Daewoo Nexia 1.5 GTX (1997)

Uitvoering | Nexia 1.5 GTX |
Bouwjaar | 1997 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Een Opel Kadett met een Daewoo logo, dat was het eerste wat er werd gezegd, toen ik vertelde dat ik een Daewoo Nexia had gekocht. Inmiddels weet ik beter, want heeft iemand wel eens een kadett gezien met elektrische ramen, bestuurders airbag, airco en zonder roest?
Ik heb de auto twee jaar geleden gekocht met slechts 66.000 kilometer op de teller (NAP). Inmiddels staat de teller bijna op 100.000 kilometer en kan ik allen maar concluderen dat het me allemaal erg meevalt. Wel zijn er een paar slechte Nexia eigenschappen, zoals de slappe achtervering, het sterke overhangen in de bochten en het gekraak van al het plastic.
Zelf heb ik de GTX uitvoering, een 1.5i 16 klepper met 90 PK/66 KW. Een pittig motortje waarmee je goed kan meekomen in het verkeer. Als ik goed mijn best doe dan is het zelfs mogelijk om de gemiddelde Golf of Astra voor te zijn bij het stoplicht. Verder is de auto voor zijn doen erg luxe uitgerust met o.a. airbag, elek. ramen voor, airco, in hoogte verstelbaar stuur, en bestuurders stoel, achterspoiler met derde remlicht, verstralers, centrale portier vergrendeling, in kleur gespoten portiergrepen en buitenspiegels enz. Auto heeft totaal geen last van roest, ondanks vele lakbeschadigingen en deukjes, en is bij een normaal rijgedrag redelijk zuinig (gem. 1:14).
In de twee jaar dat ik de auto heb is het volgende vervangen:
- Remblokken zijn vervangen bij ong. 70.000 km.
- katalysator is vervangen bij ong. 78.000 km.
- Twee achterbanden van Dunlop (fijne banden) bij ong. 85.000 km.
Verder heb ik een keer het raamrubber linksachter laten vervangen, i.v.m. met erge waterlekkage. (Helaas probleem nog steeds niet opgelost) Is de middendemper een paar keer dichtgelast en is de voorruit nu gebarsten.
Een keer is de ANWB geweest na een te grondige reiniging van het motorblok, te veel water in de bobine en moet ik opmerken dat de sloten goed inbraakwerend zijn.
Even een update:
19-06: Vanochtend een ongeluk gehad (gelukkig niet mijn schuld), volgens schade bedrijf auto total-los! Erg jammer, had op zijn minst de 100.000 km willen halen.