Gereden: Citroën Berlingo Electric

Citroën Berlingo Electric
Citroën Berlingo ElectricCitroën Berlingo ElectricCitroën Berlingo ElectricCitroën Berlingo ElectricCitroën Berlingo ElectricCitroën Berlingo Electric
Citroën introduceert met de Berlingo Electric een nieuwe concurrent voor de Renault Kangoo Z.E. en Nissan e-NV200. De aanschafprijs lijkt onevenredig hoog, tot je begrijpt dat je voor de gevraagde 26.250 euro ook eigenaar wordt van het accupakket, dat je bij de concurrentie separaat bij de auto huurt.

Die genoemde concurrenten hebben een beduidend lagere vanaf-prijs (allebei zo'n 20.500 euro) dan de Berlingo Electric, maar voor dat geld krijg je ze zonder accupakket dat je dan apart moet huren, voor prijzen vanaf zo'n zeven tientjes in de maand.

De Citroën Berlingo Electric is uiterlijk nauwelijks van de dieselversies te onderscheiden. Een heel klein typeplaatje achterop moet het uiterlijke verschil maken, terwijl het interieur praktisch overeenkomt met dat van de Berlingo met EGS-transmissie. Dat wil zeggen dat je de transmissie bedient met een draaiknop op het dashboard. Informatie over laadtoestand en energieverbruik is samengebracht in ronde klokken in het instrumentarium. Zo mooi hightech als Nissan dit alles verpakt, zo nuchter is hier de aanpak van Citroën. Belangrijk is een klein metertje dat aangeeft hoe economisch je omgaat met de geneugten van verwarming c.q. airco aan boord. 'Om de werking van de auto niet te veel te beïnvloeden is het raadzaam tijdens het rijden het gebruik van de verwarming of de airconditioning af te wisselen', zo adviseert Citroën. Erg omslachtig, maar wel realistisch; het is steeds een kwestie van kiezen tussen snel optrekkende kou in het interieur en vermanend brandende controlelampjes van de elektrische kachel - een stroomvreter van jewelste.

De actieradius van 170 kilometer (NEDC-cyclus) was onhaalbaar: na de eerste start met 120 km 'in kas', liep de hoeveelheid prik na nog wat ritten terug tot 35 km. Een halve dag laden via het stopcontact-aan-huis deed de reikwijdte naar 85 km kruipen. Zolang je de snelweg mijdt kun je daar wel behoorlijk veel verder mee komen, want stadsverkeer met veel starten en vooral stoppen houdt de Berlingo Electric in z'n element. Het terugwinnen van kinetische energie gaat wel heel ruw; het gaspedaal loslaten betekent dat de auto onverbiddelijk z'n ankers uitgooit. Verrassend was hoe de 200 Nm sterke Berlingo er op een nat wegdek zomaar met wild spinnende voorwielen vandoor gaat, ondanks zijn kentekengewicht van 1.505 kg (vergelijkbaar met Renault en Nissan).

Het onderstel van de Electric voelt flink straffer aan dan dat van een HDi-versie, maar de balans is goed. Ondanks de flink toegenomen massa stuur je de elektrische Berlingo strak en zelfverzekerd de bocht door. Het accupakket is onder de laadvloer aangebracht, waardoor een eventueel als optie besteld (volwaardig) reservewiel naar de laadruimte verhuist: precies waar je 'm niet wil hebben. De laadkabels slingeren ook in 't rond; je kunt ze het beste maar onder de passagiersstoel proppen. Opvallend: een snellaadaansluiting is optioneel; je 'voedt' de Berlingo standaard alleen met de thuiskabel, via een klepje op het rechter voorscherm. De snellaadaansluiting (650 euro) zit verwarrend genoeg helemaal linksachter; afhankelijk van het laadpunt prik je je Berlingo Electric dus vooruit of achteruit een parkeervak in. Ook dat is elektrisch rijden: goed je parkeeracties plannen!

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (35)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.