Nep-aanbieding

BCC nepaanbieding
Het moest er eens van komen. Ik heb niks met die Tomtom-hype, maar twee weken geleden, toen AutoWeek-TV cameraman Jeroen en ik 's avonds laat, op weg naar een Lotus-introductie, moe en hongerig door een buitenwijk van Barcelona zwierven, geen hotel te vinden, en Jeroens Tomtom ons vervolgens binnen enkele minuten naar een gerieflijk hotel met prima restaurant en grote koele cerveza's bracht, wist ik het. Ik ben vaak genoeg op reis om zo'n ding te verantwoorden. Bovendien ga ik later dit jaar vijf weken door Amerika zwerven, dus ik koop een portable navigatiesysteem.

Het volgende weekend was het zo ver. Elektronica-keten BCC adverteert met een Garmin die behalve West-Europa ook Noord Amerika voorgeïnstalleerd heeft. Kant en klaar voor mijn coast-to-coast-avontuur; die wil ik. Bij BCC Almere blijkt dat volgens de doos alleen Europa in het kastje zit, maar de verkoper stelt mij gerust. "Het zit er wel degelijk op", verzekert hij me. Ik vertrouw het niet en sta erop dat we het eerst even checken. Je raadt het al, deze Garmin is nog van vóór Columbus. De verkoper controleert zijn eigen site én het interne voorraadsysteem. Beide noemen de USA-installatie. Geen probleem, vindt de verkoper. "Waarschijnlijk moet je het zelf ergens van internet halen", suggereert hij, illegaal downloaden promotend. En als me dat niet lukt, mag ik hem binnen twee weken komen ruilen. Let wel: ruilen, niks geld terug.
Mijn vrouw geeft niet op en belt op de terugweg met BCC Hilversum. De verkoper daar zegt er nog twee te hebben. Jazeker, mét de USA erop. Zeker weten? Absoluut, mevrouw. Ik leg er een voor u klaar. Enfin, je snapt het. In Hilversum ligt dezelfde doos voor ons klaar, met alleen Europa. "Amerika staat niet op de doos, maar het zit er wel degelijk in", garandeert de dienstdoende scholier ons. Het zal je niet verbazen dat ik dat even wil zien voordat we 379 euro aftikken. En het zal je evenmin verbazen dat ook deze Garmin nog nooit van de USA heeft gehoord. "Wat nu?" vraagt mijn vrouw fijntjes aan het scholiertje. Die haalt er een volwassen verkoper bij, die schouderophalend concludeert dat het een 'tikfoutje' moet zijn. "Er staan zo veel fouten op die site", recenseert deze trotse BCC-medewerker zijn eigen werkgever in één welgemikte zin. Mijn vrouw oppert dat hij de USA-kaart er dan maar los bij moet leveren; ze adverteren tenslotte landelijk en expliciet met deze nep-aanbieding. Dat is hij niet van plan, en mijnheer BCC schiet meteen in de verdediging: "Daar zijn wij helemaal niet toe verplicht. Haal er maar een advocaat bij", gaat hij tot onze verbazing uitdagend verder.
Een advocaat inzetten voor een stukje software van 139 dollar? Zelfs deze witgoedverkoper zal snappen dat niemand dat doet. En precies dat is de truc. Een truc trouwens, en daarom vertel ik het hier, die in de autohandel klassiek is. Die ene occasion waar u voor kwam, met lage kilometerstand, dito prijs en full options is toevallig nèt verkocht. Maar we hebben nog wel een andere leuke aanbieding voor u... Je moest eens weten hoeveel mensen daar, eenmaal koopgeil, intuinen.
Wij niet. We hebben dezelfde Garmin, zonder USA (die kopen we dan maar apart) en twintig euro duurder bij Dixons gekocht.

Lezersreacties (29)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.