Touchscreen à la Volvo
Krijgen we nou; Volvo breekt mijn verzet tegen het touchscreen-scherm. Wat ze er in die nieuwe XC90 van gemaakt hebben is prachtig. Al mijn bezwaren tegen het format sneuvelen, op het touch and feel-argument na dat je niks voelt omdat je niks indrukt. En misschien moeten ze dat automaatpookje bij de facelift nog wat breder maken, zodat je er net als in de nieuwe Renault Espace je hand op kunt laten rusten. Maar verder zijn alle problemen opgelost. Ik kan er goed bij, over de menuvoering is met onverbiddelijke Zweedse logica nagedacht, de graphics zijn klaarhelder.
Het geheim is formaat. De meeste touchscreenschermen zijn te klein, waardoor de correcte bediening priegelwerk wordt. De aanraakvelden van het Volvo-scherm, zo'n kloeke staande rechthoek die je ook in de Tesla Model S en de Espace aantreft, zijn zo groot dat je onmogelijk kunt missen.
Voorwaarde twee is dat je meteen snapt hoe het werkt. Fabrikanten noemen dat intuïtief, maar daar merk ik tot mijn ergernis soms weinig van. Dit het tot nu toe meest bedieningsvriendelijke systeem dat ik ben tegengekomen. De basismenu's voor navigatie, media/ bluetooth, telefoon en 'geluidsbeleving', vroeger burgerlijk 'audio', zijn als brede balken schermbreed onder elkaar geplaatst, de submenu's trek je naar je toe door te swipen. Zo bereik je in één zwiep het veld met de uitschakelbare veiligheidssystemen waarop de iconen zo ver uit elkaar geplaatst zijn dat je niet met een telescoop hoeft te mikken.
Volvo heeft er alles aan gedaan om het aantal bedieningshandelingen tot een minimum te beperken. Bij het aanvinken van het navigatiemenu zie je op de kaart meteen een kader met je vorige bestemmingen, zodat je daar niet meer naar hoeft te zoeken. Op de navigatiekaart zijn de iconen voor 'bestemming instellen', 'pauze', 'mute', 'herhalen' en 'omleiding' altijd zichtbaar. De airco stel je in door de temperatuur van je klimaatzone aan te vinken, waarna de verticale balk met instelmogelijkheden oprijst. Een genot om mee te spelen.
Ook super is hoe het scherm communiceert met de fysieke bedieningselementen. Dat is met name praktisch bij de bediening voor de elektrische stoelverstelling. De knoppen daarvoor zitten zoals vaak onzichtbaar aan de linker- en rechterzijkant van de voorstoelen. Dat leidt met zo'n stoel vol knoppen tot een hoop gewriemel omdat je maar zo'n beetje zit te gokken waar je zit. Bij deze Volvo is de draaiknop voor de instelling van lendensteun, stoelwangen en zittinglengte gekoppeld aan het scherm dat je laat zien in welke stand je je bevindt. Daarna gebruik je zonder mistasten de druktoets op die draaiknop om het af te maken. Ei van Columbus.
Ik werd er helemaal blij van. Van die hele auto trouwens. Voltreffer.

Bas van Putten
Columnist/Schrijver
Bas van Putten is schrijver en columnist voor diverse kranten en tijdschriften. Zijn wortels liggen in de muziek, maar zijn hart gaat al jaren uit naar auto's.