Cupra Terramar 1.5 e-HYBRID Business (2025)

| Uitvoering | Terramar 1.5 e-HYBRID Business |
| Versnellingen | 6, Automaat met dubbele koppeling |
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand laatst | 8.500 km |
De eerste 3 maanden
Na vier jaar en 170.000 km in een Volvo V60 B3 was het tijd voor een nieuwe leaseauto. Jarenlang reed ik in een station, maar nu wilde ik graag een SUV. Met een overschot aan zonne-energie thuis en een gratis laadpaal van mijn werkgever leek een plug-in hybride me een aantrekkelijke optie, ondanks het aanstaande einde van de salderingsregeling. Een grote accu was belangrijk, zodat ik thuis veel kan laden. Een volledig elektrische auto zou eigenlijk beter zijn, maar ik rijd soms lange afstanden en heb geen zin in tussentijds laden of mijn snelheid aanpassen. Ik weet het, dat is meer een gevoel dan een feit. Een EV zou prima kunnen, maar zolang het niet hoeft, blijf ik voorlopig bij een plug-in.
In juli moest ik een keuze maken. Een plug-in van de VAG-groep leek me toen vanwege z’n grote actieradius de enige serieuze optie. De Skoda Kodiaq vond ik te groot; ik heb niet veel ruimte nodig, rijd meestal alleen of met één passagier voorin. De achterbank wordt zelden gebruikt. De VW Tiguan was een serieuze kandidaat, maar zo mooi als de vorige vond ik de huidige niet. Een R-design versie was trouwens met wat extra opties te duur. De nieuwe Audi Q3 was nog niet leverbaar en waarschijnlijk ook te duur. Vanaf het moment dat de Cupra Terramar uitkwam, was ik er al van gecharmeerd. Vooral de voorkant vind ik mooi. De achterkant van de Cupra Tavascan vind ik mooier, maar die is er alleen als EV. Het interieur van de Terramar vind ik ook geslaagd, al denkt mijn partner daar anders over...
Na een proefrit bij Pon in Leusden besloot ik voor de Terramar te gaan.
Het samenstellen van mijn nieuwe auto was niet zo moeilijk. Mijn Volvo voldeed prima met z’n 170 pk, dus de 204 pk Terramar leek me voldoende. De 272 pk versie, gecombineerd met extra opties, zou ook te duur worden. Ik koos voor de business uitvoering in Timanfaya Grey. Deze versie is al rijkelijk uitgerust met o.a. een head-up display, camera’s voor en achter, navigatie, keyless entry en een elektrische achterklep. Qua losse opties was er niet veel meer te kiezen. Ik voegde nog het Sennheiser geluidssysteem, suede-look bekleding met elektrische stoelverstelling en een wegklapbare trekhaak toe. Met nog €3 over bleef ik precies binnen mijn maandelijkse leasebudget.
Half november was het zover: mijn Cupra werd afgeleverd. Met een beetje weemoed nam ik afscheid van mijn Volvo V60. Een prachtig model, en als het budget het had toegelaten, had ik zeker weer voor een Volvo gekozen. Maar eenmaal achter het stuur van mijn nieuwe Cupra was de Volvo voorlopig vergeten.
Na 8.500 km met de Terramar ben ik een tevreden rijder. Hij heeft zeker zijn kwaaltjes, die ik ook in andere reviews tegenkwam. Na een update verdwijnen soms je persoonlijke instellingen en de bemoeizuchtige ‘hulp’ systemen zijn irritant, maar niet onoverkomelijk. Met drie handelingen op het scherm zijn ze voor vertrek al uitgeschakeld. ’s Morgens bij vorst of vochtig weer werkt de lane-assist en/of ACC soms niet. Na een paar kilometer verdwijnt de melding, maar komt hij later nog een paar keer terug. Dat terugkomen is vooral vervelend, maar ik voel nog niet de noodzaak om hiervoor een afspraak bij de garage te maken. Ik meld het wel bij de volgende onderhoudsbeurt.
Waar ik eveneens aan moet wennen is het overijverige noodstopsysteem. Al twee keer een ingreep bij parkeren toen die een stoeprand voor een obstakel zag en meerdere keren op de snelweg een ingreep waarbij de gordels worden strak getrokken. Zoals elke chauffeur met teveel zelfvertrouwen zal zeggen was dat onnodig, maar de Cupra zag dat op moment schijnbaar toch een gevaar. Overigens worden de gordels bij elke keer dat je vertrekt even aangetrokken, ik denk om te controleren of ze zijn vastgemaakt. Weer zo’n betuttelend veiligheidssysteem.
