Fiat 500 1.2 Pop (2009)

Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

Eerste ervaringen met de Fiat 500

• 200 km

De Fiat 500 is een auto om verliefd op te worden, en van het een kwam het ander. Totaal heb ik er 10 weken op moeten wachten. Ik heb 'm in metallic Electroclash Grey gekozen (anthraciet), dat in combinatie met het chroompakket en verchroomde buitenspiegels er een zeer chique auto van maakt. Deze is BPM-vrij, dus met de automaat met Start & Stop-systeem. Dat S&S-systeem is even wennen. Nu vind ik het nog erg irritant dat hij afslaat voor het stoplicht. De gerobotiseerde-versnellingsbak is wel naar mijn wens. Het is geen volautomaat, maar op zich prima mee te leven.

Hij is niet te stug en niet te zacht afgeveerd. Voelt aan als een degelijke en solide auto. Voor de prijs mag je dat eigenlijk ook wel verwachten. Echt vlot is die ook niet met z'n 69 paarden, maar op zich ook mee te leven. Ik ben student en rij er mee naar school over de snelweg en dat doet hij tot nu toe prima en erg stil. Meer info volgt na meer kilometers.

Fiat houdt zich goed

Zo na 10.000 kilometer weer een kleine update. De 500 heeft tot nu toe geen enkel mankement vertoont en dat kan ik zeker waarderen. In de Zwitserse bergen heeft hij het ook goed gedaan tijdens de vakantie. Daar ben ik alleen overgestapt op handmatig schakelen, want hij wil toch snel doorschakelen bij steile hellingen en afdalingen. In de 1e en 2e versnelling kun je nog best goed doorhalen berg op, maar in de 3e valt hij min of meer dood.

Op de Duitse snelweg is een snelheid van 120-130 km/h lekker, bij de 140 km/h zit je tegen de 4000 rpm aan en dan maakt de motor ook flink veel herrie. Z'n top heb ik even uitgeprobeerd, en hij haalt 160 km/h in de 4e versnelling (met 4 personen). Gemiddeld over tot nu toe rijdt hij 1 op 18 (voornamelijk ingezet op provinciale wegen).

Heb ook een tijd in de Eco-modus gereden, waarin de auto echt razendsnel door de versnellingen gaat. Echt een groot verschil in verbruik heb ik daar ook niet mee en je bent nog een stuk trager.

Goed op weg

Nu 8 maanden verder en inmiddels 16.000 kilometer op de klok. Eigenlijk nog niks voor een auto, en dat kan ik bevestigen. In de afgelopen 6000 kilometer heb ik 1 klein dingetje gehad: de carterontluchtings-slang was op de naad losgekomen. Hier krijgen vroeg of laat bijna alle 500tjes last van (1.2 motor). Gelukkig in de garantie, maar op zich is het een klein slangetje en 10 minuten arbeid.

Erg tevreden over de afhandeling van dit probleem bij de dealer. Voor de rest rijdt de 500 gewoon erg fijn. Niet echt vlot, maar rustig aan lekker cruisen. Over cruisen gesproken, ik heb een cruise control in laten bouwen. Het betreft de GoldCruise GC-90 met CM-25 hendel en drie geheugestanden. In combinatie met de Dualogic automaat, hoef ik nu bijna niks meer te doen in dit karretje!

Afgelopen winter heb ik winterbanden aangeschaft. In de standaard 14 inch maat en de nieuwste Fulda banden. Je komt overal weg en trekt er snelle leasebakken mee uit, zonder winterbanden. Na de winterperiode heb ik ook andere originele lichtmetalen velgen aangeschaft, type Convertible II in de maat 16 inch (195/45-R16 Pirelli banden).

Problemen:
- Gescheurde carter-ontluchtingsslang (Kosten: garantie)

2 jaar oud

De 500 is nu 2 jaar oud, eerste beurt laten doen. Viel mee, totaal 265 Euro. Tijdens de beurt de rechter buitenspiegel gerepareerd, deze was in de wasstraat geheel afgebroken. Tevreden over de 500. Afwerking goed, ruimte is uiteraard beperkt en de verwarming doet er wel wat lang over om op te warmen. Airco voldoende koud in de zomer. Achterzijde wordt erg snel vies. Verbruik stabiel op 1:18. Geen olieverbruik. Op de winterbanden erg comfortabel en stil. Op de dunnere 16 inch banden meer resonanties.
Op naar het derde jaar!

