Weblog Ken - Gedaan met beurtelings parkeren in België
Onze man in Vlaanderen
Uiteraard is beurtelings parkeren niet hetzelfde in Nederland als in België. Hoe het precies zit bij de zuiderburen en waarom ze de verkeersregel na een halve eeuw afschaffen, lees je hier.
In 2026 ondergaat de Belgische wegcode een update. Bestaande verkeersregels worden herzien en nieuwe toegevoegd, waardoor er verkeersborden bijkomen maar ook verdwijnen. Het verkeersbord E11 met de cijfers 1-15 en 16-31 erop behoort tot de laatste categorie, waarmee er een eind komt aan een halve eeuw beurtelings parkeren.
Ingevoerd in 1975
Beurtelings parkeren werd in België ingevoerd in 1975 om de last van geparkeerde auto’s voor de bewoners te verdelen. Het werd vooral toegepast in straten die te smal waren om aan weerszijden te parkeren en toch met twee auto’s tegelijk te passeren. Beter dan altijd aan dezelfde kant te parkeren -wat kennelijk voor overlast zorgde bij sommige inwoners - werd er gekozen voor een systeem dat auto’s de eerste helft van de maand aan de ene kant en de tweede helft aan de andere kant parkeren. Belangrijk daarbij was dat iedereen op de 15de van de maand tussen 19.30 en 20.00 uur van kant wisselde, maar precies daar knelde het.
Als de georkestreerde wissel niet feilloos verliep omdat iemand het kruisje op zijn kalender had gemist, dan zat je ’s ochtends met een probleem. In het beste geval bleef het bij verkeershinder door de versmalde doorgang, in het ergste reden de hulpdiensten zich vast tijdens een interventie. En dan zwijgen we nog over ochtendlijke vuilniswagens of (school)bussen die de 16de van de maand geheid vertraging opliepen. Het zal dan ook nieman verbazen dat de oude regel de laatste decennia stelselmatig werd geminimaliseerd, net zoals dat tegenwoordig met de algemene voorrang van rechts het geval is in België.
Nieuwe opties
België begraaft de parkeertraditie per 2026. Daarvoor in de plaats komen er verschillende opties, die straat per straat kunnen verschillen. Veelal wordt er gekozen om toch weer altijd aan dezelfde kant te parkeren, daar waar de meeste plaatsen beschikbaar zijn. In straten waar te snel gereden wordt, kan geschrankt parkeren vertragend werken. Het probleem is dat het aantal beschikbare plekken daardoor sterk reduceert, met als gevolg dat de bewoners de voorziene vakken op eigen houtje ‘verlengen’ en opnieuw kleinere doorgangen creëren.
Wie zo’n lange rij auto’s in een smalle straat met tegemoetkomend verkeer moet passeren, doet dat immers doorgaans (te) snel om niet vast komen te zitten. Feit is nu eenmaal dat er in de meeste steden meer auto’s zijn dan parkeerplekken, waardoor de bewoners altijd creatief zullen omspringen met parkeren. Hoe zou je zelf zijn als je na een drukke avondspits eindelijk thuiskomt, om dan te merken dat er geen enkele plaats meer vrij is in de verre omtrek van je woning … Of er dan toch een beperking moet komen op de grootte en het gewicht van voertuigen (lees: SUV’s) in drukke stadskernen, zoals Brussel die overweegt en Parijs nu al bekrachtigd met hogere parkeertarieven?

Ken Divjak
Columnist/schrijver
Ken Divjak is al sinds 2013 de Vlaamse correspondent van AutoWeek. In deze rubriek belicht hij wekelijks auto- en mobiliteitsnieuws uit een buurland dat zo dichtbij ligt maar soms zo veraf lijkt.