Citroën Grand C4 Picasso BlueHDi 120 Tendance (2014)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Grand C4 Picasso BlueHDi 120 Tendance |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2014 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
KM-stand bij aanschaf | 39.256 km |
KM-stand laatst | 77.549 km |
Tsja....
- 75.632 km
Tsja... (75.632 km)
Nieuwe baan, nieuwe auto. Of ik genoegen wilde nemen met een Citroën C4 Grand Picasso als voorloper? Geen bezwaar. Hoewel de meningen er thuis ernstig over verdeeld zijn, vind ik ‘m van de buitenkant beslist niet vervelend uitzien. Sterker: wat mij betreft steekt het exterieur qua ontwerp de rest van de MPV’s naar de kroon. Zeker in het wit. Na dik een half jaar (en 35.000 kilometer) is het tijd om de balans op te maken.
De buitenkant is dan een hoogvlieger, de binnenzijde is een heel ander verhaal – zo vindt het gezin unaniem. Het ontzettend fraaie, centraal bovenop het dashboard geplaatste HD-scherm is als een vlag op een modderschuit. Excusez. Het lijkt wel of de echte inspiratie goeddeels op was na het tekenen van de buitenzijde. Het dashboard priemt als een dikke lip het interieur in en de ribbel die aan de onderzijde richting rechts wegtrekt, ondersteunt optisch het centrale display waarmee je onder meer de radio, ventilatie en navi bedient. Maar dat ondersteunen gebeurt dan wel op zijn Frans, want de afwerking is maar zo-zo met een kier tussen scherm en ribbel als gevolg. Bovendien was het geld duidelijk op na het monteren van dat kraakheldere display óp het dashboard, want het exemplaar dat in die lip verwerkt zit, heeft de resolutie en helderheid van de 4 jaar oude Samsung Galaxy Young waar onze jongste belt: dat kan beter. Niet alleen voor wat betreft het aantal pixels is het geen mijlpaal, maar er lijkt ook wel een soort lichte waas over te liggen die blijft irriteren. Ook elders in de auto is duidelijk waarom deze Fransoos zo scherp geprijsd is. De materialen zijn het vaak net niet: iets te slapjes van structuur, net iets te los gemonteerd, dat soort zaken die je alleen opvalt als je ze aanraakt.
De stoelen zien er ‘anders’ uit, met een baan die als een arm de lekker royale zitting lijkt te willen knuffelen. Helaas voel je je in de stoelen niet omarmd. Wie rechtop zit, krijgt teveel steun ter hoogte van de schouderpartij, maar zoekt naar steun voor de onderrug. De hoofdsteunen zijn daarentegen wel lekker royaal en prima te verstellen. Neem overigens niet de luxe hoofdsteunen als je langer dan 1.90 meter bent: daarvan staan de zijkant als vleugeltjes naar binnen zodat je je hoofd er tussen te rusten kunt leggen. Ziet er fijn uit, maar ze prikken bij lange mensen vooral in de schouders.
De bediening van de domotica aan boord, kan alleen via het juist gememoreerde (aanraak)scherm. Ik kan er geen vriendjes mee worden. De temperatuur bijstellen is omslachtig (de airco is niet overbemeten) en tegen de tijd dat je achter een stinkende bestelbus de recirculatiestand hebt gevonden, ben je al lang en breed thuis. Datzelfde geldt ook voor het zoeken naar een andere muziekzender (de audio klinkt overigens prima!), het bedienen van de navigatie (de route is slecht afleesbaar, de spraakbegeleiding top!) en het aanpassen van de algemene instellingen. Het kost teveel tijd en is niet praktisch. Gewone, fysieke knoppen zijn ècht beter. En dát weten de Fransen ook, want het stuur is ermee bezaaid. Dát is dan weer niet zo handig, hoewel de optie om met een scroll-wieltje even snel door je laatste bestemmingen te gaan, in te zoomen of je recente gesprekkenlijst te raadplegen dat dan weer wél is.
En dan de storingen die de elektronica geeft... Niet alleen ben ik met enige regelmaat alle instellingen kwijt, ook krijg ik regelmatig onjuiste foutmeldingen (de achterklep staat open, de gordel is los, de airbag is gedeactiveerd…), rijd ik volgens de navi geregeld door de weilanden naast de snelweg en vallen de twee schermen zo 1 à 2 keer per week volledig (op de snelheidsmeter na) uit – om zich na een minuut weer vrolijk te melden. Navi en radio doen het in die tijd niet. En het telefoongesprek dat je voerde is ook verdwenen. Volgens mijn garage hoort dit bij de auto. Jawel. Dat hebben ze écht gezegd!
