Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Business (2006)

Uitvoering | 159 1.9 JTDm 16v Business |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
Na ruim 2 jaar en ongeveer 40000 km is het tijd voor een korte impressie van deze
toch wel enigszins gewichtige Italiaanse.
Over haar uiterlijke kwaliteiten niets dan lof: het blijft een opvallend mooie, evenwichtige verschijning getekend door een Italiaanse stylist van klasse Giugiaro.
De proefrit nam mijn aanvankelijke scepsis over het toegenomen gewicht, vergeleken met m'n eerdere Gt, geheel weg. Deze 159 zit gewoon solide in elkaar: nergens kraakjes of
rammeltjes en de 150 pk sterke diesel blijkt in alle opzichten een adequate krachtbron.
In de loop van de afgelopen twee jaar was ik, buiten het voorgeschreven onderhoud, maar twee keer bij de dealer: eenmaal voor een kapotte gloeibougie en eenmaal voor een reparatie aan de dynamo.
Neemt niet weg dat er vast goedkopere manieren zijn om van A naar B te reizen maar de lol die ik beleef aan dit voertuig heeft nu eenmaal z'n prijs.
Alle elektronische snufjes werken perfect en het enige wat ik mis zijn parkeersensoren.
Nog steeds heb ik geen enkel idee waar de voor en achterkant ophouden. Opletten bij het inparkeren en manoeuvreren in garages dus.
Het comfort, vooral op de snelweg, is ronduit goed, ook door de prima stoelen. Stuur en stoel geven veel stelmogelijkheden voor de juiste zitpositie. Opbergruimte is beperkt.
De motor is nauwelijks hoorbaar bij 120 km/u en iets meer dan 2000 toeren. Uitkijken is het bij drempels door de wat weke voortrein. De besturing is lekker direct, de draaicirkel daarentegen
onhandig groot.
Het verbruik komt gemiddeld uit op 1: 15,7 dat betekent een actieradius van zo'n 1000 km per tankbeurt. In deze twee jaar nog nooit olie moeten bijvullen.
Sinds 1980 heb ik verscheidene Alfa's gereden en deze 159 is dan wel niet de meest opwindende, het is naar mijn mening wel de meest comfortabele en aangezien ik zelf ook ook op leeftijd ben gekomen, weet ik dat aspect ook meer te waarderen.