Alfa Romeo 159 1.8 mpi Business (2007)

Alfa Romeo 159 1.8 mpi Business (2007)

Uitvoering159 1.8 mpi Business
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2007

Een moeilijke keuze als Alfaliefhebber na 10 jaar TwinSparks gereden te hebben (146 1.6 TS en 156 1.8 TS). Wordt het de 147 2.0 TS of toch de 159...?

Mijn eerste keuze was de 147... Twinspark motor, sublieme wegligging, mooi design en een echte rijdersauto, maar na passen en meten bij de dealer bleek het toch allemaal wat te krap te zijn voor mijn gezin met twee kinderen die al behoorlijk aan het doorschieten zijn.
De 159 kwam steeds meer in zicht, maar de prijs is behoorlijk gestegen t.o.v. de 156. Dit wordt echter wel deels gecompenseerd door de grotere afmetingen... de 159 valt nu perfect in de Passat klasse. Omdat ik niet al te veel kilometers maak is diesel voor mij geen optie en gezien het budget kwamen alleen de 1.8 MPI en de 1.9 JTS in het vizier. Er is al behoorlijk veel geschreven over de 159, met name dat de 1.8 ondergemotoriseerd zou zijn. Van mijn dealer heb ik een dag mogen rijden in de 1.9 JTS en een dag in de 1.8 MPI. UIteraard mag ik de 159 niet meer vergelijken met de 156 (deze heeft meer het Alfakarakter qua stuurgedrag en temperament) maar tot mijn stomme verbazing vond ik de 1.8 MPI beter rijden dan de 1.9 JTS. Deze laatste heeft 20 PK en zo’n 15 Nm meer onder de kap, maar de 1.9 JTS is onder de 4.000 tpm gewoon niet thuis. Het maximale koppel is pas ter beschikking bij 4.500 tpm en dat merk je. Het blijkt trouwens dat meer direct ingespoten motoren hier last van hebben. Het koppelverloop van de 1.8 MPI (GM blok) is naar mijn mening beter dan de 1.9 JTS en geeft bij zo’n 3.700 tpm als zijn maximale vermogen af wat in normaal verkeer plezieriger rijden is. De keuze was al snel bepaald, zeker omdat de 1.8 MPI ook in de Business uitvoering te verkrijgen is (de 1.9 JTS niet) en zo kon er binnen mijn budget ook nog LM velgen en lederen bekleding van af. Omdat deze pas later worden gemonteerd (ja, ook de lederen bekleding) heb je over deze extra’s geen bijtelling.

Eén week voor mijn vakantie kreeg ik de 159. Omdat we met de 159 op vakantie zouden gaan naar Italië kon ik deze goed inrijden op de Duitse Autobahn en de bergpasjes in Trentino. Na 4.000 km gereden te hebben is het blok nu flink losser geworden en loopt erg lekker, alleen jammer dat het geen Alfasound meer heeft. De 1.8 is geen stoplichtsprinter, maar komt lekker vlot mee in het verkeer. Omdat de 1.8 een 5-bak heeft kan je lekker lang doortrekken in de versnellingen, maar je merkt wel dat de 140 PKtjes 1.405 kg moeten voortsleuren. De lichtvoetigheid van de 156 heeft de 159 niet meer, maar 200 kmh op de teller op de Duitse Autobahn met volle bepakking is geen enkel probleem!
De afwerking van de auto ligt weer op een hoger niveau en met name het interieur komt lekker solide over. Alles past mooi, mooie materialen en wat een design... geen enkel modaal automerk maakt zo’n mooie carosseriën en interieurs dan het Milanese merk.
Het verbruik ligt momenteel gemiddeld 1 op 10 á 11. Het is niet de zuinigste, maar met je rechter voet kan je nog iets besparen, al is dit niet veel.

Kortom... 159 1.8 MPI Business is een plaatje van een auto. Dat vinden er meer want het valt mij op dat ik regelmatig wordt nagekeken. Vandaag werd ik zelfs aangesproken door een vrouw van in de 80... - wat heeft u een mooie Alfa Romeo jonge man - , ja, u leest het goed... deze dame zei Alfa Romeo! OK, de 159 heeft niet de meest praktische indeling en is geen ruimtewonder vergeleken de Passat en de Vectra, maar hij is zeker groot genoeg. De 1.8 MPI motor valt mij absoluut niet tegen ofschoon extra vermogen de 159 lekkerder maakt. Maar voor een 2.2 JTS (héle lekkere motor trouwens) moet je wel zo’n 5.000 Euri meer betalen en dat is een leuke 2e auto voor de vrouw. De wegligging is zeer goed zoals we dat van Alfa gewend zijn.

Het Alfa karakter van de 159 is minder geworden en Alfa mikt duidelijk op een bredere doelgroep... maar ben nou eerlijk, het blijft toch de mooiste auto in z’n klasse? Een Alfa rij je niet rationeel, maar emotioneel en dat een Toyota Avensis beter in elkaar zit, prima... maar geef mij maar karakter.

Kentekenverlichting kapot (2 lampjes vervangen).

UPDATE

De 159 heb ik nu 2 jaar in mijn bezit en hij (of zij) bevalt mij nog steeds erg goed! Ik heb geen noemenswaardige problemen gehad buiten een kofferbak gevuld met water... Na inspectie bij de dealer bleek dat een heel klein gaatje in (of bij) een lasnaad zat. Dit is keurig opgelost en de 159 is weer 'waterproof'.
De standaard banden waren aan vervanging toe en ik heb als Alfist altijd erg goede ervaringen gehad met Pirelli. Dus... deze moesten er weer komen. Ik heb nu Pirelli P Zero Rosso en dat is een verschil van dag en nacht! Met name als je wat sneller de bocht in stuurt 'plakt' de 159 nog beter aan de weg.
Bij mijn vorige Alfa's had ik altijd last van rammeltjes, maar na 2 jaar is de 159 nog steeds rammelvrij wat voor mij een unieke ervaring is. Kortom... na 2 jaar ben ik nog steeds erg tevreden over de 159. Hoewel ik wel af en toe verlang naar meer PK's kan ik nog steeds goed leven met de 1.8. Helaas was mijn budget te klein voor een 2.2, maar hopelijk valt de 159 1.8 Tb straks wel binnen mijn budget...
In mijn vorige review schreef ik trouwens dat ik voor het prijsverschil van een 1.8 naar een 2.2 een leuk autootje voor mijn vrouw kon kopen, en dat hebben we gedaan. Zij rijdt nu rond in een Spider 2.0 TS en ook over deze Alfa zijn we (wederom) zeer tevreden. De vakantie komt er weer aan de 159 mag de komende maand zichzelf weer gaan bewijzen. Ik houd u op de hoogte...

7,5