Fiat Multipla 1.9 JTD Dynamic (2004)

Fiat Multipla
Fiat MultiplaFiat MultiplaFiat MultiplaFiat MultiplaFiat MultiplaFiat MultiplaFiat MultiplaFiat MultiplaFiat Multipla - interieurFiat Multipla - interieur

UitvoeringMultipla 1.9 JTD Dynamic
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2004

Aan deze wagen bevalt me alles. Het was sinds 6 jaar mijn droomauto, nu heb ik hem een maand en heb er al 2000 km mee gereden. Het is de ideale familiewagen (mijn derde kind is op komst en ja de schoonmoeder moet ook mee). Het heeft de grootte (lengte) van een personenwagen, de ruimte van een echte MPV en de motor van een sportwagen. Dit is de enige echte ALL-IN-ONE. Het is een ZEER goed concept: 3 voor en 3 achter en een ruime koffer, zo goed zelfs dat Honda na 6 jaar beslist heeft om het idee te kopiëren.
En wat prijs/ kwaliteit/ ruimte betreft, is er GEEN wagen die aan de Multipla kan tippen. OK, ik had het oude model gewild, ja ’die lelijke eend’, maar ik had een grandioze kans om een ’nieuwe’ direktiewagen te kopen (met flinke korting) en er toch nog een volle garantie op te krijgen.
Gemiddeld verbruik is tot nog toe 7.5 L. Maak spijtig genoeg veel korte ritten. Maar geen twijfel dat de 1.9 JTD een geweldige motor is. Niet voor niets doen meerdere merken hun aankopen bij Fiat wat betreft de motoren. En qua standaarduitrusting moet deze Dynamic versie niet onderdoen aan de concurrentie.
Het rijgedrag is ongelooflijk goed voor zo"n ’hoge’ wagen. Je zit ook hoog, en vooral de kinderen op de achterbank kunnen meegenieten van het zicht. De hoge zitpositie en dus betere zicht is minder vermoeiend tijdens lange ritten. De zetel kan ook worden aangepast aan de lenden.
Slot. Dit is de meest miskende wagen van de afgelopen decennia, maar zij die er een hebben, weten wat ze eraan hebben, en het tevredenheidsgehalte is enorm hoog.

Voorlopig geen problemen gehad, maar het is nog vroeg. Ik zal dit artikel in de loop der jaren updaten.
Het enige probleem is dat men deze wagen omwille van het uiterlijk nooit de erkenning heeft gegeven die het verdient, zelfs nu niet, met de nieuwe en ’onoriginele snuit’. Maar is het sprookje niet dat het ’lelijke eendje’ uitgroeid tot een mooie zwaan?

Over mijn 306
Mijn vorige auto de 306 deed ik enkel weg uit plaatsgebrek en 200000 km op de teller. Ook een zeer goede wagen. Niet te vergelijken met wat ik nu heb, op de lengte na.

9,5