Weblog Ken - Autosalon Brussel: Als België het kan, waarom Nederland dan niet?
Onze man in Vlaanderen
Met 307.363 bezoekers over een periode van tien dagen was de Brussels Motor Show 2025 een
absoluut succes, zowel voor de organisatie als voor de deelnemende merken.
Niets dan positieve geluiden na afloop van de 101ste editie van de Brussels Motor Show. Bij momenten was de volkstoeloop zelfs zo groot dat het openingsuur moest worden vervroegd. Op zaterdag 18 januari noteerde organisator Febiac een piek van 45.000 bezoekers, waaronder best wat Nederlanders die al sinds 2015 zonder salon zitten.
Niet alleen maar dure elektrische auto's
De deelnemende merken hadden duidelijk lessen getrokken uit de editie van 2023, toen de BMS ‘maar’ 271.000 bezoekers lokte en best wat kritiek te slikken kreeg. De overdaad aan dure elektrische auto’s werd vervangen door een gevarieerd aanbod voor de particuliere klant, terwijl de aanwezige EV’s goed illustreerden dat elektromobiliteit toegankelijker is geworden. De uitreiking van de Car of the Year-titel, die vroeger altijd op de GIMS gehouden werd, gaf de persdag extra cachet en de 450 aanwezige journalisten een extra reden om over de Brussels Motor Show te berichten. Mocht je de puike beursvideo van collega Lars nog niet gezien hebben, dan is dat zeker een aanrader.
2025 nu al geslaagd voor Belgische importeurs
Febiac wist ondertussen te melden dat een op de drie bezoekers met een koopintentie naar Brussel was afgezakt, wat zich in veel interesse bij de 63 aanwezige automerken vertaalde. Bij vrijwel elke merkengroep waren er na afloop positieve geluiden te horen, terwijl sommige hun targets voor de hele salonperiode, die doorgaans van december tot februari loop, al na enkele dagen hadden gerealiseerd. Als die trend zich doorzet in getekende orders, dan is 2025 al grotendeels geslaagd voor de Belgische importeurs. De woordvoerder van BMW BeLux sloeg de spijker op de kop met de uitspraak dat ‘de mayonaise wel degelijk gepakt heeft’. Schoon Vlaams voor een succes, dus.
Zwitserland volgt, Nederland niet
De BMS heeft zijn succes dus wederom te danken aan zijn classificatie als verkoopsalon, met saloncondities die in bepaalde gevallen tot €15.000 cashvoordeel oplopen. Maar wat is dat eigenlijk, een verkoopsalon? En waarom kunnen andere landen dat niet organiseren? Te beoordelen aan de feedback van Nederlandse journalisten, pr-managers en dagjestoeristen zou een nieuwe AutoRai meer dan welkom zijn. Maar dan hoor je vaak dat een verkoopsalon niet kan in Nederland. Welnu, I call bullshit. In Brussel worden er nauwelijks nog orders getekend op de stand, maar wel offertes gemaakt die bij de dealers worden verzilverd. Waarom zou dat in Nederland niet kunnen? Of mag je op de AutoRai geen prijzen tonen op een tablet en erna een gepersonaliseerde offerte doorsturen?
Een betere verklaring voor het uitblijven van een autosalon in Nederland is de organisatie van het autolandschap. Waar in België nog veel merken worden ingevoerd door importeurs, zijn het in Nederland veelal de Europese hoofdkantoren die de vertegenwoordiging uitbaten. Pon is daar met de Volkswagen Group een uitzondering op, terwijl dat in België gewoon de regel is. Als zo’n importeur dus beslist om een paar miljoen van zijn marketingbudget aan een salon te spenderen, dan gebeurt dat ook - zelfs als het hoofdkantoor geen autobeurzen meer aandoet. Zwitserland staat trouwens op het punt om de GIMS op die manier te doen herleven, wat niet toevallig is. Samen met België hanteert het Alpenland de hoogste nieuwprijzen in Europa (exclusief bpm welteverstaan), wat van de salonperiode met kortingen hét moment maakt om een nieuwe auto te kopen.

Ken Divjak
Columnist/schrijver
Ken Divjak is al sinds 2013 de Vlaamse correspondent van AutoWeek. In deze rubriek belicht hij wekelijks auto- en mobiliteitsnieuws uit een buurland dat zo dichtbij ligt maar soms zo veraf lijkt.