BMW 330d Dynamic Executive (2005)
| Uitvoering | 330d Dynamic Executive |
| Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2005 |
| Jaar van aanschaf | 2006 |
| KM-stand bij aanschaf | 6.000 km |
| KM-stand laatst | 96.000 km |
Pijn in het hart
Ruim anderhalf jaar en bijna 90.000 km is deze Le Mans blauwe E90 330d mijn grote vriend geweest. Wat een heerlijke auto! Ook deze heb ik als (halb)Jahreswagen in Duitsland gekocht. Gewoon bij de BMW-dealer mét fabrieksgarantie. De verkoopleider had er in vijf maanden tijd ongeveer 7000 km mee gereden, voor mij geen enkele reden tot zorg dus. De auto zat redelijk vol (full options vind ik een vreselijke term, bovendien waren er nog een paar zaken niet aanwezig, welke ik toch gemist heb). Een korte bloemlezing: automaat, M-pakket, navigatie prof, xenon en 18" lichtmetaal. Verder nog wat vanzelfsprekende zaken en aanvullende Spielerei. Wat ik gemist heb is leer, er zat stof-alcantara in (onderdeel M-pakket) maar ik had liever leer gehad.
Dit is wellicht de lekkerste rijdersauto die ik heb gehad. Ik ben nu eenmaal 'veroordeeld' tot diesel-auto's gezien mijn jaarlijkse kilometrage. Het grote genot van een hoogtoerige zes-in-lijn BMW-motor heb ik dus nooit (langdurig) mogen smaken, laat staan een leuk lichtvoetig sportwagentje, maar geen klachten want deze beresterke 3-liter gaf mij alle soorten van voldoening. Dankzij het hoge koppel is de auto beresnel, vooral ook in tussenacceleraties en sleurt de motor door tot zeer hoge snelheden. In bochten ligt de auto echt super. Het is geen sportauto nog een lichte hatchback, maar je kan 'm echt van jetje geven op alle trajecten. De automaat mag soms nog net wat feller reageren, maar je wordt zo goed als nooit verrast door een rare schakelactie. Er zit ook een soort tiptronic-mogelijkheid op, maar dit is geforceerd en ik gebruik het eigenlijk zo goed als nooit. De combinatie M-onderstel met 18" wielen maakt dat de auto erg strak stuurt, in sommige steden op bepaalde soorten wegdek kan het echter ook ronduit oncomfortabel worden. Hij wordt dan stoterig en de passagiers worden door elkaar gerammeld. Een aanslag op de nieren. Voor mij was het het waard, maar sommigen kunnen 'm als te hard geveerd ervaren. Zeker gezien het feit dat-ie ook op runflats staat. Met betrekking tot die runflats: ik ben er niet laaiend enthousiast over, maar het is wel een relaxed gevoel. Ook wordt de auto op dergelijk brede banden (255 achter) redelijk gevoelig voor sporing. Op 17" winterwielen werd het een beetje minder, maar nog steeds lekker hard.
Hoewel ik ook weleens anders lees vond ik het interieur van de auto echt mooi. De twee welvingen in het dashboard (ivm navigatie-systeem) vond ik gaaf en de anthrazit-dakhemel in combinatie met de redelijk hoge taillelijn maakt dat je lekker 'diep' in de auto zit, zeker met de sportstoelen in de lage stand. Die sportstoelen zijn zeker voor mijn lengte (1,95m) een absolute must. De standaardstoelen zijn mijns inziens te kort en te vlak. Ik moet wel eerlijk zeggen dat er ondanks dat de auto goed stijf gebouwd is, er toch af en toe een kraakje of een piepje in het interieur te horen wat. Het leek soms alsof het bovensten en het onderste deel van het dashboard ten opzichte van elkaar een fractie van een milimeter konden bewegen, hetgeen een piepje veroorzaakte. Vooral omdat de auto ronduit hard geveerd is gebeurde dit dus van tijd tot tijd. Jammer. Misschien dat Audi op dat gebied een fractie verder is. Verder een genot om in te zitten deze 3-serie
Bij ongeveer 50000 kilometer heb ik een klein probleem gehad met de achterste wiellagers, maar dit werd door de Nederlandse BMW-dealer keurig onder garantie verholpen, inclusief gratis vervangend vervoer. Zeer netjes, het blijft immers een geimporteerde auto en je leest ook weleens wat andere ervaringen. Verder in de 90000 kilometer die ik ermee heb gereden geen mankementen of groot onvoorzien onderhoud.
Veel eerder dan gepland heb ik deze auto weer verkocht, en tot op de dag van vandaag denk ik regelmatig terug aan deze heerlijke Beemer...