Citroën DS3 1.6 e-HDi 92pk 95g So Chic (2011)
| Uitvoering | DS3 1.6 e-HDi 92pk 95g So Chic |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2011 |
| Jaar van aanschaf | 2011 |
| KM-stand bij aanschaf | 10 km |
| KM-stand laatst | 2.000 km |
Verbruik valt erg tegen van deze uitmuntende auto
Nu de auto een maand in bezit is en de eerste 2k erop zitten een eerste indruk van deze prachtige wagen.
Ik heb gekozen voor Gris Thorium met een Rouge Carmen dak. In niet Citroen-jargon: Vrij donker grijs met een donker rood dak. Met de chromen spiegels en de chromen ''strip'' op deze prachtig vormgegeven auto vind ik het een plaatje, maar aangezien design erg smaakgebonden is tot zover de looks.
Het rijgedrag van de auto is uitmuntend te noemen. De laatste Citroens die ik gereden heb waren cx-en en bx-en en deze auto roept in niets ook maar enige herinnering aan deze auto's op. De wagen is erg comfortabel, maar vrij strak geveerd. De besturing is uiterst direct en precies, maar geheel niet ''schrikkerig''. Heel anders dus dan de waterbedden bx en cx die bij de kleinste verandering van het stuurwiel op de snelweg naar de andere baan hoekte.
De auto is vrij rap in de acceleratie als je dat wenst, maar aangezien ik er zeker de eerste 2 tanks een sport van maakte om zo zuinig mogelijk te rijden en de auto ook nog een beetje wilde ontzien, heb ik van deze luxe in versnelling tot op heden weinig gebruik gemaakt.
Van het start/stop-systeem merk je buiten dat je de motor niet meer hoort lopen helemaal niets. Er is geen enkele vertraging in het wegrijden. Zodra je de koppeling aanraakt slaat de motor aan en deze loopt ook meteen goed zodat je normaal weg kan rijden. Met andere start/stop-systemen merkte ik soms toch een hinderlijke vertraging. Een teller houdt per rit bij hoelang het systeem de motor heeft uitgeschakeld en dat is meestal toch een paar minuten. Heel goed systeem dus.
Toch ook wat minpuntjes:
Ik heb Pack Select My Way Comfort oid bijbesteld. Het kwam er op neer dat je een betere Hifi-installatie, navigatie en bluetooth kreeg. (misschien nog wel wat meer, ik kan het me niet herinneren, ik heb 8 maanden op de auto gewacht en de info uit de brochure is een beetje vervlogen)
Deze betere audio-installatie klinkt erg goed, maar ik heb toch wel beter gehoord in auto's. Verder zit er geen usb-aansluiting op, zodat je aangesloten apparatuur alleen op die apparatuur kan bedienen en niet aan het stuur. Aangezien je ook alleen voor het audiopack kon kiezen en daar wel een usb in zit, ging ik ervan uit dat dit audiopack deel uitmaakte van het My-way pack en er dus een usb-aansluiting zou zijn. Een onveilige en onpraktische tegenvaller.
Navigatie is helemaal niet logisch te bedienen, je bent vaak op zoek in allerlei schermen en als je soms iets gevonden hebt vraag je je echt af waarom ze het daar verstopt hebben, of waarom je er alleen zo omslachtig kan komen. Als je het eenmaal weet is hij goed te bedienen.
De auto heeft geen bekerhouder oid. Een blikje cola kun je alleen maar in je hand houden en wensen dat je een afsluitbaar flesje had gekocht.
Het verbruik:
De eerste 2 tanks met louter zuinigheidsritjes waren iets van 1 op 19 en 1 op 20. Op de snelweg werd dan maximaal 110 gereden, want ik zag op de computer dat 120 minder zuinig was en ik had er een sport van gemaakt om zo zuinig mogelijk te rijden. Zoveel mogelijk uitrollen, op tijd het gas los, weinig remmen en veel geduld en dan toch maar deze waardes halen valt me wel wat tegen.
Ik denk dat de derde tank nog lagere waardes zal noteren, want ik heb nu wat stukjes 130/140 en 150/160 gereden en de computer geeft bij 160 teller bijvoorbeeld nog maar 1 op 12 aan.
De eerste 2 tanks zat de computer er overigens bijna 10% naast (berekening werkelijk verbruik door het delen van het aantal gereden km's door het aantal getankte liters)
Het lijkt erop dat je onder de maximum snelheid moet zitten wil je de 1 op 20 halen. Voor een auto die aangeboden wordt met een gemiddeld verbruik van 1 op 27 vind ik het teleurstellend dat je alles uit de kast moet halen om de 1 op 20 te halen.
Ik had uiteraard geen 1 op 27 verwacht, maar 1 op 22 met een rustige rijstijl wel. Het lijkt er niet in te zitten. dat scheelt zo'n 10 euro in de maand aan brandstof (1500km), dus niet iets om van wakker te liggen, maar dat is in de begrote 4 jaar toch 500euro.
Wordt vervolgd