Kleine vinding, groot plezier
Eén van de moeilijkste dingen tijdens een persintroductie is de keuze maken wat je wel en wat je niet in beeld en/of tekst brengt. Videotijd is immers niet oneindig en papier niet van elastiek. Doorgaans zitten er dus nogal wat kleine en minder kleine vindingen op een auto die omwille van de relevantie de eindmontage niet halen.
Zo ook onlangs bij de nieuwe Opel Astra. Maar nu die auto bij ons in de garage staat voor z'n eerste vergelijkende test (een grote multitest die einde van het jaar in AutoWeek verschijnt) viel me één vinding toch weer op. En stiekem vind ik 'm briljant in z'n eenvoud. Dus krijgt die ene functie hier alsnog een podium. Gewoon omdat internet schier oneindig is en er nooit genoeg voor niemand relevante informatie op kan staan. En om Opel eens een veer in een niet nader te noemen lichaamsdeel te steken.
Het gaat om het start/stop-systeem. Zo'n systeem zorgt ervoor dat de motor automatisch afslaat als de transmissie in vrij staat en de koppeling niet is ingetrapt. Daardoor wordt er bij het stilstaan voor een stoplicht dus niet onnodig benzine verstookt. Trap je de koppeling in, dan slaat de motor automatisch weer aan.
Goed idee. En dan nu de praktijk. Ik sta namelijk weleens vooraan in de rij bij het stoplicht. En ik heb tijdens het lessen geleerd dat als je bij de eerste drie voertuigen in de rij staat, dat je de transmissie in '1' moet laten staan. Bij groen kun je dan meteen weg, wel zo prettig voor de doorstroming. Alleen blijft de motor dan dus wel lopen.
Dan nu de vinding van Opel. De motor slaat af als de bak in vrij staat en de koppeling niet is ingetrapt. Maar, als je je rechtervoet op de rem houdt, kun je de bak gewoon weer in '1' zetten en blijft de motor uit. Pas als je de rem loslaat slaat de viercilinder weer aan. Geniaal in al z'n eenvoud, want dan heb je er dus ook wat aan als je vooraan staat. Nee, het is misschien niet de revolutie die alles anders maakt. Maar ik vind het desalniettemin een sterk staaltje Opel.

Marco Gorter
Autojournalist
Studeerde Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit en kwam na een stage- en freelanceperiode in 2012 in vaste dienst van AutoWeek. Gefascineerd door de enorme hoeveelheid onderdelen die samen een auto voortbewegen. Is om die reden net zo geïnteresseerd in een Toyota Prius als in een Porsche 911. Vind de (geluids)beleving van snelheid belangrijker dan de harde cijfers. Wordt nog altijd een beetje droevig van coupé-SUVs. Niet alleen moderne auto’s kunnen rekenen op warme belangstelling, youngtimers en klassiekers zijn minstens zo fascinerend. Is van mening dat er geen excuus is voor zwarte wielen.