Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v Business Pro (2008)

Uitvoering | 159 1.9 JTDm 8v Business Pro |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
Als je achtereenvolgens een Audi A4 en een Ford Mondeo hebt gereden, ben je wel behoorlijk verwend als het gaat om wegligging, degelijkheid en luxe. Toch ben ik gevallen voor de mooie lijnen van de Alfa 159!
In april was het weer zover; een nieuwe lease auto uitzoeken. Uiteraard even bij de nieuwe Ford Mondeo gekeken en ook nog even bij de nieuwe Mercedes C klasse. Audi laat ik maar even voor wat het is; ze lijken allemaal enorm op elkaar (Audi Anoniem4), de prijsverhoging is behoorlijk fors bij de nieuwe A4 en als je hem een beetje leuk aankleedt (ik rijd > 70.000 km per jaar) gaat de aanschafprijs zomaar naar € 50.000 euro. Dat zelfde geldt ook voor de Mercedes, dus die viel snel af.
Als ik alleen mijn verstand zou hebben gevolgd, had ik nu in een Mondeo gereden, zoals mijn auto hier voor. Maar door de lange levertijd (ruim 5 maanden) en mijn vriendin die me overhaalde om bij de Alfa Romeo dealer binnen te stappen, ben ik van gedachten veranderd.
Binnen deze klasse is de Alfa Romeo zonder meer de mooiste verschijning. Zeker door de agressieve komplampen valt deze auto enorm op. Bij de Alfa Romeo dealer in Maastricht werd ik geattendeerd op de Business Pro uitvoering; alle opties die er zo ongeveer zijn voor een speciale actieprijs- lederen bekleding, mooi lichtmetaal, climatecontrol, cruisecontrol, alles electrisch etc.
Bij een eerdere werkgever had een collega van mij een Alfa Romeo 156. Ik heb die auto eens geleend en vond hem niet goed rijden. ik hoorde ook veel rammeltjes en kraakjes en kon mij niet voorstellen dat ik ooit een Alfa zou uitkiezen.
Hoe anders is de 159; Alles aan deze auto voelt degelijk. Natuurlijk merk je aan een aantal zaken dat bij de Italianen vorm boven functie gaat; de cruise control verwar ik nog steeds met de richting aanwijzer en de boordcomputer laat zich wat omslachtig bedienen. Bovendien is de afstandbediening voor de radio op het stuur (ik heb optioneel een Pioneer navigatiesysteem laten inbouwen die ook overweg kan met de standaard knoppen op het stuur) gemaakt voor kleine Italiaanse vingers en niet voor mijn Hollandse kolenschoppen ;-)
Ik heb niet de snelste uitvoering gekozen en in de stad merk je dat ook wel. Omdat ik voor mijn werk veel op de snelweg rijd, vind ik dat minder belangrijk. De Alfa is als je het wil vlot genoeg; maar wat mij vooral verrast heeft is het comfort. Vanaf de vierde versnelling is het gewoon een heel comfortabele auto en je hebt het idee dat je langzamer rijd dan je daadwerkelijk doet. De eerste snelheidsbekeuringen zijn al binnen.
Ook het zitcomfort is prima. Heerlijk dat leder met stoelverwarming. Ik heb gekozen voor zwarte bekleding; Het rood op de Business Pro uitvoering is echt bloedrood en de beige bekleding is bijna oranje. Het navigatiesysteem van Pioneer werkt ook prima en er komt een goed geluid uit de speakers.
Het allerleukste zijn de reacties op de weg; Alfa rijders (zeker in Duitsland) steken hun duim omhoog en ik heb ineens een stuk meer ’sjans’ in de file....Dat had mijn vriendin vast niet voorzien toen ik ’m uitzocht ;-)
Mijn achteraf ingebouwde navigatiesysteem is gestolen uit de auto. Erg vervelend, maar inmiddels is er een auto alarm ingebouwd.