Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Distinctive (2006)
| Uitvoering | 159 1.9 JTDm 16v Distinctive |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2006 |
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand bij aanschaf | 140.000 km |
| KM-stand laatst | 150.000 km |
Een maatje groter
Ik heb lang getwijfeld en gerekend, maar na veel gedub is het toch weer een Alfa geworden. De 147 beviel me prima. Vooral wat rijgedrag en merkbeleving. Het was gewoon elke keer een feest om op pad te gaan en wat wil je nou nog meer?
Nou, een auto met iets minder kraakjes en piepjes. Daar werd ik op een gegeven moment nogal simpel van. Daarom viel nog een 147 direct af. Ook wilde ik iets meer ruimte in verband met gezinsuitbreiding. Daarom heb ik proefgereden met twee 159's en was direct aangenaam verrast. Toen ik de tweede rit maakte met een 16v diesel was ik verkocht.
De 159 rijdt net als de 147 lekker scherp. Je hebt veel gevoel in het stuur en dankzij de dikkere diesel is hij lekker snel. Tegelijkertijd voelt hij veel meer solide aan. Mag ook wel met dik 200 kilo meer massa. Dat is meteen het enige minpunt dat ik zie. Ik zal dus een beetje aan zelfbeheersing moeten doen om het verbruik ok te houden. Tegelijkertijd is het minder een gooi - en smijtbak, dus hopelijk helpt dat.
Wat ik aan deze auto heel fijn vond, is de mooie uitvoering. In het zwart ziet hij er zeker op deze 16 inch wielen gewoon super uit. Ik wilde per se geen 17 inch omdat die gegarandeerd aan flarden gaan op de stoepen van mijn straat. Ook heeft hij het ingebouwde Alfa navsysteem met audio dat erg strak oogt en geweldig klinkt. Ik vind de alu dashboard afwerking die ook op het stuur zit prachtig. Om het af te maken heeft mijn auto ook een orgineel schuifdak. Tijdens de proefrit was het 20 graden en wat een feest was het om met open dakje te rijden. Verheug me nu al op volgend voorjaar.
Ik heb na een flink aantal verbouwingen aan de 147 ook beter gelet op wat er al is gedaan. In dit geval is 20.000 km staat de auto rondom op nieuwe banden en de verkoper levert met een grote beurt plus nieuwe schijven en blokken. Ik moet alleen de distririem nog laten doen, maar die kosten zijn te overzien. Hopelijk ga ik dus zeker 30.000 probleemloze kilometers tegemoet.
Vervroegd afscheid
En soms lopen dingen dus helemaal anders dan gedacht. Toen ik de 159 kocht, ging ik ervan uit dat ik er weer zeker 30.000 km in zou rijden. Dat het er niet van komt, heeft een mooie oorzaak. Namelijk een nieuwe baan waar weer een leaseauto bij komt. Daarom een versneld eindverslag.
Wat me positief heeft verrast aan de 159 is met name het comfort. Op lange afstanden rijdt het echt heel relaxt. Vorige week nog heen en weer naar Groningen en dan rijd je 's avonds 140 zonder het echt te merken. Prima! Ook nog best goed vond ik het verbruik. Ik was bang voor stevig slurpen na ook het lezen van andere reviews. Maar gemiddeld zat ik op 1 op 16,5. Helemaal niet slecht voor zo'n toch vrij zware auto. Ik rijd best pittig zonder te planken. Maar dankzij de zesbak kan je vroeg schakelen en boek je vooral op 80-wegen een prachtig laag verbruik van zo 1 op 20. Houd je je een beetje in op de snelweg dan is 1 op 18 goed haalbaar.
Ook dik in orde vond ik de algehele afwerking. Geen piepjes of kraakjes te horen. En dat was in van mijn 147 wel anders gewend. De 159 zit gewoon erg goed in elkaar. Enig klein minpuntje vond ik de startmotor. Die is volgens de Alfa-dealer waar ik wat werk heb laten doen eigenlijk aan de kleine kant voor dit type motor. Daarom moet ie altijd echt een paar keer omgaan voordat de motor aanslaat. Een keer of vier startte hij op drie cylinders. Dan hoor je veel gebonk en voel je geschud. Lijkt dramatisch, maar is het niet. Gewoon een kwestie van startknop indrukken en nog een keer proberen. Dan gaat het prima. Tegelijkertijd is het voor een auto die het moet opnemen tegen Audi en BMW weer tamelijk suf.
Dan de echte minpunten. Achteraf heb ik de auto naar mijn persoonlijke smaak ervaren als iets te veel Audi en te weinig Alfa. Alfa's horen wat mij betreft licht en wendbaar te zijn. Het tweede is de 159 nog best, maar de massa ga je wel toch voelen. Dat super kwikzilverachtige van de 147/156 mis ik. Ik denk Alfa ook want de Giulietta is niet voor niks weer net zo zwaar als zijn voorganger en volgt de massagroei trend niet.
Het grootste minpunt kwam nu bij verkoop. Ik heb in vier maanden en 10.000 km bijna 3000 euro afgeschreven en dat is gewoon gruwelijk. Ik weet dat Alfa's iets harder afschrijven dan anderen merken, maar dit is extreem. En ik had toen ik de auto kocht echt een scherpe deal en ik volgde de markt al een tijd. Maar de populariteit van de 159 is sterk gezakt. Ten onrechte denk ik, want je krijgt wel een hele goede auto voor je geld. Maar zoveel afschrijven is wel erg zuur.
Wat onderhoud betreft geen rare dingen. Ik heb de distributieriem/ waterpomp en multiriem allemaal laten doen bij Galleria Bert Stemerdink in Veenendaal. Zij hadden dankzij een grote stapel onderdelen van failliete Alfa-dealers hele scherpe tarieven. Voor 465 euro was ik klaar en dat is echt netjes. De service was ook keurig. Een aanrader! Verder heb ik niks hoeven laten doen.
Samenvattend is de 159 dus een prima auto als je kan leven met een Italiaan die wat aan de dikke kant is. Voor de kwaliteit hoef je hem zeker niet te laten staan. Houd alleen rekening met heftige afschrijving op dit moment.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Een sedan met flair voor een sportief prijsje, natuurlijk zit er een Alfa bij

Waarom de Alfa 159 zo teleurstelde als 156-opvolger

Alfa Romeo 159 2.2 JTS Progression (2008)

Test: Audi A4 - Alfa Romeo 159 - Saab 9-3