Daihatsu Sirion 2 1.3 16V DVVT Prestige (2007)
Uitvoering | Sirion 2 1.3 16V DVVT Prestige |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
Gekocht!
Vandaag de Sirion opgehaald in Zeeland bij een kleine dealer. Goede indruk vn de garage, netjes en betrouwbaar. Na mijn ervaringen met de Golf was ik eruit wat voor mij het belangrijkste was bij en volgende auto: betrouwbaarheid!
Mijn keuze viel na diverse testritten en dealerbezoeken op de Sirion 2. Waarom? De betrouwbaarheid (blijkt uit testen en reviews), de ruimte binnenin en de complete uitrusting. Het "ouwe lullen" karakter en het design vind ik minder interessant. Ik leg jaarlijkt 40.000 km af en wil dat zonder problemen kunnen. Gekozen heb ik voor een auto van 3 jaar oud en 19.000 km wat wel even zoeken was. Het is de op één na luxe uitvoering waar o.a. airco, 4 electrische ramen en spiegels, geïntegreerde radio/cd, hoogteverstelling bestuurdersstoel, etc op zit. De motorkeuze was niet moeilijk. Omdat ik ook van plan ben ermee op vakantie te gaan heb ik de 1.3 gekozen. Daarmee kom je prima met het verkeer mee. Al met al een prima auto!
Kleine beurt
Geen enkele problemen gehad met de auto. Versnellingsbak schakelt wat stroef maar ik merk dat dit steeds soepeler gaat. Wel appart dat een auto daar zoveel km's voor nodig heeft. Je merkt wel dat je moet leren omgaan met de koppeling. Je rijdt niet in één keer vlekkeloos weg. En de stoelen zitten toch minder goed als toen ik hem kocht. Vooral de zijdelingse steun is er amper. Bij koud weer beslaan de ruiten snel, even de airco aan en weg is het probleem. Nog steeds erg tevreden!
Grote beurt
De auto is nu uitgebreid bekeken. Geen enkel spoor van slijtage, zelfs de remmen zijn nog prima. Ook de banden kunnen nog een winter mee. Na de gebruikelijke vervangingen (bougies en olie beiden longlife erin gedaan zodat ik de volgende beurt bij 100.000 verwacht) zijn we opzoek gegaan naar het interieurfilter. Volgens het boekje moet het erin zitten maar nergens te vinden! Bij navraag blijkt het er niet in te zitten. Wat opvalt is dat de auto steeds soepeler wordt. Niet alleen de motor bij lage toerentallen maar ook de koppeling en de versnellingsbak. Hij rijd nu fijner! Op vakantie geweest naar de Pyreneeën en meerdere bergen opgereden zonder problemen. En door de ruimte binnenin (de achterbank die je volledig plat kunt klappen) kregen we alle kampeerspullen mee. Nog steeds ben ik erg tevreden over de auto.
Grote beurt
Volgens het onderhoudsboekje stond de grote beurt te wachten. Vervangen heb ik: motorolie en oliefilter, versnellingsbakolie, banden (voor het eerst!), voorruitenwisser, v-riem. De voorruitenwisser was sluitage, de andere onderdelen waren volgens het boekje aan vervanging toe. De bougies nog niet, pas na 60.000 km. De auto is ook op de brug geweest zodat we de onderkant konden bekijken. Op sommige delen wat roest maar niks om me zorgen over te maken. De remmen waren nog goed voor zeker 20.000. Over de betrouwbaarheid en de kosten ben ik dus dik tevreden. Nog geen kuurtje gehad. Wel merk ik dat de auto dynamiek mist. De wegligging in de bochten is slap, de koets helt daarbij flink over. Ook zitten de stoelen minder fijn bij lange ritten. Je mist comfort en zijdelinkse steun.
APK, grote en kleine beurt
Vlak voor onze zomervakantie liep de APK af (113.000 km). Tijd dus om de auto te laten keuren. Dit heb ik laten doen bij Hartendorp in Hollandsche Rading, o.a. Daihatsudealer. Tot nu toe deed ik het onderhoud bij een gepensioneerde monteur maar die stopte ermee. De auto kwam, zoals ik verwachtte, goed door de keuring. De remmen voor dienden echter wel vervangen te worden. Op zich niet vreemd, dat werd de eerste keer. Desondanks vond ik de rekening flink (€305), ik was de prijzen van een garage niet gewend. Tegelijk keek de monteur naar een irritante 'rammel' bij het rechter achterwiel. Deze was de laatste dagen ontstaan. Het bleek een droog rubber te zijn. Deze heeft hij ingespoten en weg was de rammel en konden we fijn op vakantie.
In de Alpen bleek wederom dat de auto het bergop prima aan kan. Bijzonder blijft hoeveel bagage er toch in zo'n klein doosje kan! Het weggedrag gaat mij langzamerhand wel vervelen. Ik heb het idee dat de auto steeds meer overhangt, vooral in bochten vanaf 60 km/h. Om dit te voorkomen moet je erg rustig door de bocht gaan. Doe je dit niet dat moet ik me zelf goed vasthouden want de stoel bied weinig zijdelingse steun. Ook gaat het zitten pijn doen aan mijn zitvlak bij langere ritten dan twee uur. Bij 122.000 was het tijd om de bougies te vervangen, dit kon prima zelf. Wat me opvalt is dat de lak erg gevoelig is voor steenslag. Ik heb al veel met de lakstift moeten bijwerken, met name op de motorkap. Als het flink geregend heeft en er grote plassen op de weg zijn is het twee keer gebeurt dat als ik door een plas ben gereden met de voorwielen, er een lang piepend geluid uit de motorruimte komt. Ik vermoed dat, omdat er geen afdekplaten onder zitten, de v-riem nat is geworden en dan doorslipt. Het is na een paar seconden ook weer weg. De auto bevalt verder nog steeds goed. Hij brengt ons waar we willen, al vind ik het rijden saai worden.
De Sirion wordt ingeruild
Na 180.000 probleemloze km's gaan we de Sirion morgen inruilen. De auto heeft ons op het gebied van betrouwbaarheid verbaasd. Naast het reguliere onderhoud hebben we enkel de garage moeten bezoeken om de V-snaar strakker te laten zetten (ging piepen bij nat weer). Daarnaast is de Airco een keer lek gegaan en hebben we deze meerdere malen moeten bijvullen. Kleine zaken dus, gelet op de vele km's. Hij heeft ons op menige bergtop gebracht en door zijn ruimte kon de kampeeruitrusting er in. De laatste vakantie zelfs met twee fietsen op een fietsenrek achter de auto. Lage kosten en veel ruimte voor je geld! Daarentegen lever je in op het comfort en rijgedrag. Maar wij zijn daar snel aan gewend geraakt. Al zijn lange ritten steeds vermoeiender omdat de stoelen minder goed zitten. Wegens de vele km's hebben we nu gekozen voor een diesel: Subaru Trezia. Meer ruimte en zuiniger/comfortabeler dan de Sirion. We hopen op net zoveel onbezorgde km's!