Fiat 500 TwinAir 85 Street (2012)
Uitvoering | 500 TwinAir 85 Street |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
Ik heb april 2013 deze Fiat 500 gekocht. Hij was toen 1 jaar oud met 5420 km op de teller.
Het is een geweldig leuk wagentje met alles erop en er aan.
De eerste testrit met deze auto beviel verrassend goed. Zeker als je gewent bent om een Mercedes C-klasse combi te rijden. Ik heb de auto nu bijna een jaar en ben er nog steeds dik tevreden mee.
De Twin Air motor heeft maar 0,9l inhoud. Maar wel 88 pk. Het is ongelofelijk wat ze tegenwoordig uit deze kleine motortjes kunnen halen.
Rijden met deze auto is wel even wennen omdat de versnellingsbak overbrengverhouding toch wel anders is dan bij andere auto's. Fiat heeft voor zuinigheid gekozen en dat betekent dat de motor, ondanks zijn kleine inhoud, toch lage toerentallen draait. Zo draait hij bv bij 100 km/h maar 2600 omw/min.
De versnellingen zijn erg lang en dat betekent dat je behoorlijk ver kunt doortrekken. Een nadeel van dit alles is dat het moeilijk is om bv nog rollend bij een verkeerslicht in z'n 2 weer op te trekken. En ook een rotonde nemen in z'n 3 is bijna niet te doen. Je moet dan remmen en terug naar 2.
De motor maakt een heel apart geluid en laat zich eigenlijk alleen horen tijdens optrekken. Doordat hij verder erg stil is, rij je al snel te hard.
Op het dashboard zit een knop waar ECO opstaat. Normaal staat de motor in de ECO-stand. Als je deze knop indrukt komt de motor pas echt tot leven en ben je heel snel weg bv tijdens inhalen. Het effect is echt geweldig.
Het verbruik zoals de fabriek opgeeft is absoluut niet haalbaar. Ik ben een rustige rijder en let heel erg op het verbruik tijdens het rijden. op de snelweg rij ik meestal rond de negentig met het verkeer mee. Zelfs dit helpt niet om de fabriekscijfers te halen. Ik rij gemiddeld rond de 1:20. Dat is natuurlijk helemaal niet slecht maar je moet dus wel heel erg je best doen om dit te halen.
Zie ook mijn verbruiksmonitor.
Al met al toch zeer tevreden met dit kleine krachtige wagentje.