Fiat 500 1.2 SS PopStar (2015)
Uitvoering | 500 1.2 S&S PopStar |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
Eerste 100 kilometers, introductie
De Panda is niet meer want deze hebben we vervangen voor een lang gekoesterde Fiat 500. En daar is ie dan: gisteren, 30 mei is de Fiat 500 1.2 afgeleverd. In de kleur Beige Cappuccino. Deze kleur hebben wij nog niet 'live' zien rijden. Je ziet vooral wit, zwart en rood. Daar is niets mis mee maar mijn vrouw was eigenlijk direct verliefd op deze kleur.
De Panda had een Twinair-85 motor en dat is direct het eerste grote verschil met deze 1.2 viercilinder. De Twinair was, door de turbo, lekker rap. Het nadeel was wel het geluid (zeker als je ernaast stond) en de trillingen. Op de snelweg was de Twinair iets te duidelijk aanwezig. Dan de 1.2: loopt zeer rustig, je hoort 'm nauwelijks. Maar heeft ook duidelijk minder pit. Nu is de auto nog zo vers dat we 'm nog moeten inrijden maar snel zal ie nooit worden. En toch bevalt deze motor prima (we kunnen het weten want we hebben deze motor al in een andere Panda gereden).
Het 2e grote verschil met de Panda: het weggedrag. De Panda reed prima maar in bochten helde de hoge carrosserie wat over. De 500 gaat veel strakker door de bocht heen. Wel is de vering wat stugger. Zeker de eerste 20 kilometer schrok ik daar een beetje van. Leek niet op de proefrit. Op een korte richel in een bocht op de snelweg deed de 500 een stapje opzij. Dus ben de bandenspanning maar eens gaan controleren. 2.5 rondom terwijl dit 2.2 en 2.1 moet zijn. Dat scheelt enorm in het weggedrag!
Interieur: de ruimte is exact gelijk aan die van de Panda. Alleen lijkt het kleiner doordat je maar 2 deuren hebt en veel kleinere achterraampjes. Maar voor de kinderen ruim genoeg. Ook ik zit met mijn 2 meter prima voorin. De stoelen zitten heerlijk en zijn in hoogte verstelbaar. Naar Italie lijkt me onze andere auto iets comfortabeler maar ik weet zeker dat we de 500 veel zullen gebruiken op de kortere afstanden.
Geluid van de audio is redelijk goed (6 speakers), moet nog een beetje spelen met de afstellingen want dat scheelt veel.
De 500 is een auto om naar te kijken. Wat een leuk ding. Nog steeds! Terwijl ie in bijna ongewijzigde uitvoering al 8 jaar op de markt is. Sterk design!!
Een jaar in bezit!
We (nou ja, mijn vrouw vooral) rijden de 500 nu een jaar.
Aangezien het onze 2e auto is rijden we niet heel veel kilometers maar de 500 wordt wel dagelijks gebruikt. En nog steeds met veel plezier!
De 500 is lekker pittig ingereden. Deze motor hadden wij ook in een Panda. In die Panda was het een vrij loom motortje. Zeker niet echt pittig. Deze 500 hebben we zelf ingereden en dat hebben we lekker pittig gedaan. Resultaat is een veel lekkerder rijdende 500 in vergelijking met die Panda. De motor voelt veel soepeler en is lekker pittig. De uitlaat heeft een plat uiteinde (knipoog naar de oer-500) en daardoor klinkt er een lekker roffeltje. Als ik de 500 gebruik zet ik meestal het raam open en de radio uit. Dat roffeltje is lekker.
Rijden doet de 500 prima. Hij is natuurlijk ideaal voor als we naar de stad gaan. Deze kun je overal makkelijk kwijt. Handig zo'n kleintje! En toch is de ruimte heel redelijk. Zoals eerder gemeld, ik zit met mij 2 meter lengte prima achter het stuur. Onze jongste past dan achter mij. Ik moet wel zeggen dat we eerst een uitvoering met panorama wilden hebben maar dat bleek niet te passen. Dan schuift mijn kruin tegen het dak.
Betrouwbaarheid: tja, uiteraard is ie betrouwbaar. Zou ook niet anders moeten zijn bij een auto van een jaar oud met slechts 5500 km. op de teller. Alles functioneert zoals het hoort.
Binnenkort krijgt de 500 zijn eerste verwenmoment bij de dealer. Volgens mij is dat nog helemaal niet nodig maar de onderhoudsvoorschriften zeggen nu eenmaal dat je 1x per jaar een beurt moet laten geven dus dat doen we dan ook maar netjes.
Al met al zijn we erg tevreden over de 500. We hadden niet anders verwacht, dit is onze 11e Fiat (inclusief 3 oldtimers).