Dacia Duster TCe 100 Bi-Fuel Prestige (2022) #5

Dacia Duster TCe 100 Bi-Fuel Prestige (2022)

UitvoeringDuster TCe 100 Bi-Fuel Prestige
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2026

De zoektocht

Binnen een half jaar zijn wij van drie auto’s teruggegaan naar één. Onze woon- en werksituatie veranderde, net als het overheidsbeleid, waardoor onze eerdere keuzes niet meer passend waren.

Jarenlang reden we Ford Transit (dubbele cabine, full options), maar na meerdere technische problemen en het uitfaseren van diesel bleek een nieuwe of jongere dieselbus geen realistische optie meer.

We zochten daarom één auto die alles moest kunnen: geen diesel, wél minimaal 1500 kg trekgewicht, geschikt voor gezin, aanhangers en caravan. Elektrisch viel af vanwege gewicht, kosten, beperkt bereik met aanhanger en onze lange ritten van 400–500 km zonder laadstops.

Uiteindelijk bleef een heldere wensenlijst over:
- Zuinige auto met een rijbereik van 800+ km
- Geen diesel
- Geen bestelauto (duur in aanschaf en gebruik, bpm/btw, dure zakelijke verzekering etc.)
- 1500 KG trekgewicht
- Achteruitrijcamera
- Geen zware auto van gewicht i.v.m. MRB

Via een radioreclame kwamen we bij toeval uit bij Dacia, één van de weinige merken die nog nieuwe brandstofauto’s aanbiedt. Aanvankelijk keken we naar de Bigster, maar deze bleek niet op korte termijn op LPG leverbaar en had een lange wachttijd.

Uiteindelijk viel onze keuze op een ouder type Duster. Deze mag 1500 kg trekken en biedt met de achterbank opgeklapt verrassend veel ruimte, vergelijkbaar met een minivan of bestelauto. Dankzij de af-fabriek LPG-installatie is hij bovendien zuinig en betaalbaar in gebruik — precies wat wij zochten.

De auto is net in bezit en bevalt boven verwachting, ik was erg sceptisch maar het is niet het merk meer van jaren terug. De motor is zeer pittig en heeft er onderweg echt 'zin in' om gas te maken.

Wegligging is comfortabeler dan in al mijn Ford's en zelfs beter dan de VW polo die we op deze auto hebben ingeruild.

Eerste keer tanken was een feest voor 0,689! anno 2026

Eerste 2000km gereden

De eerste maand rijden met de Duster zit er bijna op.
Onze verwachtingen waren laag maar het overtreft alles.
Het is een zeer fijne auto met goede wegligging, niet te groot en niet te klein.

Al met onze grootste trailer gereden van 6 meter en ook beladen, en dat gaat feilloos al dan niet anders dan met onze Transit Custom met 155pk.

De motor is erg fel, en heeft een eco-stand. Zodat als je zonder aanhanger rond rijdt, lekker zuinig kunt rijden (hij is dan minder fel op het gas/schakelen).

We rijden veel met aanhangers en dat is voor elke auto een aanslag op het verbruik. Het tanken is een feest en we hebben nu 2000km gereden en zit nu totaal op 128 EUR tankbonnetjes aan LPG.

Dat betekent dus gecombineerd een kleine 65 EUR per 1000km aan tanken inclusief BTW.

Vanwege het winterse weer heb ik voor de zekerheid een nieuwe start-accu geplaatst en komende week komen er 3 nieuwe bougies in, omdat deze nog nooit vervangen zijn geweest (better safe than sorry).

Ook erg fijn dat het een Dacia is, want er is nu ook geen jaloezie van andere 'mensen'. Dat had ik met de full-options custom vaak nog wel, ook al was die heel oud en houden we niet zo van imago. Het geeft nu veel rust.

De Dacia is boven mijn verwachting heel pittig. Het doet niets onder dan mijn vorige custom, hij komt snel op snelheid met invoegen of even inhalen etc.

We gaan in februari o.a. op wintersport met de Duster met 2 kids en 3 volwassenen, dus gaan veel meer km's maken.

Wordt vervolgd!

10,0