Dongfeng Box 42kWh Premium Edition (2025)

Gebruikersreview

Dongfeng Box 42kWh Premium Edition (2025) #2

UitvoeringBox 42kWh Premium Edition
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2026

Een half jaar DFB

Ik rij een Lync en Co 01 (plug-in hybride) als opstap naar een toekomstige EV, mijn vrouw reed een Citroen C3 Benzine, automaat.

De C3 was 7 jaar oud en gaf al de nodige kosten, tijd om naar wat anders te kijken. De eerste proefrit was in een nieuw model C3, handgeschakeld. Die reed op zich prima, maar de vrouw mistte haar automaat en vond de C3 niet ëcht bijzonder of onderscheidend (beetje oudbollig gezien de hoge vorm).
Een nieuw model C3 automaat is al fors duurder en zeker als je de nodige luxe aan boord wil.
Ik was al gewend om (grotendeels) elektrisch te rijden, de automaat krijg je erbij. Maar een e-C3 van circa een jaar oud is best aan te prijs. Toen maar eens gegoogled op "Wat zijn goedkope EVs". En zo kwamen we uit op de Dong Feng Box (DFB), nog nooit van gehoord.

Na diverse meestal positieve reviews over deze auto gelezen en gekeken (YouTube) te hebben, gingen we op zoek naar een jonge 2e-hands, zo lang zijn ze immers nog niet op de markt.

De prijzen lagen voor een dergelijke auto lagen toen rond de 20 kEURO, maar één aanbieding stak er tussenuit. Die auto stond net een dag te koop voor 18 kEURO, 3/4 jaar oud en slechts 7.500 km op de teller, en dan nog in de voorkeurskleur van mijn vrouw (lichtblauw metallic, met een wit dak en witte accenten). Wij waren de eerstem van een "lange" rij mensen die een afpraak voor een proefrit hadden gemaakt, en die beviel erg goed. Ze vond de auto er "guitig en speels" uitzien. We kregen een mooie prijs voor een C3 en na 9 kEURO bijleggen had de vrouw een vrijwel nieuwe EV met nog ruim 4 jaar garantie (en 7 jaar op de batterij).

We zijn nu een half jaar en 7000 km verder en wat valt er positief op": vooral de luxe, de ruimte en het bereik. De auto is zeer netjes afgewerkt en heeft een groot niddenscherm. Er zit luxe op die ik niets eens in mijn Lynck heb zitten, zoals stoelkoeling, gepland opladen en een bestuurderstoel die electrisch naar achter schuift bij instappen. Vooral de ruimte achterin is een pluspunt, er kunnen met gemak 4 lange personen in de auto royaal zitten. De bagageruimte is best flink voor in zijn klasse (326 km).
Als je niet te hard rijdt (< 95 km) dan is boven circa 15C het beloofde bereik van 300 km haalbaar. Ook prettig is de grote middenarmsteun met plaats voor je telefoon die dan draadloos oplaadt. Android auto en Apple carplay werken prima.
Ondanks zijn slechts 95 pK elektrische motor, kan de auto prima mee in het verkeer. Het gewicht voor een EV is nl. gering. De sportieve rijmodus stand hebben we nog niet eens geprobeerd.

Puntjes van kritiek zijn: af en storing om de portieren met de a.b. te openen of te sluiten.
Ja, de auto stuurt niet als een cart, maar dat is ons voor haar (en onze kinderen) geen probleem. Er zijn nogal eens wat klachten over de ruitontwaseming, maar op Interet circuleren tips voor de juiste ventilatiestand hiertegen. De vrouw heeft geen problemen met de rits aan waarschuwingen die je kunt krijgen bij rijden, ik wel. Ik wacht nog op een software update om dit met 1 toets uit te kunnen zetten.

Het opladen gaat bij mij thuis langzaam door mijn type laadpaal (3.7 kW), maar er worden geen lange afstanden met de auto gereden. Zodoende gebeurt het laden meestal in het weekend, wanneer de energieprijs het laagste is (ik heb een dynamisch contract met zonnepanelen). Snelladen zou in theorie op max. 88 kW moeten kunnen.

De auto heeft pas zijn beurt van 1 jaar oud gehad (150 EURO), waarbij in ieder geval het interieurfilter is vervangen en de software is geupdate. Verder nog geen kosten gehad.

Kortom, als 2e auto is het een prima, goedkope auto, zowel in aanschaf als in onderhoud. Niet alleen mijn vrouw, maar ook de kinderen met ieder een rijbewijs, zijn er blij mee.