Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Distinctive (2006)

Alfa Romeo 159
Alfa Romeo 159Alfa Romeo 159Alfa Romeo 159Alfa Romeo 159Alfa Romeo 159Alfa Romeo 159Alfa Romeo 159Alfa Romeo 159Alfa Romeo 159 - interieurAlfa Romeo 159 - interieurAlfa Romeo 159 - interieurAlfa Romeo 159 - interieur

Uitvoering159 1.9 JTDm 16v Distinctive
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2009

Ervaringen
Na zo'n 38000 kilometer sturen in onze mooie zwarte alfa lijkt het mij eens tijd voor een verslag.
Waarom eigenlijk een alfa 159, zal de lezer zich misschien afvragen. Nu zou ik natuurlijk kunnen beweren dat ik als echte alfist meegesleept werd door het schitterende lijnenspel, het cuore sportiva of anderszins van passie doordrenkte volzinnen, maar het was een impulsaankoop. Een zoektocht naar een Passat leverde buiten frustratie en toch ook verwondering over het merkwaardige gegeven dat leaseauto eigenaren wat minder zuinig op hun spullen lijken, niets op. En daar stond hij dan, een zwarte 159 Berlina. "Hij is wel mooi", zei mijn vrouw, en hup, hij was de onze.

En, beviel dat? Nou en of. Hoewel de 159, zoals al wel vaker gemeld wordt in reviews, te zwaar is om echt sportief te zijn, is het gevoel in het stuur en de wegligging nog steeds echt alfa. Daar komt bij, dat het onderstel ten opzichte van de 156 wel een voordeel heeft: op de snelweg is het comfortniveau hoger.
Ook de motor is uitstekend, al bromt hij stationair wel te veel. De afwerking van het interieur is, zeker in aanmerking genomen dat dat niet het sterkste punt van alfa was, meer dan behoorlijk. Erg fijne stoelen ook, de airco werkt goed, het geluid uit de standaard stereo is ook wel goed, al was dat in de Avensis veel beter. En al is de kofferruimte niet erg groot, hij is wel mooi rechthoekig, dus eigenlijk kan alles er met een beetje proppen toch in. wel jammer dat de achterbankrugleuning niet omklapbaar is, was toch wel prettiger naar IKEA gaan...
Nou nou, zult u denken, is dan alles prachtig en goed aan zo'n alfa? Nee, natuurlijk niet. Zo moest mijn vrouw blijkbaar wennen aan het sportieve gevoel van de alfa. Komend uit een Avensis vond ze de 159 maar zwabberen. Volgens mij reageert een alfa gewoon wél op beweging van het stuurwiel... Maar toen begon langzaam maar zeker de relatie tussen de alfa en mijn vrouw te vertroebelen. Eerst startproblemen, later bleken die veroorzaakt doordat er blijkbaar een accu voor een benzineauto was geplaatst. Geen alfa-mankement dus. Later nog een foutmelding: een sensor van de katalysator diende vervangen. Kleine dingen, die steeds onder garantie werden opgelost, maar: steeds bij de garage is niet zo de hobby van mijn vrouw. Toen daar, net na de garantie, de vervanging van het stuurhuis bij kwam, werd voor het eerst gedreigd met scheiding. Gelukkig niet met mij, maar met de alfa.
Ook de aanvankelijk niet aanwezige bijgeluiden staken de kop op. Ik kon daar nog wel mee leven, maar ja, u raadt het zeker al. Uiteindelijk is het meest vervelende bijgeluid inmiddels het geklaag over de alfa geworden...

Ben ik zelf dan wel helemaal tevreden? Nee. Hij rijdt nog steeds erg lekker, maar de binnenruimte doet klein aan, ik vind de motor wel sterk en soepel maar wel rumoerig bij lage toeren, en de schakelbak is wel een ruime voldoende waard, maar iets soepeler kan wel. Nu is de referentie zoals gezegd een Avensis, dus misschien is dat het probleem.

Wat is goed?
- Goede wegligging
- Uitstekende zitpositie
- Sterke motor
- Mooi dashboard
- Hoog comfortniveau

Wat kan / moet beter?
- Teveel motorgeluid bij lage toerentallen, vooral stationair
- Toch weer wat bijgeluiden in het interieur
- Binnenruimte krap voor zo'n grote auto.

• Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee