Citroën DS3 1.6 THP Sport Chic (2010)
Uitvoering | DS3 1.6 THP Sport Chic |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
Jullie keus!
De Citroën DS3 is één van de auto’s van de afgelopen tijd waar we het meest nieuwsgierig naar zijn. Een gedoodverfde duurtester dus. En doe ‘m maar meteen in de THP-uitvoering en Sport Chic uitrusting. Dan hebben we 155 pk en alle luxe aan boord zoals lichtmetalen wielen, sportstoelen, audio met mp3-mogelijkheid, chroomkleurige stootstrips en een dakspoiler met derde remlicht. Kost 24.290 euro.
Voorafgaand aan de start hebben de redactieleden allen kun favoriete kleurencombinatie samengesteld. De bezoekers van de site kozen daaruit weer hun voorkeur. Vandaar dat er nu een DS3 in het Gris Manitoba staat met een Noir Onyx dak en een Maori-afbeelding daarop. Voor wie het weten wil: die kleurencombinatie werd voor u samengesteld door Roland Tameling. De rest van de redactie vindt het een beetje saai en had liever een knetterde gele of blauwe gezien.
Norse mannen ontdooien
Dat was toen: inmiddels is de kleurencombinatie op ons gegroeid. Het grijs geeft soms een groenige gloed en dat maakt van onze DS3 een chique verschijning. Het ‘Urban Tribe’-schema op het dak doet zelfs de doorgaans van norse man van onze wasstraat ontdooien: “wat een leuk motief op het dakje,” vindt hij. We zijn vereerd.
Onze Citroën is natuurlijk in de eerste plaats een sportieve auto. Toch ontpopt hij zich ook als prima reisauto. De extra geluidsisolatie ten opzichte van de C3 werpt zijn vruchten af. De motor in combinatie met de zesbak is heerlijk op lange stukken.
Liever veerbollen
We nemen onze duurtest-DS3 mee naar Rob Timmer, een specialist in klassieke Citroëns in Groningen. Is onze moderne frats nog een beetje te vergelijken met de liefhebbersauto’s van vroeger. “Van zweven is absoluut geen sprake,” vertelt Timmer, die DS’en, CX’en en C6’en gewend is. “Vanaf de eerste meters voelde ik de hardheid al.” Het mooie leder in het interieur kan de goedkeuring daarentegen weer wegdragen. Volgens Rob is de XM de laatste echte Citroën wat betreft uiterlijk. “De DS3 heeft wel wat weg van de Mini.”
Rob erkent wel dat de DS3 lekker hard de bocht om gaat en roemt ook de fijne soepele turbomotor. Daarmee scoren we een alleszins acceptabel verbruik van 7,8 liter op 100 km. De fabriek geeft 6,7 liter op 100 km op, maar tijdens de meting van de verbruikcyclus zullen de ingenieurs vast niet zo enthousiast gereden hebben als wij dat doen met onze duurtester.
Weinig stilgestaan
We nemen afscheid van onze duurtest DS3. We zien 'm niet graag vertrekken. Hij heeft in al die tijd maar weinig stilgestaan, want het was één van de favorieten uit ons wagenpark.
Tussen de andere auto's, waaronder een Audi A1 en een Mini Countryman, vinden we het de best sturende die we in huis hebben. Knap van Citroën om ineens met een sportief autootje op de proppen te komen, al hebben we in het verleden natuurlijk de AX'en en de Saxo's gehad.
Over het uiterlijk zijn we minder unaniem. Dat is in elk geval eigenzinnig, en dat hoort bij een Citroën. Ook het dashboard kan niet alle handen op elkaar krijgen. Met name het glimmende zwart wordt gauw smoezelig.