Citroën DS3 VTi 82 So Chic (2013) #2
| Jaar van aanschaf | 2013 |
| KM-stand bij aanschaf | 3 km |
| KM-stand laatst | 28.500 km |
De eerste ervaringen van de nieuwe DS3
Na lang wikken, wegen en de bekende huiselijke discussies toch maar een DS3 aangeschaft. In verband met het comfort en de 4 deuren ging mijn voorkeur uit naar een C3, maar voor de looks 'moest' er van mijn wederhelft een DS3 komen (ze reed een C3 X-tr, welke natuurlijk ook wat onderscheidend is van de rest).
Het is een 1.2Vti geworden met o.a. Pack Perfo, Pack Confort eMyWay HiFi, Pack Look en uiteraard ook een reservewiel. Want ik wil niet ergens staan met een lekke band die met een reparatiekit niet te herstellen is.
We hadden geen proefrit gemaakt (1 jaar geleden wel in een C3 e-Hdi) dus de eerste kilometers waren extra spannend. De motor stelt me in geen enkel opzicht teleur. Hij rijdt makkelijk, licht en pakt snel op. Je hebt alleen geen reserves, maar dat kun je ook niet verwachten van zo'n blok. Overigens moet je er wel aan wennen dat je geen reserves hebt, want omdat de DS3 met deze motor snel en eenvoudig van zijn plek afkomt heb je het idee dat er nog meer in zit, maar dat is dus niet zo.
Het veercomfort is voor mij inderdaad wat minder, mijn wederhelft vind het prima. Dat komt natuurlijk ook omdat ik zelf in het dagelijks leven een C5 rijd, maar ook vergeleken bij de C3 die we hadden en ook die waar we een proefrit in gemaakt hadden is het verschil wel erg groot. Daar staat tegenover dat je de DS3 wel haaks de bocht om kunt zetten. Op normale wegen heb je er geen last van, alleen als de weg niet al te vlak vind ik het wat vermoeiend; ook verkeersdrempels zijn niet echt een uitdaging. Ik heb even gekeken naar 17" velgen, maar die 16" blijven er voorlopig lekker onder zitten, anders wordt ie nog wat stugger en daar zit ik niet op te wachten.
Over het verbruik kan ik nog niet al te veel zeggen, we zitten nog met de eerste tank, maar ik ben benieuwd of we die 1:20 ooit gaan halen; nu geeft het display een gemiddelde aan van 1:14,5. De verbruiksmonitor staat nu gelijk aan die van de C5; die weegt heel wat meer en heeft bijna 2 keer zoveel vermogen, dus was dat betreft valt het nu wat tegen. Her en der lees ik wel dat het langzaam steeds beter gaat met het verbruik, dus daar gaan we maar vanuit.
De bediening en werking van de cruisecontrol is uitstekend, weer zoals in mijn vorige C5; Je kunt hem blindelings vinden zonder dat het ten koste gaat van enige aandacht op het verkeer. De ingestelde snelheid wordt goed vastgehouden. Ook kleine snelheidaanpassingen en pauze's zijn eenvoudig te realiseren. De regen- en licht-sensoren doen wat ze moeten doen en zou ik niet willen missen.
Het stuur ligt erg fijn in de hand en draagt bij een een fijne stuurbeleving.
De inhoud en bereikbaarheid van de kofferbak van deze 'funcar' is gewoon goed te noemen; dagelijkse boodschappen krijg je er ruim in kwijt en indien nodig is ook de achterbank eenvoudig om te klappen. Nu we het toch over de achterbank hebben, daar kun je het best even uithouden, mits je natuurlijk geen 2m1 bent. Je hebt een acceptabele ruimte in de breedte, de hoogte en (net) genoeg ruimte voor je knieen; ook hier weer mits de voorstoelen niet in de achterste stand zijn geschoven. Door de verschuivende voorstoel met geheugenstand (!) is de achterbank nog aardig te bereiken; het uitstappen vergt wat meer moeite, maar dat is met de meeste 2/3-deurs auto's het geval.
Wordt vervolgd......
Eerste beurt gehad .......
De DS3 is nu alweer precies een jaar in ons bezit en heeft zijn eerste beurt gehad. Een beetje zonde voor die 'paar' kilometers, maar om geen risico met de garantie te lopen toch maar uit laten voeren.
Uiteraard niets bijzonders gevonden. Ik heb ze wel nog naar de radio laten kijken omdat ik het geluid daarvan wat tegen vind vallen, dit ondanks de aanwezigheid van het zgn. hifi-pakket. Maar daar hebben ze verder niets bijzonders aan kunnen vinden. Ik heb de middentonerspeaker inmiddels losgekoppeld hetgeen ik zelf wel een verbetering vind.
Nu de motor wat los is gereden vind ik hem nog fijner rijden dan in het begin. De 3-cilinder doet het echt uitstekend, echter het verbruik blijft een beetje vast staan op 15/16km per liter waar ik wat meer zuinigheid verwacht had.
Nog steeds een fijne en mooie wagen.
Inmiddels 3,5 jaar in bezit ....... 25000km verder
Weinig te melden. Auto rijdt nog steeds plezierig en probleemloos.
Verbruik blijft schommelen rond de 1 op 15/16
Positieve punten:
- Ik blijf het een erg mooie auto vinden
- Prima geluid uit de HiFi set (middenspeaker wel losgekoppeld, dat geluid stoorde me)
- Motor doet erg soepel en relatief stil zijn werk
- Fijne stoelen (mits je niet te groot bent)
- Navigatie nog aardig up-to-date en doet prima en duidelijk zijn werk
- Prima koppeling met verschillende telefoons
- Strakke wegligging en toch behoorlijk comfortabel, je kunt haast niet wachten tot de volgende bocht er aan komt.
Negatieve punten:
....... ik kan er eigenlijk geen bedenken, ik kom niet veel verder dan dat de instap achterin wat acrobatiek vereist, maar als je zit is het redelijk aardig toeven.
Het wegrijden: Af en toe hoor ik wat klachten over het wat moeilijk wegrijden met een 3-cilinder; wij hebben daar totaal geen last van.
Nieuwe motor .......
We hebben, zoals in dit review eerder aangegeven, ondanks het beperkte kilometrage steeds netjes de beurten uit laten voeren en dat is, naar nu achteraf blijkt, maar goed ook. Na 4 jaar en krap 28000km hebben wij onder coulance een nieuwe motor in DS3 gekregen. Wij hadden niets aan het motorgedrag gemerkt, echter werd bij de laatste beurt geconstateerd dat er speling op de krukas zat, wat bij enkele exemplaren voor schijnt te komen.
Er zit nu een ander type motor in (Puretech 1.2) en ik moet zeggen, de DS3 reed al zeer prettig en dat is met deze motor alleen maar beter geworden. Hij is nu zowel stiller als zuiniger.
Omdat de andere auto een DS5 was (nieuwe type) welke inmiddels is ingeruild voor een nieuwe P3008 hebben we zitten kijken om de DS3 ook in te ruilen voor een Peugeot om weer een 'set' te hebben......... maar dat gaat niet gebeuren, mijn vrouw zweert bij de DS3 en daar komt voorlopig geen verandering in.
Na ruim 4 jaar is de DS3 nog steeds een fijne metgezel die nog steeds echt rammelvrij is en zeer stevig aanvoelt, werkelijk niets op aan te merken.