Het rijcomfort is daarentegen prima. Okay, zo lang je op goed onderhouden wegen rijdt en niet te vroeg schakelt, dan. Anders kraakt en resoneert de C4 (onder het dashboard) dat het een lieve lust is. Maar hij rijdt verder soepel. Filtert oneffenheden lekker weg, is behoorlijk stabiel en de dieselmotor doet zijn werk in alle rust. Daarbij gaat ‘ie overigens liever rechtdoor dan dat ‘ie een bocht maakt, maar dat vind ik geen groot punt. De all-weather banden die onder mijn auto liggen zijn lawaaimakers en ontberen grip, maar dat kan de Citroën niet worden aangerekend.
De prima 120pk sterke diesel onder de motorkap heeft voldoende koppel om gedachteloos mee te kunnen rijden met het verkeer en maakt van de Grand Picasso geen drinkenboer. In de Ardennen houdt het allemaal niet over, maar ik hoef niet als eerste boven te zijn. Veel belangrijker is dat 'ie mooi loopt en een ronduit super stop-start systeem heeft waar ik in de file veel profijt van heb. Als je een beetje oplet, kun je er volgens de boordcomputer best 1 op 20 mee rijden. Nu blijkt dat aan de pomp (nog net geen) 1 op 17 te zijn, maar ook dat is een prima waarde en loopt in de pas met verbruik van mijn vorige auto; de Prius Wagon.
Minder prima is de plaatsing van de klaptafeltjes in de rugleuning van de voorstoelen. Voor kleine kinderen zitten ze op een perfecte hoogte, maar die van mij zijn de luiers ruimschoots ontgroeid en zitten er met hun knieën tegenaan als ook de derde zitrij wordt gebruikt. En als we het dan toch over de achterbank hebben: die is breed genoeg voor drie tieners en bestaat uit goed zittend meubilair. Het opklappen (of neerklappen) van de stoelen is evenwel elke keer weer een worsteling(etje) en de gordels van de buitenste zitplaatsen zijn alleen makkelijk voor het grijpen als je het portier open doet.
Als ik het bovenstaande teruglees, lijkt het alsof de C4 Grand Picasso een waardeloze auto is. Dát is niet het geval. Maar hij is wel behept met een hele rits kleine en soms wat grotere onhebbelijkheden waar ze bij Citroën toch echt een keer goed naar zouden moeten kijken. Dan zou het zomaar een aanrader kunnen zijn! Ik moet zelf nog een maand of 4 geduld hebben voor mijn definitieve auto wordt geleverd en een andere collega met deze C4 verder mag. Dat zing ik wel uit.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen
- 67.451 km
Nadat mijn auto niet meer op slot wilde (via de afstandsbediening, noch handmatig met het sleuteltje) besloot de leasemaatschappij dat het genoeg was. Mijn Citroen werd daarom afgelopen week maandag omgeruild voor een nieuwe auto: wederom een Citroen C4 Grand Picasso. Was de vorige zwart van kleur, deze is blauw. Verder identiek qua uitvoering. Met iets minder kilometers op de teller. Maar verder bijna net zo oud.
Wat valt op?
- De banden onder mijn nieuwe auto zijn een stuk stiller en stijver. De all weather banden hebben plaats gemaakt voor een setje Bridgestones. Dat komt het stuurgevoel duidelijk ten goed. Nee, nog steeds is het geen bochtenridder, die Fransoos. Maar hij voelt zich merkbaar beter op zijn gemak op het klaverblad.
- De resonanties die ik in mijn vorige C4 Grand Pricasso had, zijn in dit exemplaar nog veel dominanter aanwezig.
- De werking van de airco is op warme dagen echt aan de minimale kant. Zeker in stads omgevingen met lage snelheden en veel verkeerslichten puf je het al snel uit.
- Ook in deze C4 Grand Picasso valt het dashboard uit: is de afgelopen week al één keer gebeurd. Het hoort klaarblijkelijk dus ècht bij dit model...
- De toegepaste materialen zijn niet bestand tegen (waarschijnlijk) intensief gebruik (van mijn voorganger). Merkte ik bij mijn vorige review al op dat ik bedenkingen had, bij deze Grand Tourer is de 'aluminium look' al aan het afbladderen rond de versnellingspook...