Ik heb nog steeds moeite met het begrijpen van de Side Assist. De oranje waarschuwing in het portier gaat soms aan bij het passeren van een auto op de snelweg, maar bij de volgende auto weer niet. Ook de keyless entry met automatisch sluiten bij weglopen lijkt soms niet te werken, waardoor ik vaak maar even op de knop op de afstandsbediening druk. Tot slot begrijp ik nog steeds niet waarom er soms een rood lampje op de afstandsbediening knippert. Hierover staat niets in de handleiding.
Qua rijervaring is het een fijne auto. De 204 pk is voor mij voldoende, de trekhaak heb ik alleen voor een fietsendrager of kleine aanhanger, daarvoor heb ik geen extra vermogen nodig. Ik gebruik voornamelijk de comfort rijstand en ben niet zo’n sportieve rijder dat ik de grenzen van het onderstel opzoek. Ik heb al diverse ritjes van 100 tot 200 km gemaakt en ben zelfs een keer op en neer naar Frankfurt gereden. Bij het vragen om veel vermogen is de motor duidelijk hoorbaar, wat het comfort vermindert. Bij normaal cruisen moet ik echter op het dashboard kijken of de benzinemotor is ingeschakeld, zo stil is hij dan. Het overschakelen tussen benzine en elektrisch verloopt ongemerkt. Verder valt het me op dat de auto bij volledig elektrisch rijden lijkt te schakelen. Ik dacht dat de elektromotor de wielen rechtstreeks aandrijft, dus dit is mogelijk een softwarematig gimmick voor een sportief gevoel. Maar ik kan het ook mis hebben en zit de elektromotor voor de versnellingsbak. Daar moet ik me nog maar eens in verdiepen.
De business uitvoering heeft alles wat ik graag aan boord heb. Of het Sennheiser geluidssysteem de investering waard is, durf ik niet te zeggen; ik had er iets meer van verwacht. Ik heb echter geen vergelijking met het standaard systeem. De gekleurde binnenverlichting is een kwestie van persoonlijke smaak. Ik heb de lichtstrip in het dashboard uitgeschakeld en de rest gedimd, omdat ik erdoor afgeleid raakte. Na verloop van tijd heb ik het multimedia systeem doorgrond en vind ik het prima bedienbaar. Wel krijg ik te horen dat ik voor bellers slecht te verstaan ben, wat vreemd is aangezien de beller in de auto goed klinkt. Of dit aan Apple CarPlay of een slechte microfoon van Cupra ligt, weet ik nog niet. Ik zal dit een keer testen door te bellen met uitgeschakelde CarPlay en de telefoonfunctie van de auto te gebruiken.
Ik probeer zoveel mogelijk elektrisch te rijden, waarbij ik de accu altijd volledig oplaad en leegrijd. Ik weiger het advies van de boordcomputer op te volgen om slechts 80% te laden. Je wordt gelokt met reclames die een rijbereik van meer dan 100 km beloven, maar na aankoop wordt geadviseerd om slechts 80% van de accu te benutten. En iedereen accepteert dit alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Als je een nieuw huis met drie slaapkamers koopt en bij oplevering te horen krijgt dat het voor de levensduur beter is er maar twee te gebruiken, haal je toch ook niet alleen maar je schouders op? Als het zo goed is voor de accu, moeten ze het maar softwarematig blokkeren en met de dan haalbare actieradius reclame maken.
Met een volle accu haal ik zo’n 70-80 km, waarbij ik op de snelweg een kruissnelheid van 125 km/h aanhoud. Dit lijkt een gebruikelijke afstand voor de wintermaanden. ’s Nachts laad ik de accu van 0 tot 100% op, wat volgens de laadpaal zo’n 24 kWh kost, inclusief een kwartiertje voorverwarmen in deze koude periode. Een pluspunt van de Terramar in de hybride stand bij lange afstanden is dat de accu optimaal wordt gebruikt. Stel je navigatie in op een route van 200 km, dan wordt de accu tijdens de rit gelijkmatig leeg gereden. Omdat ik elke laadmogelijkheid benut, kan ik nog niets zeggen over het benzineverbruik met een lege accu of in hybride modus. Bij een volle tank (45 liter) geeft de boordcomputer echter altijd een actieradius aan tussen 500 en 540 km, afhankelijk van de omstandigheden van de rit ervoor. Dit zou neerkomen op een benzineverbruik van ongeveer 8,7 l/100 km, oftewel 1 op 11,5. Mijns inziens niet bijzonder zuinig. Met dezelfde rijstijl haalde ik met mijn Volvo mild hybride gemakkelijk een gemiddeld verbruik van 5,9 l/100 km (1 op 17). Ik ben wel benieuwd naar het werkelijke verbruik en zal binnenkort eens tank leeg rijden met een lege accu. Eens kijken wat de resultaten zijn. Ik heb namelijk weinig vertrouwen in de verbruikscijfers van boordcomputers; zelf meten is weten!
