BMW iX1 (2023)
Bouwjaar | 2023 |
Jaar van aanschaf | 2023 |
BMW iX1
Gister was het eindelijk zover en mocht ik mijn nieuwe auto ophalen.
Maar ik ga eerst even terug naar mijn overwegingen. De laatste 10 jaar heb ik verschillende leaseauto’s gereden en heb ik eigenlijk altijd te maken gehad met de keuzes van een ander. Nu was het moment gekomen dat ik eindelijk zelf mocht kiezen (en betalen).
Mijn zoektocht begon denk ik al ongeveer 2 jaar geleden. Wel heb ik mij destijds al voorgenomen dat dit een elektrische auto moest gaan worden. Waarom? Wij zijn met onze onderneming ook veel met duurzaamheid bezig, eten en leven thuis bewust en ik heb twee jonge kinderen waarvoor ik ook een mooie leefbare wereld wil achterlaten. Of een elektrische auto uiteindelijk een duurzame oplossing is, daar zijn de meningen over verdeeld, maar dit houd ik mijzelf maar voor.
Ik kan mijzelf best een autoliefhebber noemen, maar ik zie het aan de andere kant ook als praktisch vervoermiddel om van A naar B te komen. Ik heb proef gereden in de Tesla model 3, Volvo XC40, Polestar2, Skoda Enyaq en de Kia Ev6. Ik kan daaruit zeggen dat Tesla op heel veel vlakken de beste is, maar ik kon het niet over mijn hart krijgen, om € 55.000,- uit te geven aan een auto die ik gewoon niet mooi vind en daarom viel de Kia ook af. De Skoda was best een kanshebber, maar de levertijd zou meer dan 1,5 jaar bedragen. Verder een prima auto met een degelijke uitstraling die je prima van A naar B kan brengen en met voldoende ruimte voor het gezin. De XC40 is het uiteindelijk niet geworden om de actieradius, al hebben ze dit nu sterk verbeterd.
Ik wist dat BMW met een elektrische X1 zou komen en heb altijd wel een voorliefde gehad voor BMW. Mijn ouders reden vroeger altijd BMW en dat krijg je dan toch wel een beetje mee. Dus ik naar de BMW dealer, maar helaas duurde het nog 1,5 maand voordat het nieuwe model onthuld zou worden, maar daar stond wel een prachtige i4. Hier heb ik toen een offerte voor laten maken en toen was ik eigenlijk wel redelijk om. Enkele weken later heb ik deze een weekend lang mee gekregen om dit te ervaren. Wat een prachtige auto en wat rijdt dat fantastisch. Maar helaas met kinderstoeltjes niet erg praktisch. Dus toch maar wachten op de X1 en enkele weken later werd ik gebeld door de dealer dat er een X1 in de showroom stond.
Ik de volgende dag gelijk naar de dealer (van Poelgeest Heemstede) en daar stond hij precies zoals ik hem wilde. Een M sport pakket, andere velgen, schuifdak enz. Deze heb ik toen besteld zonder proef te rijden, er vanuitgaande dat dit wel goed zou zijn gezien mijn eerdere ervaring met de i4.
Na 5 maanden wachten was het gister eindelijk zover. De auto stond verdekt opgesteld onder een zwart kleed en ik mocht deze zelf onthullen. Wat een prachtige auto en na de uitleg van 1 uur ben ik vol trots de showroom uitgereden. Het idrive systeem kent vele mogelijkheden en hier moet ik nog even de weg in vinden. Er is natuurlijk al veel gezegd, over het niet meer hebben van de fysieke knoppen, maar ik denk dat dit best snel went. De klimaatcontrole staat altijd in beeld en de overige instellingen zal je niet iedere keer veranderen. Maar ik kan mij best voorstellen dat dit voor de oudere doelgroep geen doen is, gezien de vele mogelijkheden.
Ik heb gekozen voor de volgende opties:
- launch edition
- zwarte dakrails
- driving assistent plus
- alarm
En dan het rijden!
Het onderstel is redelijk stevig en verkeersdrempels zijn door het hoge gewicht behoorlijke te voelen. Verder stuurt het heel makkelijk met voldoende gevoel. Uiteraard power genoeg. Mijn eerste rit was gelijk richting het zuiden van het land van ongeveer 200 km. Ik heb driving assistent aangezet op 130 kmh en wat rijdt dit dan makkelijk. De auto wordt keurig in het midden gehouden, zonder rukken aan het stuur en ziet heel goed wat er voor de auto gebeurd. Mijn verbruik was op deze rit een gemiddelde van 19,6 kw.
Tot nu toe heel tevreden met mijn keuze, want ik vind hem fantastisch mooi van zowel binnen als buiten en het rijdt geweldig. Ik heb de auto pas 1 dag maar zal regelmatig proberen om mijn review te updaten.

BMW iX1 eDrive20 M-Sport Pakket Navi Pano Leder Camera Adaptive LED NL-Auto!
- 2023

BMW iX1 xDrive30 Launch Edition 67 kWh / Panoramadak / 360 Camera / Elektrische Achterklep / Stoelverwarming / LED P4

BMW iX1 XDrive30 Launch Edition 67 kWh / M-Sport / Leder /