Audi Q5 2.0 TDI 170pk quattro Pro Line (2009)
Uitvoering | Q5 2.0 TDI 170pk quattro Pro Line |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
Mooie auto
In juni 2011 de Q5 met slechts 15.000 km op de teller voor een destijds mooie prijs aangeschaft. Met het Pro Line Pakket in een S Line uitvoering een goed aangeklede auto waarmee ik inmiddels bijna 100.000 kilometers redelijk probleemloos mee afgelegd heb. Uitgezonderd waren een
een lekke stuurbekrachtingspomp en 2 defecte Xenon lampen, beiden onder garantie gerepareerd.
De 3 onderhoudsbeurten heb ik laten uitvoeren bij een VAG Servicepunt en heeft me gemiddeld EUR 300 per keer gekost. Eerlijk gezegd vind ik dit persoonlijk niet bepaald een hoofdprijs. Daarnaast een setje banden vervangen (Continental 19 inch), dat met bijna € 1.000 een redelijk dure aangelegenheid genoemd kan worden.
Opvallend is het hoge olieverbruik van de auto. Om de 10.000 kilometers moet er een liter olie bij. In mijn geval gemiddeld 1x 2 maanden. Het brandstofverbruik daarentegen valt me naar verhouding mee. Ondanks een vrij stevige rijstijl rijdt de auto gemiddeld 850 kilometer op een tank (voornamelijk snelweg) en realiseert hiermee circa 1 op 12.
De auto is handgeschakeld en eigenlijk is dit het enige waar ik achteraf wat spijt van heb. Een volgende auto zal waarschijnlijk één met automaat worden.
De prestaties van de auto zijn gemiddeld voor een diesel met 170 PK. Acceleren gaat vlot en trekt tot 180 km/uur goed door. In ieder geval meer dan voldoende voor het Nederlandse verkeer en om met goed fatsoen in te halen op een tweebaansweg.
De auto is tot 140 km relatief stil. Daarboven neemt het windgeruis en het motorgeluid wat toe, maar dit is allerminst storend.
Het rijcomfort is prima te noemen. De auto ligt als een blok op de weg en de 4-wielaandrijving zorgt ervoor dat ik al meerdere winters heb bespaard op winterbanden. De auto is ook in de sneeuw en op zomerbanden niet uit balans te krijgen. In de bochten helt hij wat veel over, maar ik zou bij een SUV ook niet anders verwachten.
De auto is inmiddels een jaar of 5 op de markt, maar persoonlijk vind ik het nog steeds een opvallende verschijning in het verkeer. "Mijn" Q5 is 4 jaar oud, maar zowel van binnen als van buiten is er nog geen enkele vorm van slijtage te bekennen. Dit was ik van vorige auto's wel anders gewend. Desondanks oriënteer ik me wel weer op wat anders, temeer omdat de inruilprijs / afschrijving op dit moment nog erg beperkt is gebleken. Zolang de knoop nog niets is doorgehakt, rijd ik echter met veel plezier verder in deze fantastische auto!