Citroën DS3 e-HDi 90 So Chic (2012)
Uitvoering | DS3 e-HDi 90 So Chic |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
Review Citroën DS3 e-HDi 90 So Chic
Na een dikke twee jaar en bijna 60.000 kilometers in deze Citroën DS3 te hebben gereden, moet ik met ingang van volgende maand afscheid nemen van dit autootje. Ik heb een nieuwe baan en mijn nieuwe werkgever doet niet aan leaseauto's. Deze review is derhalve een afscheidscadeautje.
Keuze
Voor de Citroën reed ik in een Peugeot 406 Coupé Pack 3.0-24V V6. Een juweel van een auto, maar wel erg duur. Na de zoveelste rekening besloot ik daarom een leaseauto uit te zoeken.
De eisen waren 14% bijtelling, diesel, enige luxe en een kek uiterlijk. Ik twijfelde tussen de Alfa Romeo Mito en de Citroën DS3. Na in beide auto's te hebben gereden gaven de rijeigenschappen van de Citroën de doorslag.
Uitrusting
De Citroën is in de So Chic uitvoering standaard netjes aangekleed met onder andere cruise control, een stuurwiel met radiobediening en een start-stopsysteem. Daarnaast heb ik gekozen voor het Pack Select Confort (o.a. Automatische airconditioning, regensensor, zelfdimmende binnenspiegel en parkeersensoren achter), het Pack Select MyWay Confort (o.a. navigatiesysteem en hifi-systeem met subwoofer) en het Pack Cuir Claudia Amarante (o.a. lederen bekleding en stoelverwarming).
Tezamen met wat andere dingetjes zoals chromen accenten, 16” lichtmetalen velgen, een reservewiel en een fietsendrager op het dak komt de nieuwprijs van dit kleine autootje op zo'n EUR 24.000. Bij een premium-uitrusting hoort blijkbaar ook een premium-prijs.
De opties zijn op zich leuk en hebben zeker toegevoegde waarde. In beginsel doet alles wat het moet doen. Desondanks overheerst een net-niet gevoel.
Zo hebben de ruitenwissers ondanks de regensensor geregeld handmatige hulp nodig en ik vind het onhandig hoe de regensensor aan- en uitgezet moet worden.
De geluidsinstallatie met subwoofer kan hard en heeft een diepe bas, maar de geluidskwaliteit valt een beetje tegen. Daarnaast is het onhandig dat er geen USB-aansluiting is. Dit is bovendien niet eens een optie als het Pack Select MyWay Confort gekozen wordt.
Het navigatiesysteem doet zijn werk prima, zolang geen gebruik wordt gemaakt van verkeersberichten. Als het systeem op basis van deze berichten constateert dat er een obstakel op de route is, zal hij vragen of je de route wil herberekenen. Dat klinkt geweldig, maar heb ik er nagenoeg nooit iets aan gehad. Zo loopt het systeem achter op de feiten, waardoor de file waarvan melding wordt gemaakt alweer kan zijn opgelost. Daarnaast geeft hij ook meldingen van files die niet op de route zijn (ondanks dat dit met een optie zou zijn uit te schakelen). Tevens krijg je meldingen binnen die, voor mij althans, geen reden zijn om om te rijden. Bijvoorbeeld als er een snelheidscontrole is of als er druk verkeer is. Als je vervolgens aangeeft dat je de route niet wil veranderen, zal hij dit bij iedere minieme wijziging van het verkeersbericht opnieuw vragen. Met wat pech kun je, bijvoorbeeld in de spits, om de minuut een melding wegklikken.
Mocht je de route wel willen herberekenen, dan is er een kans dat de nieuw berekende route ook een filemelding heeft. Je krijgt dan meteen de vraag of je de route wil herberekenen. Kies je hiervoor, dan is de kans groot dat je de oude route, met file, terugkrijgt. Hierop volgt dus weer de vraag of je de route wil herberekenen. Etc. Als de alternatieve route door een dorpje of een binnenstad gaat is het sowieso oppassen geblazen, want hiervan lijkt het systeem überhaupt geen meldingen te krijgen.
Het start-stopsysteem bevalt prima. De boordcomputer houdt bij hoelang hiervan gebruik is gemaakt. Op de dagelijkse rit naar mijn werk van ca 45 km/45 minuten, sta ik geregeld 5 minuten stil met de motor uit. Fijn voor de portemonnee en de omgeving. Bovendien start de motor direct bij het induwen van het koppelingspedaal.
Het interieur met rood leer ziet er leuk uit. Het dashboard ziet er flitsend uit, maar de zwarte pianolak is erg gevoelig voor stof. De stoelen zitten uitstekend, maar het is jammer dat het stuurwiel niet veel dichterbij kan. Om goed bij het stuurwiel te kunnen heb ik de stoel iets rechter staan dan ik graag zou willen. De stoelverwarming is prettig, maar mag wel een paar graden warmer worden.
De achterbank is weinig geschikt voor volwassen passagiers. Op korte stukjes is het prima (zeker als de bijrijdersstoel wat naar voren staat), maar ik zou de Citroën niet graag gebruiken om met vier (bijna) volwassenen op vakantie gaan. Ik heb trouwens begrepen dat de leren bekleding de achterbank tot een soort van glijbaan maakt (of ligt dat aan mijn rijstijl?). De achterbank is in twee delen neerklapbaar, waardoor een behoorlijke kofferruimte ontstaat. Ik kan zonder problemen de racefiets (met 1 gemonteerd wiel) achterin meenemen.
Rijden
Zoals gezegd heb ik de Citroën boven de Alfa Romeo Mito gekozen vanwege de rijeigenschappen. De Citroën ligt strak op de weg en stuurt fijn. Hij reageert vlot op het gaspedaal en voelt daardoor sneller aan dan hij daadwerkelijk is. Sturen gaat strak. Kortom, een vlotte, sportieve auto. Vanwege de ruimte voorin en de grote deuren voelt hij bovendien groter dan hij is.
De sportieve inborst van de auto gaat helaas ten koste van het comfort. De auto is best stug afgeveerd en bij bepaalde snelheden trilt hij wat. Het interieur is bovendien niet erg stil. Desondanks is het geen straf om er langere stukken mee te rijden.
Mijn verbruik over de afgelopen 56 duizend kilometer is bijna 1 op 22 (gemeten aan de pomp, de boordcomputer is onbetrouwbaar). Aanzienlijk hoger dan de fabrieksopgave, maar die slaat dan ook nergens op. Ik moet hierbij wel aantekenen dat de meeste kilometers die ik rijd woon-werkverkeer zijn, waarbij het merendeel met 105 en 85 km/u wordt gereden. Bij voorkeur op de cruise control.
Problemen
Geen serieuze. De stoel kraakte een beetje, maar dat heeft de dealer met wat olie opgelost. De banden zijn vanwege het trillen een keertje gebalanceerd, maar dat heeft niets geholpen. Volgens de dealer is dit het gevolg van de sportieve eigenschappen van de auto. Ik heb gelezen dat sommige DS3's last hebben van verkleurde bumpers. Hiervan is bij mijn auto niets te zien.
Conclusie
Ondanks de hierboven genoemde minpunten heb ik de afgelopen jaren met plezier in de Citroen DS3 rondgereden. Het lage verbruik en de betrouwbaarheid hebben mij aangenaam verrast. Na dik twee jaar vind ik de auto bovendien nog steeds leuk om te zien. Het is echter jammer dat niet alle toeters en bellen een even goede indruk maken. Daarnaast zou ik het niet vervelend hebben gevonden als de auto wat comfortabeler zou zijn.