Of het financieel aantrekkelijk is om bij publieke palen te laden, hangt af van de locatie. Je betaalt zo’n €0,50 tot €1 per kWh. Bij een gemiddelde van €0,75 kost 20 kWh en 80 km rijden dus €15,-. Voor dit bedrag heb je ook zo’n 7,5 liter benzine en kom je met een verbruik van 8,7 l/100 km 86 km ver. Het omslagpunt ligt met deze grove berekening dus rond de €0,75 per kWh. Thuis laad ik voor ongeveer €0,25, wat natuurlijk gunstig is (voor mijn werkgever, want die vergoedt alle kosten).
In mijn jeugd kon een auto alleen indruk op mij maken als de schaalverdeling van de teller minimaal de psychologische grens van 200 km/h aangaf. Na twee begrensde Volvo’s rijd ik nu weer een auto met een topsnelheid boven de 200 km/h. Niet dat je er iets aan hebt, maar het is wel een leuk feitje op verjaardagsfeestjes. Ik was natuurlijk wel benieuwd of de Cupra ook echt de beloofde 210 km/h haalt. Afgelopen week haalde ik op een vrij stuk Autobahn 212 km/h op de teller en 203 km/h op de GPS. De wegligging was nog prima. Daarna reed ik verder met zo’n 150 km/h, wat relaxter is en mijn inziens beter bij de auto past. Bij een klant waar ik die dag moest zijn stond een weegbrug voor vrachtwagens. Uit nieuwsgierigheid ging ik erop staan en de display gaf 1990 kg aan, inclusief mijzelf (82 kg), twee kratjes werkgerelateerd materiaal (30 kg) en een driekwart volle tank. Dat is een aardige massa die je verplaatst, heel anders dan de middenklassers van 1000 kg uit de jaren tachtig (het blijft heerlijk om over vroeger te mijmeren).
Rond de feestdagen stond de auto drie weken buiten bij een vliegveld op een parkeerplaats, zonder stekker en met temperaturen rond het vriespunt. Ik vond dat wel even spannend, want je leest vaak over leeglopende 12-volt accu’s bij moderne auto’s. Na een lange vlucht wil je niet dat je auto niet start. Ik had de hybride accu voor de zekerheid voor 60% vol gelaten. Bij terugkomst startte hij meteen. Met de app kon ik de auto al tijdig voorverwarmen, wat met mijn Volvo wel anders was, die reageerde na een week stilstaan niet meer op commando’s van de app, al startte hij wel altijd.
Na drie maanden en 8.500 km in de Cupra kan ik zeggen dat ik tevreden ben, enthousiast zou een te groot woord zijn. Hij laat daarvoor toch af en toe een steekje vallen. Maar als ik de ervaringen van collega’s en vrienden over hun auto’s hoor, zijn die niet veel beter of slechter. Elk merk heeft wel iets. Dus ik denk dat ik een goede keuze heb gemaakt. We zullen zien of ik daar over een jaar nog steeds zo over denk.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Cupra Terramar 1.5 TSI e-Hybrid VZ Performance 272pk | Head-Up Display | Memory stand stoelen | Stoel & Stuurverwarming | 360* Camera | Draadloze telefoonlader | Elektrische kofferbakklep | Apple CarPlay/Android Auto | Adpative cruise | Keyless entry/start | Sennheiser audiosysteem | 20 Inch LMV |

Cupra Terramar 1.5 TSI e-Hybrid | Wordt verwacht | Trekhaak | 360 cam | LED |
- 2025

Cupra Terramar Business 1.5 TSI eHybrid 204pk DSG Automaat Adaptive cruise control, LED matrix koplampen, Achteruitrijcamera, Elektrische achterklep, Stoelverwarming

Gouden sturen voor BMW, Opel en Volkswagen - en nog twee merken

Dubbeltest met de dikste plug-in hybrides van Cupra en Renault: Terramar vs. Rafale

Volgens Cupra is een derde klimaatzone essentieel - Back to Basics

Test: Cupra Terramar - Cupra zoekt het hogerop