AutoWeek Top 50: Fiat Multipla

Fiat Multipla
Fiat MultiplaFiat MultiplaFiat MultiplaFiat MultiplaFiat MultiplaFiat MultiplaFiat MultiplaFiat Multipla faceliftFiat Multipla faceliftFiat Multipla faceliftFiat Multipla ConceptFiat Multipla Concept
De AutoWeek Top 50 is een lijst van de - in onze ogen - 50 belangrijkste auto's van de afgelopen 25 jaar. Dus vanaf 1990, het geboortejaar van AutoWeek. Elke week zet één van de redacteuren een kandidaat voor de eindlijst in het zonnetje. Deze week is dat de Fiat Multipla, een controversieel vormgegeven ruimtewonder, met ribbel!

Vanaf 1996 had Renault het rijk van de midi-MPV's alleen, maar in 1998 kwam de altijd wat onbegrepen Fiat Multipla de Fransoos op papier van langs geven. In 1996 konden we in Parijs al aan het studiemodel snuffelen (foto 12 en 13), maar niemand had verwacht dat het uiteindelijke Italiaanse ruimtewonder - waarvoor voor de naamgeving werd teruggegrepen op de lieflijke 600 Multipla - nagenoeg identiek op de markt zou verschijnen.

Het rijdende statement leek een concept-car die regelrecht in productie was gegaan. Terwijl zo'n beetje iedereen op aarde over elkaar heen viel over de markante maar originele vormgeving van de MPV, lachte de Multipla-rijder elke andere bestuurder van een compacte SUV keihard uit. Geen andere auto was namelijk zo efficiënt ingedeeld.

De Multipla deelde z'n genen met het Bravo/Brava duo, maar was met z'n lengte van 3,99 meter zelfs korter dan de driedeurs Bravo. Je zou denken dat dat ten koste zou gaan aan de interieurruimte, maar niets is minder waar. Dankzij twee zitrijen van drie stoelen konden zes personen inclusief bagage zonder enig probleem meegezeuld worden.

Z'n bagageruimte was zelfs 100 liter groter dan die van de zo'n 15 centimeter langere vijfdeurs Golf IV die een jaar eerder op de markt verscheen. Uitneembare achterste stoelen waren opvouwbaar, de vloer was volledig vlak, alle stoelen konden schuiven; de vreemde snuiter was volledig uitgedacht. Onder de kap een 1.6-liter benzinemotor met 103 pk of een 1.9-liter JTD met 115 pk's. In z'n laatste levensfase werd een 120 pk sterke Multijet diesel aan het gamma toegevoegd.

In 2002 werd de Multipla gemoderniseerd met meegespoten bumpers, maar in 2004 gaf Fiat toe aan het commentaar op met name de Multipla-snoet. De ribbel met daarin verwerkte verlichting werd gladgestreken, de auto werd met 10 centimeter verlengd en z'n snuit kreeg een anoniemere uitstraling met wat Stilo- en Idea-genen. In 2007 werd de Multipla - na 3.537 verkochte exemplaren met 1999 als topjaar - van de Nederlandse markt gehaald. Met wat fantasie gaf Fiat dat jaar het stokje over aan Honda, dat in 2004 begon met de verkoop van de eveneens als 3+3 ingerichte FR-V.

Wat vind jij van de Fiat Multipla? Geef je mening via de poll aan de rechterkant van deze pagina!

Voor de duidelijkheid: de kandidaten voor de Top 50 zijn geselecteerd op (historische) relevantie en niet louter op hun uiterlijk, specificaties of prestaties. In december 2015 is de lijst van 50 auto's compleet. Tegen die tijd kun je stemmen op je favoriet(en) en hieruit rolt vervolgens de eindrangschikking van de Top 50. De poll rechts op de pagina is bedoeld om bij elke kandidaat alvast de sentimenten te peilen! Voor de supercars (denk aan de McLaren F1) en schoonheden (zoals de Alfa Romeo 8C) stellen we in december aparte lijsten samen.

Lezersreacties (132)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.