jazz.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.