Afscheid
- 76.501 km
Over twee weken moet ik afstand doen van deze Citroën. Met dank aan paar ritten naar Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië, heb ik deze weken nog snel aardig wat kilometers kunnen maken. Tijd om de eindbalans op te maken.
Wat is goed:
- Fraai, scherp scherm bovenop het dashboard.
- Grote kofferbak.
- Prima presterende motor.
- Uitstekende start-stop. Motor blijft lang uit, starten gaat bijna trillingloos.
- Heerlijk comfortabel (los van de zetels).
- Verlengde voorruit met groooote zonneschermen.
- Twee USB-aansluitingen én stopcontact voor opladen telefoon. Top!!!
- Geluid standaard audio-installatie.
- Royale uitrusting (met onder meer easy entry).
- Hoofdsteunen kunnen lekker hoog. Geldt overigens alleen voor de stoffen exemplaren!
- Meer dan genoeg plek voorin.
- Fraai design exterieur (wat mij betreft de mooiste wagen in zijn segment).
- Uitstekende spraakbegeleiding navigatie
- Ruimte op 2e zitrij als de 3e zitrij niet wordt gebruikt.
- Verbruik bij normaal rijgedrag op filegevoelige trajecten (1 op 16,5).
- Stilte aan boord (de motor niet meegerekend).
- Eigen regelbare ventilatieroosters voor 2e zitrij.
- Werking cruise control: heel logische knopbediening.
- Laatste bestemmingen snel oproepbaar.
- Gesprekkenlijst snel oproepbaar.
Wat is voldoende:
- Weggedrag (hij rijdt heerlijk rechtuit, bochten zijn wat minder zijn 'ding').
- Zitruimte op 2e zitrij als de 3e zitrij wel wordt gebruikt.
- Verbruik wanneer in Duitsland wat steviger wordt doorgereden (1 op 11).
- Zicht rondom.
- Bediening vanaf het stuur (handige functies, maar te veel knoppen).
- Snelheid navigatie.
Wat kan beter:
- Lichtelijk dreunen van de motor bij constante snelheden (audio uit).
- Design binnenin - smaakkwestie.
- Mijn vrouw vindt de koppeling 'waardeloos' aangrijpen. Dat u het weet. Ik heb er zelf geen moeite mee.
- Kwaliteit microfoon bij bellen. Aardig wat opmerkingen over ontvangen. Dof, ver weg.
- Invoeren postcodes in navi is niet mogelijk.
- Invoeren POI's.
- Onderste scherm: niet zo scherp, het lijkt wel of er een waas over ligt.
- Draaicirkel.
- Zitting achterstoelen is relatief kort.
- Jammer dat je deze auto niet kunt krijgen zonder tafeltjes achter de voorstoelen. Zijn ruimtevreters.
- Positie (van de wel erg forse) bekerhouders: je moet te vér reiken.
Waar moeten ze bij Citroën snel mee aan de slag:
- Hoeveelheid kraakjes, rammels.
- Gebruikte materialen. Ziet er prima uit, maar blijkt in de praktijk niet zo solide.
- Vorm van de voorstoelen: te weinig steun onder in de rug, teveel bovenin.
- Piepende pedalen; vooral de koppeling zucht.
- Remweg - zowel op all-weather banden als op zomerbanden. Dat doet de concurrentie ècht beter. Zeker met het hele gezin aan boord zijn die extra meters niet fijn.
- Bekleding stoelen is behoorlijk besmettelijk (grijze banen) en de zwarte delen zien er al snel smoezelig en 'verwassen' uit.
- Bekleding (stof) van de stoelen laat je zweten in je pak. Geen last van als ik jeans aan heb...
- Afleesbaarheid van het navigatiesysteem. De route wordt weergegeven met een te dunne blauwe lijn.
- Directe koppeling tussen onderste en bovenste scherm. Ergo: je ziet eigenlijk 2 keer hetzelfde, maar dan in een ander jasje. Beter zou zijn: boven navi, onder audio/klimaatbeheersing/telefoon - of omgekeerd - et cetera).
- Nieuwe Picasso's komen sinds kort zónder de afdekplaten tussen de 2e en de 3e zitzij. Dát wordt graven naar de paraplu's en boodschappen.
- Parkeersensoren werken met een kleine vertraging. Niet handig.
