Honda Jazz 1.2 Style Mode (2010)

Honda Jazz 1.2 Style Mode (2010)

UitvoeringJazz 1.2 Style Mode
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2012

Honda Jazz 1.2 Style Mode 2010

Al poosje aan het speuren naar een opvolger van onze Mitsubishi Space Star en, o.a mede n.a.v.een aantal reviews alhier tenslotte een keuze kunnen maken tussen een Kia Venga en de Honda Jazz. De proefrit van zo’n 75 km deed ons uiteindelijk besluiten voor de Jazz te gaan.
Wat een heerlijke auto: Stoelen zitten erg fijn,ook de beenruimte,(ben 1.90 mtr,) is prima. De hogere zit is een must voor ons en waren we al gewend natuurlijk. Ook tijdens de lange vakantieritten van 1000 km zit je heerlijk comfortabel en kom je redelijk ontspannen aan.
De veel besproken magic seats zorgen voor een behoorlijke laadvloer,verrassend voor zo’n, (optisch gezien), klein wagentje! Dashboard is zeer overzichtelijk en alles ziet er gewoon goed uit. Over smaak valt niet te twisten, maar wij vinden het uiterlijk van onze Jazz erg mooi kwa lijn en kleur.

Heb bewust gekozen voor 1.2 uitvoering wegens het lage brandstofverbruik. Alhoewel sommigen een wel erg laag brandstofverbruik opgeven,( ligt natuurlijk niet alleen aan de rijstijl, maar ook aan het dagelijks af te leggen traject ), haal ik gemiddeld tot nu toe 5,7 ltr/100 km! Mijn 25 km traject bestaat uit: 3 km bebouwde kom, 7 km snelweg, 12 km 80 km-weg en 3 km 60 km-weg met daarin 2x stoplicht en 2x rotonde. De boordcomputer geeft trouwens 5,3 ltr/100 km aan, maar deze afwijking kom je bij de meeste automerken tegen.
De gehaalde 5,7 (oftewel 1 op 17,5) is gemeten over 5000 km in 1 maand tijd, inclusief vakantie.

Met de Jazz dus ook direct op vakantie naar de alpen geweest! Daar had het 1.2 motortje het dus best wel zwaar: We moesten dagelijks via een dorpje naar het vakantiehuisje hoog op een berg, over haarspeldbochtweg van 10 km lang, van 600 mtr hoogte naar 1800 mtr hoogte. Dit kon de Jazz alleen in de 2e versnelling aan, met zo’n 30 km /hr. Maar goed, we gaan niet ieder jaar de bergen in, en nu weten we ook weer waarom die Zwitsers allemaal in zo’n SUV rijden… Ook in Zuid-Duitsland op de autobahn in bergachtig gebied moest er wel eens teruggeschakeld worden naar z’n 4 om de snelheid boven de 100 km/hr te kunnen handhaven.Kortom: in echt bergachtige omgeving komt ie wel wat tekort, maar zoals gezegd: We komen niet ieder jaar in de bergen en met wat aanpassingen,rustiger rijden, is het te doen.

Terug in Nederland ook direct maar een reservewiel aangeschaft, want met dat bandenreparatiespul heb ik slechte ervaringen. Verder is onze Jazz voorzien van een vaste navigatie-aansluiting op het dashbord. Daarbij een portable “Honda”-navigatie, welke dus in het echt een Garmin-nuvi 765T blijkt te zijn. Dus geen snoeren etc meer nodig,klik de navi in het voetje en klaar….

Probeer nu wat meer op de schakel-indicator te rijden om nog wat zuiniger uit te kunnen komen.

Update 1/2 jaar Jazz bij km-stand 36000

Inmiddels ruim een half jaar Jazz-rijder en nog steeds zeer tevreden! Wel is in deze winter het verbruik gestegen naar zo'n 6,4 (oftewel 1:15,6),netjes wat mij betreft. Een negatief aspect is de "lege tankwaarschuwing",terwijl er dan maar 30 ltr getankt kan worden,maar dat schijnt een Jazz-euvel te zijn. Ook de boordcomputer wijkt continue 0,4 af. Heb vorig jaar een weloverwogen keuze gemaakt tussen enkele "hoogzitters",waarbij ik in eerste instantie viel voor de Hyundai iX20,(schitterend model),maar deze verbruikt mij teveel.Heb wel gedacht om de iX20 op lpg te zetten zoals mijn vorige auto,(Space Star),maar aangezien ik nu minder km's per jaar maak dan vroeger is mij deze investering te hoog.De Jazz heeft het ook van de Kia Venga gewonnen,de Honda is toch meer auto en heb er een beter gevoel bij, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Grappig dat zowel de Jazz alsmede de iX20 wat exclusieve auto's zijn omdat je d'r niet veel ziet rijden. Wat betreft de in enkele reviews genoemde zwakke verlichting bij werkende airco, daar heeft mijn Jazz geen last van.

Update 70.000 km

Inmiddels weer grote beurt gehad:niets bijzonders,uiteraard!! €300 en op naar de volgende 20.000km. Afgelopen november 4 stalen velgen met Nokian WR D3 Winterbanden aangeschaft,kosten all inn €400. Medio juli 2015 gaan de originele Michelin Energy ook vervangen worden,dan zit er voor deze banden zo'n 65.000km op.Opvallend snel vindt ik het ontwasemen van de voorruit m.b.v.de airco, al deel ik inmiddels de mening hier bij verschillende reviews,dat de airco behoorlijk wat invloed heeft op de trekkracht!!(ontwasemen dus maar op de oprit..)Nog over de tankinhoud:wanneer het zo uitkomt rij ik zonder probleem nog ruim 100 km door bij een lege tank-waarschuwing, boordcomputer geeft op dat moment nog 0 km te rijden aan...! Al met al blijft de Jazz een heerlijke auto, geen snelheidsmonster maar erg zuinig en betrouwbaar.

7,5