Koos Spee zegt het ook: flitsen gaat om de inkomsten
Klein momentje van verbazing daarnet. RTL Nieuws heeft een onderzoek gedaan naar de snelheidsboetes in Nederland en suprise: we zijn fors duurder dan alle omringende landen. RTL heeft het zelfs over de hoogste boetes in Europa, al vraag ik me af of ze Zwitserland en Noorwegen dan ook hebben meegenomen. Evengoed is het hier flink kassa. Niet echt verbazend, de boetes zijn de afgelopen jaren fors verhoogd. Dat het puur om 't geld gaat concludeerde ik al eerder, want effect (behalve op de balans van MinFin) is er nauwelijks. Het boeit de overheid totaal niet als we te hard rijden, als we maar betalen. Soort snelheidsbelasting zeg maar. Ook daar had ik het al eens over. Maar vervolgens kwam allemansvriend Koos Spee bij RTL in beeld. Wie anders! Die zou wel even korte metten maken met dat verhaal zoals hij al jaren doet. Subjectieve pakkans enzo...
Nee dus: Hier de video
Koos Spee: "Ik werd wel eens ontboden op het ministerie om even uit te leggen hoe het kwam dat er minder boete-inkomsten waren. Maar dan zie je wel dat anderhalf jaar later er een forse voorhoging plaatsvindt."
Verslaggever: "Zo simpel is het uiteindelijk?"
Koos: "Ja, het gaat kennelijk toch op de een of andere manier om de inkomsten."
Waaah??!? Ik welk parallel universum ben ik nu beland? Koos Spee, moeder aller flitspalen en oud-beschermheer van het CJIB zegt dat de huidige manier van snelheidscontroles enkel om de inkomsten gaat? 't Is alsof je Louis van Gaal het Hand in Hand hoort zingen. Ja, mij hoeft hij niet te overtuigen, ik roep dat al jaren. Koos betoogt vervolgens dat het naar zijn mening geen zin heeft om de boetes te verhogen uit het oogpunt van verkeersveiligheid, meer controles uitvoeren is volgens hem zinvoller. De politiebond doet daarna nog een duit in het zakje door met hun eigen klacht te komen: politie-agenten zouden liever bij plekken als scholen controleren, maar ze worden naar locaties gedelegeerd waar het kassa is: meestal veilige wegen met een merkwaardige lage maximum snelheid. Geeft ons wel leuke ijsbreker voor een agent die je aanhoudt voor een snelheidsovertreding. "Jullie eigen bond vindt dat het alleen om geld gaat. Jij ook?"
Niet dat we nu hoeven te denken dat er iets verandert natuurlijk. Het ministerie onkent alles en roept blind: "verkeersveiligheid!!" bij elke kritische vraag. Geen politicus gaat hier zijn handen aan branden - al roept de SGP om een "bevriezing" van de boetes (nou, poeh zeg...). Sterker nog: staatssecretaris Fred Teeven was altijd fors tegenstander van simpel flitsen tot hij er zelf verantwoordelijk voor werd. Sindsdien verdedigt hij het systeem. Gek he, dat mensen politici onbetrouwbaar vinden? Maar dat nu zelfs flits-prekers als Spee, die decennia midden in het systeem heeft gezeten, toegeven dat het om de inkomsten gaat, doet aan het begrip borrelpraat heel wat af. Is er iemand in Nederland die er nog steeds oprecht in gelooft?

Roy Kleijwegt
Autojournalist
Roy Kleijwegt (1981) heeft Journalistiek gestudeerd en liep in 2004 bij AutoWeek stage. Hij werkte daarna een aantal jaar bij het vakblad Automotive maar keerde hij in 2008 terug bij AutoWeek als testredacteur en politiek expert. Hij houdt van supercars en lichte sportwagens, van moderne auto's met coole gadgets en de mensen achter bijzondere automerken. Waar velen de opkomst van EV’s zien als een ramp, vindt Roy de transitie bijzonder interessant. Evengoed zijn zijn favoriete auto’s hoogtoerig en atmosferisch: hij moest een traan laten tijden het testen van een Ferrari 812 Superfast. Roy heeft weinig met klassiekers, hoewel de liefde voor youngtimers groeit nu hij ouder wordt. Hij reed in zijn vrije tijd op z'n Kosmic Rotax kart maar die is door tijdgebrek verkocht. In zijn vrije tijd geniet hij van sporten, poker en zijn gezin. Roy heeft veel interesse in BPM-wetgeving en andere politieke zaken en probeert op dat vlak de mopperende Nederlander uit te leggen hoe dingen werken. Voor zijn eigen deur staat een Tesla Model 3.