Stimuleren van EV's, verspilde moeite?

Toyota iQ EV

Van de energie die de zon dagelijks over de aarde uitstrooit, weten we slechts een fractie te benutten. Wanneer we wat meer van die energie een beetje handig weten op te vangen, hebben we genoeg om in de toekomst alle auto's op elektriciteit te laten rijden. Een stuk woestijn van een paar honderd bij een paar honderd kilometer vol zonnepanelen zou voldoende zijn om alle aardbewoners van elektriciteit te voorzien. Dat pleit dus voor de elektrische auto. Tel daar bij op dat de elektrische auto nauwelijks geluid produceert, rap en traploos optrekt en niets uitstoot. Je zou nooit meer iets anders willen hebben.

Toch denkt niet iedereen daar zo over. Ondanks dat de elektrische auto voor een deel door de overheid gesponsord wordt met subsidie en belastingvoordeel, wil bijna niemand er een hebben. Let wel: ik bedoel hier de puur elektrische auto's (BEV's) en niet de plug-in hybrides zoals de Opel Ampera die hier te lande ook bij de elektrische registraties meegeteld worden. Ook vanuit de auto-industrie klinkt steeds meer twijfel. Bij BMW vroeg men zich afgelopen voorjaar af of de diverse i-modellen wel moeten komen en Toyota meldt onderaan het persbericht over de productieversie van de iQ EV dat die auto toch niet komt en de Japanners hun pijlen verder weer richten op hybride techniek.

Overheidsstimulering lijkt te weinig zoden aan de dijk te zetten. Hiermee kun je hoogstens een twijfelaar een laatste zetje over de drempel geven, maar een draai van 180 graden, dat is iets anders. Is het een verspilling van geld en moeite, of niet? Krijgt de film 'Who Killed the Electric Car?' een vervolg?

Lezersreacties (53)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.