Oldtimerlobby zet laatste mrb-offensief in

Chevrolet Chevelle Malibu (1970)
Volgende week wordt er in de Tweede Kamer verder gesproken over de nieuwe regels voor mrb-vrijstelling voor oldtimers. Terwijl het akkoord tussen staatssecretaris Weekers en de bekende oldtimer-alliantie op tafel komt op 14 mei, komt een andere lobbyclub in verzet tegen de plannen.

Onder de noemer 'Vrijstelling Oldtimer' hebben Stichting Autobelangen en de Stichting Oldtimerbranche de handen ineen geslagen om een stokje te steken voor het plan om de mrb-vrijstellingsgrens voor oldtimer op te rekken naar 40 jaar. De missie van Vrijstelling Oldtimer is het onvoorwaardelijk behoud van de bestaande regeling voor vrijstelling motorrijtuigenbelasting (mrb).

Op 14 mei komen nog twee moties van Farshad Bashir (SP) in stemming om lpg en diesel, net als benzine, ook onder de overgangsregeling te laten vallen. De kwestie mrb oldtimers is al beslist en wordt uitgewerkt in het belastingplan 2014. Echter, dat belastingplan wordt op Prinsjesdag gepresenteerd en kan daarvoor nog gewijzigd worden. Maar ook daarna kan de Tweede Kamer nog amendementen indienen.

Met het argument dat duizenden oldtimerliefhebbers en -bezitters, alsmede de gehele branche (waarin ongeveer 6.000 mensen werkzaam zijn) gedupeerd worden door de nieuwe regeling, willen zij de regering op andere gedachten brengen. Daarnaast is Vrijstelling Oldtimer van mening dat de begrote 153 miljoen euro bij lange na niet gehaald zal gaan worden en dat de schade voor bezitters en branche reeds in de tientallen miljoenen loopt, omdat dit reeds de derde wijziging in een paar jaar tijd is.

Vrijstelling Oldtimer vindt dat de staatssecretaris zijn standpunten grotendeels gebaseerd heeft op verkeerde gegevens en subjectieve rapporten, dat de alliantie van gesprekspartners (bestaande uit Bovag, KNAC, FEHAC, ANWB, Focwa en RAI Vereniging) slechts een heel klein deel van de oldtimerliefhebbers vertegenwoordigt en dat enkele leden van die alliantie zelfs geheel andere, tegenstrijdige belangen hadden te verdedigen.

De 'rebellenclub' denkt, naar eigen zeggen gesteund door een achterban van tienduizenden oldtimerbezitters, -liefhebbers en -sympathisanten, het akkoord te kunnen dwarsbomen en heeft met Wouter van Embden van Stichting Autobelangen iemand in huis die het in 2009 voor elkaar kreeg een wet te bestrijden (over bijtelling voor youngtimers) die al door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen was. De youngtimerkwestie is destijds door middel van een amendement gerepareerd en Van Embden hoopt dat ook in de mrb-zaak voor elkaar te krijgen.

Kijk voor meer informatie en het ondertekenen van de petitie op vrijstellingoldtimer.nl.

Lezersreacties (157)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.