Wat is ronduit waardeloos:
- Bedieningsgemak (sic!) van de domotica. Gewone knoppen werken veel sneller.
- Temperatuur (of radiozender) aanpassen? Bellen? Dan ben je meteen je navigatiescherm kwijt.
- Aantal crashes van de (software van de) domotica. Hoewel: in mijn 2e Picasso heb ik 'maar' 2 crashes gehad, waarvan één in de buurt van München op het moment dat ik bij een groot knoopunt kwam...
- Resonaties achter het dashboard bij lage toerentallen.
- Irritant klapperen van de ruitenwissers in het laatste deel van hun veegbeweging. Alleen op de snelweg (>110 km/u). Werkt bijzonder vermoeiend. Garage kreeg dit niet opgelost.
- Werking airco op warme dagen is in de stad echt ondermaats, zeker voor een verkeerslicht. Op de snelweg gaat het prima als je alleen rijdt. Met het hele gezin aan boord is het ook dan erg mager.
---
Ga ik deze auto missen? Nee. De kids verlangen terug naar de Prius Wagon. Ik kijk uit naar mijn nieuwe auto: een BMW 2 Gran Tourer. Ik besef me terdege dat die auto een heel ander prijsniveau heeft en dat ik daar ook een aanverwante kwaliteit voor mag verwachten. Maar de kwaliteit van deze auto (en dan bedoel ik het exemplaar dat ik nu rijd) is naar mijn maatstaven ondermaats en vergelijkbaar met mijn tranentrekkende ervaringen met de Renault Grand Scénic.
Was dit mijn eigen auto geweest, dan was ik oprecht verdrietig geworden over de kwaliteit van deze voiture. Of zoals mijn vrouw dat gisteren na een ritje familie in Friesland zo treffend samenvatte: Hij heeft nog geen 80.000 kilometer op de teller, maar hij rijdt als een auto die het viervoudige heeft afgelegd.
Wat jammer is, is dat de negatieve punten de (vele) positieve punten in zwaarte overtreffen. Ik vind echt dat Citroën met deze C4 Grand Picasso in potentie een heel goede auto heeft neergezet, maar heb het gevoel dat er net iets te weinig geïnvesteerd is in de laatste puntjes op de 'i'.
Epiloog
- 77.549 km
De Citrofielen die mijn review op de korrel hebben genomen, raad ik aan om even niet verder te lezen. Maar de afgelopen 2 weken - de auto gaat maandag retour naar de wagenparkbeheerder - zetten een uitroepteken achter mijn eerdere bevindingen en hebben het gezin bijkans afkerig gemaakt van deze C4 Grand Picasso. Wat leverde 2 weken Limburg op?
- 3 uitvalbeurten van de domotica;
- een airco die tot 2 maal toe niet meer harder wilde blazen dan standje windstil (maar waarvan de werking volgens een toch maar even bezochte lokale dealer binnen de waarden van Citroën viel);
- een plotseling brandend servicelampje - terwijl de boordcomputer nog 6.500 kilometer vrije kilometers belooft en de (juist al gememoreerde) dealer aangaf dat ik volgens de boekhouding van Citroën nog 3.800 kilometer zou kunnen rijden...
- een afgebroken trekkoord voor het neerklappen van de middelste stoel van de 2e zitrij;
- mijn mobiele telefoon wordt regelmatig niet meer herkend en moet daardoor vaak handmatig worden gekoppeld - wat overigens heel makkelijk gaat;
- 2 foutmeldingen (1x airbag gedeactiveerd, 1x achterklep open - in beide gevallen verholpen door auto uit te zetten en weer te starten);
- 1 van de 2 USB-poorten heeft er de brui aan gegeven;
- met volle bepakking (bagage en 6 personen aan boord) hard moeten remmen, is vragen om kriebels: zwaar beladen vertraagt deze auto simpelweg abominabel;
- de audio die ik (voor het eerst) via een USB-stick wilde afspelen, bleek niet sorteerbaar te zijn. Albums, artiesten en nummers staan (ogenschijnlijk?) kriskras door elkaar.
Maar om met iets positiefs af te sluiten:
- na een diepe kuil zijn alle resonanties verdwenen;
- de aandrijflijn met geweldige start-stop heeft mijn hart gestolen! Die 120 paarden onder de motorkap zijn potent genoeg voor normaal gebruik en doen hun werk in alle rust.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.