Daihatsu Applause 16 Tokyo (1996) #4
Uitvoering | Applause 16 Tokyo |
Bouwjaar | 1996 |
Jaar van aanschaf | 2016 |
Aankoop
Omdat ik bijna klaar was met mijn opleiding ben ik in het voorjaar van 2016 rond gaan kijken voor mijn eerste auto, een opknapproject van een oldtimer niet meegerekend. De auto moest aan een aantal eisen voldoen: liefst een automaat (wens van mijn partner), niet te duur in aanschaf en gebruik, goed in staat om mij naar mijn werk en weer terug te rijden (zo’n 120 km per dag) en als autoliefhebber wilde ik ook geen auto die je op elke straathoek tegenkomt.
Na een aantal weken speuren op internet kwam ik op Marktplaats een Daihatsu Applause tegen. Niet echt het meest sprankelende model, maar dit betrof een bijzonder exemplaar: een Tokyo Limited Edition met een aantal leuke opties, zoals een houten sportstuur, alcantara interieur, two-tone lak en een voorspoiler met mistlampen erin. Hij had maar weinig kilometers gereden en was 20 jaar lang van de welbekende oudere dame geweest, die ‘m altijd binnen had gestald en goed had onderhouden.
De proefrit en bezichtiging pakten goed uit en ik heb de auto mee naar huis genomen. Omdat de distributieriem al even geleden verwisseld was, kon er nog wat van de prijs af, zodat ik de auto direct van een nieuwe riem kon voorzien. Een geslaagde aankoop, ik ben trots naar huis gereden!
Half jaar in bezit
Inmiddels is de auto een half jaar in bezit. De kilometers komen er behoorlijk rap bij, we zijn al ruim 15.000 km verder. De auto bevalt uitstekend. Hij rijdt erg prettig, is relatief zuinig voor een 20 jaar oude 1.6 automaat (ca. 1 op 15) en is betrouwbaar. Er zit ook behoorlijk wat ruimte in: een nieuwe kast bij de Ikea was geen probleem, mede omdat zowel de passagiersstoel als de achterbank helemaal achterover geklapt kan worden. Ook een uurtje rijden met 4 mensen in de auto is goed te doen. Starten doet ‘ie altijd, ook als het 5 graden vriest.
Deze week is de auto voor winterbanden en een grote beurt naar de garage geweest, waarbij de auto voor het eerst helemaal is nagekeken sinds ik hem in bezit heb. Ik kreeg complimenten van de garagist, niet alleen omdat hij het een leuke auto vond, maar ook vanwege de staat. De onderkant is nog helemaal hard en de enige grotere kostenpost waren de remblokken achter, die moesten vervangen worden.
Dat geeft opnieuw een goed gevoel bij de auto. Het doel is om zo lang mogelijk met deze auto te blijven rijden: hij bevalt erg goed en wordt steeds exclusiever op de weg. In het half jaar dat ik de auto rijd, heb ik niet meer dan 5 andere Daihatsu’s Applause zien rijden!