Citroen C3 1.2 Hybrid 110pk Business (2025)
| Uitvoering | C3 1.2 Hybrid 110pk Business |
| Versnellingen | 6, Automaat met dubbele koppeling |
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 3.000 km |
| KM-stand laatst | 6.000 km |
Rationeel een goede auto
Sinds een tijd rijd ik in een C3 1.2 Hybrid 110pk. Het is de Business-uitvoering, dus een wat rare mix tussen de Plus en Max uitvoering, waarbij in mijn auto (uit voorraad) ook weer rare keuzes zitten.
Ik heb veel rijervaring met andere b-segmenters uit de PSA-periode. Daar zal ik deze auto dan ook mee vergelijken.
Deze C3 is een ruime, vrij vierkante auto. Hij is daardoor best praktisch, terwijl hij nauwelijks groter is dan zijn voorganger. De bagageruimte is op papier niet ruimer, maar lijkt beter bruikbaar.
Wel is deze auto 200kg (!) zwaarder. Dat vind ik voor een auto die vooral particulier als rationele auto gekocht wordt echt een minpunt. Kost toch weer aardig wat meer wegenbelasting en verzekering. Het verbruik is wél gunstiger.
Het onderstel is tegen verwachting (want het is een budget-platform) behoorlijk volwassen. Niet dat springerige wat eerdere b-segmenters altijd hadden op dwarsribbels en verkeersdrempels.
Het bedieningsgemak is gewoon nuchter en prima. Je weet snel de weg. Het dashboard met de brede HUD-strook is goed afleesbaar, zij het ietwat rommelig vormgegeven. Bediening van de multimedia gaat ook vlot, wat ook positief verrast. Wel verdwijnt de overlay met knoppen (om te wisselen naar radio/telefoon, maar ook display donker maken en volumeknoppen) zodra Android Auto actief is: dat is ronduit irritant. In een andere C3 die ik reed bleef die bediening wel links en rechts in beeld staan. Misschien een andere uitvoering?
Deze Business-versie kent niet de advanced comfort stoelen en schokdempers helaas. Die kan ik echt aanbevelen. Mijn auto (uit voorraad) heeft ook geen typische 'business'-dingen als een dodehoekassistent of climate control, wat me wat verbaast. Wél een fijne grootlichtassistent die goed werkt.
Ook heeft deze geen parkeersensoren aan de voorzijde, maar lijkt dat WEL het geval in het display als je de achteruit inschakelt. De parkeersensoren zijn ook erg traag, waar je echt voor op je hoede moet zijn. Het lijkt niet helemaal 1-op-1 te kloppen.
De verkeersbordenherkenning kun je niet op vertrouwen: willekeurige snelheden worden weergegeven op je dashboard.
Wegrijden gaat soms wat lomp; je schiet vooruit doordat motor en/of accu er bij schiet. Dat is even wennen, maar ik zie bij de hoogbejaarde doelgroep daar nog wel wat ongelukjes mee gebeuren. Verder rijdt het gewoon prima.
Verbruik: ik rijd 5,4 liter/100km, mede dankzij stukken op de accu van deze hybride versie. Van die accu moet je niet te veel voorstellen; er zelfstandig op rijden kan alleen onder ideale omstandigheden. Vaak schakelt de motor in, tijdens wegrijden of acceleren. De motor gaat na een paar seconden dan weer uit; ik weet niet of dit heel goed is voor de motor (die niet warm wordt en telkens start) voor de lange termijn. Verder is dit wel de verbeterde Puretech-motor met ketting.
Ik vind de auto verder wat lawaaiig, met name rond de achterwielophanging. Dat had beter gekund. Ook omdat ik in een C3 Aircross heb gereden die echt veel stiller was.
Al met al een goede auto, maar op details had het beter gemogen (de Chinezen komen er aan, Stellantis!).
PRIVATE LEASE Citroën C3
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Dubbeltest: Citroën C3 vs. Suzuki Swift - een beetje budget maar wel leuk

Test: Citroën C3 1.2 Turbo - Goedkoper dan de elektrische versie

De Skoda Elroq is goed, maar de Tesla Model Y 'Standard' is beter

Nieuwe eigenaar van op veiling gekochte Ferrari F40 moet hem mogelijk direct weer inleveren