Citroën ZX Furio 1.8 (1992)

Citroen ZX

UitvoeringZX Furio 1.8
Bouwjaar1992
Jaar van aanschaf2013

Nadat mijn vorige auto kapot ging zocht ik een nieuwe auto die vooral goedkoop was. Het maakte me niet echt uit wat voor auto ik kreeg. Uiteindelijk kreeg ik via een autohandelaar een citroen zx aangeboden voor 300 euro. Na een korte proefrit besloot ik de auto mee te nemen.

Ik hoopte met de auto tot de apk door te kunnen rijden. De apk liep nog tot april, terwijl ik de auto in augustus kocht. Dit is uiteraard veel gevraagd voor dat geld. Het was immers niet mijn bedoeling om teveel onderhoud te laten doen aan deze auto.

Inmiddels ben ik bijna een jaar verder en de auto rijdt nog steeds. Laatst ben ik de 10000km gepasseerd. Het onderhoud dat ik tot nog toe gehad heb is het volgende:

-remblokjes vervangen
-apk vernieuwen (hierbij moest de draagarm linksvoor worden vervangen)

Overigens heb ik verder nog wel enkele problemen gehad. Het volgende heeft zich tot nog toe voorgedaan (dit zijn punten die ik niet heb laten maken en ook niet van plan ben om er iets aan te gaan doen)

-vanaf de aankoop brandt het motorstoringslampje vrij regelmatig. Echter loopt de motor niet slechter.
-Het waarschuwingslampje voor de remmen brandt zodra ik de rem intrap. Waarschijnlijk iets verkeerd gegaan, aangezien er niks mis is met de remmen.
-De kachel doet het niet meer. Waarschijnlijk ligt het probleem in mijn stuurslot (doorgebrande kabels). Misschien dat ik dit van de winter nog op ga lossen, maar tot nog toe heb ik er geen last van.
-Het raammechanisme van de bestuurdersraam is kapot.
-veel dingen laten los. Denk hierbij aan kleine dingetjes als plafondverlichting en raamrubbers.
-Een zwabbernaald. De kilometerteller gaat (vooral bij lagere snelheden) enorm heen en weer. Dit schijnt een kwaaltje te zijn van de zx, omdat de kabel te kort is.

Overigens is de motor van de zx nog erg goed. De auto is starten lopen, en hij heeft me nog nooit laten staan. Lekkages o.i.d. doen zich ook niet voor.

over de auto zelf:

Wat gelijk opvalt is dat de auto enorm fijn op de weg ligt. De auto schakelt goed, stuurt super en het bochtenwerk is heerlijk. Wat ik vooral fijn vindt is dat de vering enorm lekker is. Dit maakt de auto enorm lekker om te rijden.

De binnenkant is vrij saai. Daarnaast is het enorm vervelend dat je geen normaal dashboardkastje hebt in de auto. Zoveel moet het toch niet kosten om een dashboardkastje te maken die dicht kan? En waarom heeft de auto maar 1 ruitenwisser? Het comfort van de stoelen maakt dit echter allemaal goed. Ook langere reizen is geen probleem met de auto. In vergelijking met andere auto's van deze klasse zitten de stoelen echt heerlijk.

De motor heeft genoeg pit. Ik ben wel blij dat ik een 1.8 heb, want met inhalen o.i.d. is een beetje trekkracht wel lekker. Het verbruik is redelijk. Ik rijdt ongeveer 1 op 8 á 9 met deze auto. Dit is echter wel bij korte afstanden en met een sportieve rijstijl. Voor een auto uit 1992 valt het dus wel mee.

In mijn ogen is de citroen zx enorm ondergewaardeerd. De auto rijdt goed, de motor is goed en toch zijn ze enorm goedkoop. Ik denk dat dit komt omdat de auto niet de mooiste is. Wil je een echt mooie auto? kijk dan verder. Zoek je een auto die betrouwbaar is voor weinig geld, dan raad ik je deze auto aan.

Update:

Inmiddels is de auto verkocht. Voor mijn werk moest ik langere afstanden reizen, en uiteindelijk hield de auto het niet meer vol. De kilometerstand was inmiddels de 137000 gepasseerd, zonder nog extra onderhoud te verrichten. Ik denk niet dat je snel een auto vind waarmee je 17000km kan rijden, op alleen vervangen remblokjes. Helemaal niet voor hetzelfde geld.

Op een goede avond ging mijn acculampje branden. De dynamo was kapot. Omdat ik het wel tijd vond voor een nieuwe auto heb ik de auto uiteindelijk verkocht. Overigens reed de auto nog gewoon goed, dus wie weet hoe lang ik nog door had kunnen rijden als de dynamo vervangen was!