AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Laat je motor in België niet stationair warmdraaien, het kan je boete van €130 opleveren!

Weblog Ken - Onze man in Vlaanderen

Ruit bevroren van binnen ijs - ANP

De winter staat voor de deur. Hoog tijd om de ijskrabber op te diepen en je auto vooral niet te laten warmdraaien in deze landen! In Brussel kunnen ze nog wat van Nederland leren, want het Nederlandse ‘minuutje’ is veel schappelijker is dan het Belgische verbod. Warmdraaien op de parkeerplaats kan je daar een boete van 130 euro opleveren. 

Voor veel bestuurders is het een automatisme: als het gevroren heeft, laat je de verbrandingsmotor van je wagen kort warmdraaien terwijl je het ijs van de ramen schraapt. In Nederland mag het, maar in België en Duitsland staan er boetes tegenover die tot 130 euro kunnen oplopen.

Fikse boetes
Als er iets is waar de lezers van dit weblog schijnbaar een hekel aan hebben, dan is het regelneverij. Een puntenrijbewijs? Awoert! Verplichte winterbanden? Ammehoela! Nultolerantie op alcohol? Werkt niet! Feit is dat er al genoeg voorschriften bestaan voor van alles en nog wat, niet in het minst met betrekking tot auto’s en het verkeer. Elke regel erbij is er voor sommigen één te veel, maar dat weerhoudt de EU-landen er niet van om stoïcijns hun eigen ding te blijven doen. Neem nu iets normaals als je wagen op de koudste ochtenden van het jaar even te laten warmdraaien terwijl je de ramen ijsvrij maakt. In Nederland mag het gedurende een minuutje, maar in de buurlanden bijvoorbeeld niet. De redenering luidt dat nieuwe motoren en oliën daar geen nood aan hebben, terwijl het klimaat elke gram CO2-uitstoot kan missen.

Doe je het toch in Duitsland of België, dan staat daar potentieel een fikse boete tegenover. In Duitsland kost je dat ‘vergrijp’ tegenwoordig 80 euro, in België tussen de 68,02 en de 130 euro. Uit dat laatste blijkt dat niet alleen landen hun eigen regels opleggen, maar ook gewesten zoals Vlaanderen en Wallonië. In Duitsland en Vlaanderen is warmdraaien een verkeersovertreding, in Wallonië zowaar een milieudelict. Ergens wel gepast voor een landsdeel dat er lang mee gedreigd heeft om zijn eigen grondgebied tot één grote lage-emissiezone om te vormen, maar anderzijds ook pure nonsens voor een hoger gelegen regio waar het nog echt wintert en slechts een minderheid een (PH)EV heeft, laat staan een eigen laadpaal.

Grijze zone
Daar komt nog bij dat de bewuste regel – die trouwens ook in Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Frankrijk geldt – anno 2024 niet meer alle ladingen dekt. De blazer van PHEV’s werkt immers ook zonder de verbrandingsmotor, net zoals de warmtepomp van een EV voor ontwaseming kan zorgen. Al dan niet geprogrammeerd voorverwarmen met geëlektrificeerde auto’s gebruikt immers ook energie, die in het slechtste geval evenveel CO2 heeft opgewekt bij de productie ervan. De vraag is dan ook of de arm der wet het verschil nog kan maken tussen al die verschillende aandrijftypes. In Wallonië is het zelfs zo dat je verbrandingsmotor laten warmdraaien wel op je eigen erf mag, maar niet op het openbare domein…

We kunnen dus alleen maar hopen dat de politie inziet dat even warmdraaien peanuts is vergeleken met de uitstoot van zwaar transport, nog zwaardere schepen en de luchtvaart, om maar een paar voorbeelden te noemen. Met oude auto’s is het zelfs aan te raden, om de olie te laten circuleren en de kachel op te warmen. Daar komt nog bij dat een auto die meteen met aangeslagen ruiten begint te rijden best onveilig is. Akkoord, al rijdend zal de airco van moderne wagens sneller en efficiënter werken, maar handig is het toch allemaal niet. Vandaar ook dat het Nederlandse ‘minuutje’ veel schappelijker is dan het Belgische verbod, dat aantoont dat Brussel weer eens heiliger dan de kerk wil zijn. Bestuurders die hun wagen minutenlang stationair laten draaien, gewoon omdat ze ergens aan het wachten zijn of stilstaan in de file, zijn in dat opzicht een veel grotere bron van onnodige uitstoot.

Lezersreacties (180)

Reageren