Weblog Ken - Nederlandse chauffeurs zijn het meest ontspannen, Belgische het meest gestrest
De veertiende verkeersbarometer van de Vinci Foundation is een feit. Daaruit blijkt dat er nog steeds grote gedragsverschillen zitten tussen de Europese bestuurders, niet in het minst tussen de Nederlandse en de Belgische.
In de maand mei publiceert de Fondation VINCI Autoroutes traditioneel het verslag van haar jaarlijkse onderzoek naar (on)verantwoord rijgedrag, gevoerd bij 12.413 automobilisten in elf Europese landen. De algemene tendens is dat de negativiteit in het verkeer toeneemt, met meer egocentrisme en verkeersagressie tot gevolg.
België samen met Italië slechtsten van de klas
Met die steekproef maakt de stichting jaarlijks een Europese rangschikking van de automobilisten volgens verkeersaandacht, hoffelijkheid en agressie. Een van de opvallendste conclusies is dat de verkeersperceptie enorm verschilt tussen Nederlandse en Belgische automobilisten. Slechts 8 procent van de Nederlanders uit de enquête beweert stress te ervaren in het verkeer, terwijl dat in België meer dan de helft is. Daarmee houden de Belgen gelijke tred met Italië, dat sinds jaar en dag bekend staat voor zijn ongeduldige automobilisten. Het is zelfs zo erg dat slechts 44 procent van de ondervraagde Belgen rustig kan blijven in het verkeer, wat meteen de slechtste score van heel Europa is volgens de Vinci Foundation.
Het onderzoek maakt wel een verschil tussen stress en agressie in het verkeer. In België leidt het eerste gelukkig niet automatisch tot het tweede, althans niet zo vaak als in Frankrijk of in Duitsland. Op dat vlak situeren de Belgen zich eerder in de middenmoot en zijn daarmee relatief tolerant ten op opzichte van andere weggebruikers. Specialisten wijzen er evenwel op dat stress vaak tot angst leidt achter het stuur, met meer fouten tot gevolg. Daardoor wordt er in België trouwens ook veel geclaxonneerd, wat samen met de Grieken een tweede plaats in de toeterchart oplevert. Meteen de reden waarom onnodig toeteren in België een overtreding van de eerste graad is, met een boete van €58 tot gevolg.
Hoge verkeersdichtheid, veel transitverkeer
Als dat de feiten zijn, dan dringt de vraag zich op wat de oorzaken van die slechte Belgische quotering zijn. De basis van het probleem zou bij de verkeersdichtheid liggen: te veel auto’s op een relatief klein oppervlak, gecombineerd met enorm veel transitverkeer. Doe daar nog een overdaad aan wegwerkzaamheden bij en je krijgt de perfecte cocktail voor stress in het verkeer. In België weet je met andere woorden nooit of je tijdig op je bestemming zal geraken, ongeacht het weer of de dag van de week.
Toch vallen er ook diepere gronden aan te stippen, die parallel lopen met de negativiteit in de wereld. Sinds de pandemie is de agressie in België over het algemeen toegenomen. Dat blijkt uit het aantal meldingen van partner- en straatgeweld, maar ook uit getuigenissen van hulpdiensten en medisch personeel die er dagelijks mee geconfronteerd worden. Zelfs schrijver dezes kreeg het vorige week voor het eerst in dertig jaar pendelen aan de stok met een andere verkeersdeelnemer … Je leest er alles over in de volgende editie van AutoWeek, die vanaf woensdag 29 mei in de schappen ligt!

Ken Divjak
Columnist/schrijver
Ken Divjak is al sinds 2013 de Vlaamse correspondent van AutoWeek. In deze rubriek belicht hij wekelijks auto- en mobiliteitsnieuws uit een buurland dat zo dichtbij ligt maar soms zo veraf lijkt.