Fiat 500 TwinAir 60 Pop (2014)

Fiat 500
Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500Fiat 500

Uitvoering500 TwinAir 60 Pop
Bouwjaar2014
Jaar van aanschaf2019

Betrouwbare brompot

Voor mijn vrouw hebben we deze fiat 500 met 2-cilinder en 60pk gekocht en na vier jaar ook weer ingeruild voor en Fiat 500, maar dan luxer en met 1.2. In deze review onze ervaringen van vier jaar kilometers maken met de meest bescheiden versie uit het 500-gamma.

Rij-eigenschappen
Een heerlijke auto die, ondanks zijn bescheiden vermogen, prima met het stadsverkeer meekomt. Het motortje laat graag horen dat ie ‘aan’ is, aangezien de hele straat meer lawaai ervaart dan wanneer de overbuurman met z’n AMG voorbij rijdt… Op de snelweg moet je wat meer geduld hebben voor ie op tempo is, maar als je je een beetje aanpast kom je er zeker wel. De stuurinrichting is verrassend volwassen op de snelweg en op de stoelen houd je het ook langer uit dan je van een auto van dit formaat zou verwachten. In de stad ben je sneller dan wie dan ook met draaien, inparkeren en rotondes pakken. Pas wel op bij drempels, want de voortrein slaat graag door, waardoor je met de beschermstrip onder de voorbumper over het straatwerk schraapt.

Interieur en ruimte
Het interieur zit kwalitatief erg goed in elkaar. Geen kraakjes of rammeltjes, gewoon goed en er zijn prettig aanvoelende stoffen gebruikt door Fiat. Met het gezin naar familie 50km verderop? We nemen regelmatig het Fiatje mee, gewoon omdat het leuk rijden is en die achterin ook prima zit. Let wel: de Fiat 500 is een vierzitter. Geen drie gordels achterin, maar twee.

Kosten
Vier nieuwe banden is het enige dat we qua kosten hebben gehad. Ongemakken: geen. Technisch klinkt ie als een bromfiets, maar hij is net zo betrouwbaar als de Puch uit m’n studietijd. Eenvoudig, maar doet t altijd.

Zijn er dan nog ongemakken aan de 500? Dat wel, maar die zijn puur praktisch. Door de schuine achterkant kun je niet veel volume kwijt in de auto. Ga je naar de IKEA? Laat je Fiatje maar thuis… Qua menu’s op het dashboard is mij de Italiaanse logica ook niet altijd duidelijk. Een koplamp in hoogte verstellen is bijvoorbeeld een echte studie. Maar zoals gezegd in de inleiding, we hebben deze inmiddels ingeruild voor een jonger en luxer exemplaar. Want wat is de 500 toch een heerlijke auto. Leuk om naar te kijken, kwalitatief goed in elkaar gezet en ideaal als tweede auto. Wij zijn er na járen van kleine Japanners nu echt aan verknocht geraakt.

PRIVATE LEASE Fiat 500