BMW i4 eDrive40 (2022) #24

Uitvoeringi4 eDrive40
Bouwjaar2022
Jaar van aanschaf2022

BMW i4 e40

Sinds eind 2022 rijd ik een BMW i4 eDrive40 en inmiddels staat er 164.000 kilometer op de teller. Daarmee heb is de auto niet gespaard: meerdere wintersporttrips naar Oostenrijk, een lange roadtrip naar Valencia in Spanje en natuurlijk veel dagelijkse kilometers in Nederland.

Lange afstanden & vakanties

De i4 is voor mij echt een langeafstandsauto gebleken. Richting Oostenrijk (meerdere keren per jaar) is het comfort uitstekend: stil, goede wegligging en krachtig genoeg om ook in de bergen flink door te rijden. In de winter merk je uiteraard dat het verbruik omhoog gaat, maar het systeem rekent de route vanzelf uit en dat werkt uitstekend! Het is gemiddeld zo’n 850-900km rijden en dan sta ik zo’n 3 keer stil om op te laden. Het verbruik let ik trouwens niet op, ik heb geen zin om daar op letten. Ik wil gewoon lekker doorrijden en als die bijna leeg is haal ik wel een koffietje langs de snelweg.

De rit naar Valencia was een mooie test voor zowel comfort als laadinfrastructuur. Ook daar geen problemen gehad. Snelladen gaat vlot genoeg om ontspannen pauzes te houden zonder dat het irritant wordt. Wat mij betreft is deze auto absoluut geschikt voor serieuze roadtrips.

Comfort & rijgedrag

Wat meteen opvalt is hoe stil en solide de auto aanvoelt, zelfs na 164.000 km. Geen gekke geluidjes of rare dingetjes. Het onderstel is zacht op de comfort stand en heel direct op de sportstand (ik rij altijd op de sportstand). De eDrive40 heeft meer dan genoeg vermogen; inhalen gaat moeiteloos en ook bij hogere snelheden blijft hij stabiel. Wel jammer dat die begrensd is op 190 km/u, het is zo’n sportieve auto maar hoge snelheden rijden doet die niet.

Betrouwbaarheid

Over het algemeen ben ik erg tevreden over de betrouwbaarheid. Slechts één echt noemenswaardig probleem gehad: de kabel van de waterpomp is een keer door een steenmarter kapot gebeten. Dat is netjes door de BMW-dealer gerepareerd.

Na die reparatie had ik tijdelijk last van een verwarmingsprobleem — de auto verwarmde soms niet goed. Inmiddels is dat opgelost en sindsdien functioneert alles weer zoals het hoort.

Verder geen technische mankementen gehad.

Verbruik & kosten

Het verbruik is uiteraard afhankelijk van rijstijl en temperatuur. In de winter en in de bergen ligt het hoger, maar gemiddeld genomen blijft het netjes voor een auto van dit formaat en vermogen. Onderhoudskosten zijn beperkt gebleven tot regulier onderhoud en bovengenoemde reparatie.

Conclusie na 164.000 km

De BMW i4 eDrive40 heeft zich voor mij bewezen als een comfortabele, snelle en betrouwbare elektrische kilometervreter. Zowel voor dagelijks gebruik als voor lange vakantieritten naar Oostenrijk of zelfs Spanje is het een fijne reisauto.