Fiat Multipla 1.6 16v Dynamic Plus (2005)
Uitvoering | Multipla 1.6 16v Dynamic Plus |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
Nu bijna anderhalf jaar zijn we in het bezit van deze Multipla. Vanwege de zitruimte voor onze drie kinderen zochten we destijds een andere auto. Niet zozeer eentje met extra bagageruimte, maar wel met extra zitruimte. Er moesten immers drie kinderstoeltjes naast elkaar passen. En dan uiteraard met behoud van een flinke kofferbak. Daarnaast is een Multipla in vergelijking met bijvoorbeeld een Touran of een Grand Scenic scherp geprijsd. Veel ruimte voor je geld.
Van het model Multipla ben ik altijd gecharmeerd geweest. Het is een eigenwijs vormgegeven auto en dat kan ik wel waarderen. Het voorgaande model vond ik ook zeer apart, maar dat ging mijn vrouw net iets te ver. Lelijk heb ik de Multipla nooit gevonden, eerder bijzonder origineel en intelligent.
Met de nieuwe neus oogt de Nuova Multipla wat moderner, maar ook stoerder. Het geheel heeft wel een zelfverzekerde uitstraling.
De auto stuurt strak, zeker voor een MPV. De ruimte binnenin de Multipla is enorm en de zitpositie is puik. Ten opzichte van mijn Focus is de Multipla wel rumoeriger en dat is op langere (snelweg)afstanden wel eens vermoeiend.
De ruimte om je heen blijft een aparte ervaring. Erg luxe. De kinderen vinden het nog elke keer een feest. De lage ramen geven hen een mooi uitzicht. De keerzijde hiervan is dat de ramen niet geheel naar beneden kunnen. Het grote voordeel van de stoelindeling is dat er met gemak 6 personen vervoerd kunnen worden in deze auto, met ieder zijn eigen volwaardige zetel. Rijd je met zijn vijven, dan klap je gewoon de middelste voorstoel om tot tafeltje/armsteun. Het valt me op dat als er mensen met me meerijden, ze steeds verbaasd zijn over de enorme ruimte binnenin de auto. En dat zonder dat het van buiten een grote opzichte SUV of iets dergelijks is. De auto is daardoor bijzonder overzichtelijk. Knap staaltje denkwerk van de Fiat-ingenieurs. Aan de ene kant jammer dat het door zo weinig mensen wordt onderkend, aan de andere kant houdt dat de auto exclusief.
Mijn Focus was een wonder van betrouwbaarheid. Deze Multipla stelt me ook zeker niet teleur. Wel wat kleinigheidjes, maar dat kun je verder lezen onder ’problemen’.
De onderstaande zaken zijn onder garantie verholpen:
- gescheurde plastic dorpel;
- nieuwe ruitenwisserbladen;
- rechter ruitenwisser opnieuw gesteld;
- dashboardaansluiting zat los en is vastgezet;
- stuur is rechtgezet;
- speakers voorin vervangen en radio terug naar fabriek ivm uitvallen speakers;
- nieuwe gasveren achterklep.
Dealer Pols in Waalwijk verdient een compliment voor de manier waarop steeds de problemen opgelost zijn.
De koppeling is niet het meest subtiele onderdeel van de auto, maar ik ben er aan gewend geraakt.