Problemen
- Afgebroken rechter buitenspiegelkap (kosten: garantie)

3 jaar oud

Het afgelopen jaar wederom prima met de 500 kunnen rijden. In de zomer een lange rit naar Zwitserland (Wallis) gemaakt. Trekt prima op de Autobahn, in de bergen aldaar heb je echter niks aan deze 1.2 motor. Rijdt in het algemeen gewoon goed, prima stoelen, automaat i.c.m. cruise control is ook fijn.

De 3-jarige beurt kwam uit op 185 Euro bij de dealer van Fiat. Goed geholpen, maar volgend jaar stap ik over op een onafhankelijke garage, net zo vertrouwd.

Ik heb wel in het afgelopen jaar vaker het OV genomen voor langere afstanden woon-werk. Hierdoor reed ik met de 500 meer kortere ritjes binnen de woonplaats en is het verbruik iets toegenomen. Maar met 1 op 17 ben ik nog steeds tevreden.

Een betere auto voor mij zou ik me momenteel niet kunnen bedenken, wellicht de noodzaak voor meer ruimte zou in de toekomst een reden kunnen zijn om dit erg fijne en betrouwbare autootje van de hand te doen. Op naar de eerste APK komend jaar!

4 jaar oud

De eerste APK van de 500 is glansrijk doorlopen en daarnaast zijn er in het afgelopen jaar ook geen problemen geweest. Wel wat meer kilometers gemaakt door twee keer naar Hongarije af te reizen voor vakantie (ca. 7000 km in een maand). Alleen een halve liter koelvloeistof bijgevuld, geen olieverbruik opgemerkt. Het is natuurlijk geen echte autobahn-cruiser, maar het comfort scoort voldoende. Ook de airco doet het nog erg goed na 4 jaar. Bij de wissel van winter- naar zomerbanden afgelopen maart een uitlijning gedaan bij de Profile (59,00 Euro). Trok na de wissel iets naar rechts.

Ik rij nu wat meer lange afstanden in verband met werk, waarbij ik over de A2 met de traject-controle moet. Wel een beetje saai met 100 km/h op de cruise-controle, maar bij het tanken haal ik steeds vaker gecombineerd met stadsritten een fraai verbruik van ruim 1 op 20.

Als startende zzp’er gaan de zaken boven verwachting goed, dus wellicht volgend jaar eens wat rondkijken voor wat groters. Maar ik weet dat ik dan wellicht niet zo betrouwbaar en goedkoop meer kan rijden als deze 500. Al met al dus super tevreden en kan deze 1.2 aanbevelen. Grote klasse van Fiat.

5 jaar oud

En ik ben weer een jaar prima op weg geweest met de kleine 500. Ongemerkt – als ik mijn vorige invoer teruglees – toch zo’n 18.000 kilometer gereden. Deels veroorzaakt door weer een grote auto-vakantie door Oostenrijk en Oost-Europa. Totaal geen problemen gehad. En ook door een wat grotere woon-werk afstand. Dit gaat gelukkig binnenkort veranderen.

Zelf in het afgelopen jaar 1 liter olie bijgevuld (Shell) en vorige maand een motorstorings-lampje gehad. De garage heeft deze uitgelezen (betrof een remdruk-sensor) en had het idee dat dit een eenmalige communicatie-storing was (wellicht door de kou?). De storing is gewist en sindsdien geen melding meer gehad.

Inmiddels al gaan oriënteren op een andere auto. Proefritten zijn gemaakt in de Audi A1, Mercedes-Benz A-klasse en BWM 1-serie. Ben er nog niet over uit en heb er ook geen haast mee, de 500 doet het prima. Wel moet de distributieriem vervangen worden.

Problemen:
- Storing remdruk-sensor (kosten: geen)

Vaarwel

Na 5,5 jaar afscheid genomen van deze fantastische kleine Fiat 500. En aan de vraag bovenaan deze review, zou u nogmaals een auto van dit merk overwegen, heb ik gehoor gegeven door weer te kiezen voor deze kleine. Een review zal hiervan ook spoedig volgen.

Deze 500 heeft mij vanaf de eerste kilometers tot het inruil-moment overal prettig en zonder problemen gebracht. Klein en groot onderhoud was allemaal prima betaalbaar en tussendoor bleek hij ook erg betrouwbaar. Scheelt wellicht dat ik er voorzichtig mee was (goed warm rijden, etc.). Over alle kilometers is het verbruik 5,6 l/100km geweest (1 liter op (bijna) 18 kilometer).

De auto gaat ook niet weg omdat hij slecht zou zijn (natuurlijk merk je wel wat ouderdom dingetjes), maar omdat ik graag wat nieuws wil en weer wens te schakelen. Hoop dan ook dat de nieuwe eigenaar ook veel plezierige en zorgeloze kilometers heeft.

PRIVATE LEASE Fiat 500