Kassa op de A2 en ohoh, wat is de Tweede Kamer boos...
Nog iemand die verbaasd was over de berichten van afgelopen maandag? Weer flink kassa op de A2 de laatste tijd. U weet wel: die zesde landingsbaan van Schiphol tussen Amsterdam en Utrecht, waar na de verbreding de snelheid omlaag ging naar 100 kilometer per uur. Inderdaad omlaag. Want in ruil voor de verbreding werd omliggende gemeentes toegezegd dat de maximumsnelheid omlaag ging, want zo gaat dat nu eenmaal in Nederland-polderland. En dat moet even flink worden gehandhaafd, want men controleert in Nederland natuurlijk liever op plekken waar het kassa is, dan op plekken waar het daadwerkelijk gevaarlijk is. Iets wat de VID eerder bevestigde. Meestal volgen er nog wat smoezen over verkeersveiligheid, maar zelfs het OM ziet in dat dat op een tienbaans snelweg wat lastig vol te houden is (Koos was het in zijn goede tijd nog wel gelukt overigens, de lulde overal een punt aan) dus gooit men het nu op geluidsoverlast. Sure ... Maar goed, tot zover geen nieuws. Het aantal boetes is inmiddels een statistiek, het bedrag viel me nog mee. Middels 76.000 boetes 2 miljoen euro binnenhalen is gemiddeld 26 euro per bon. Da's bijzonder weinig als we de huidige boete maatstaven erbij pakken. Stel je wordt met 110 gemeten, dan krijg je een boete voor 106 km/h, dat is 28 euro. Al meer dan dat gemiddelde. Oftewel 95% of meer heeft een bon gekregen voor iets van 5 kilometer te hard. Maar goed, ook op dat vlak zijn we niet verbaasd, geen nieuws maar een herhaling van zetten.
Waar ik me echt druk over maak is de verontwaardiging in de Tweede Kamer. Die is nu oh-zo-boos over deze uitkomst en eist publiciteit uitleg. Tsja, blijft natuurlijk lastig als de verantwoordelijke staatssecretaris een bekende voorstander van snelheidscontroles is. Eh, OH NEE.... Het is een ex-Kamerlid dat in zijn vorige leven hardcore TEGENstander van simpele flitscontroles was. Nu kan hij er wat aan doen en gebeurt er natuurlijk geen bal. Als-ie nu nog met GroenLinks in een kabinet zat ... Waarom zouden we u nu dan wel geloven, meneer Aptroot van de VVD? Even bellen. "Je gaat wat kort door de bocht, want waar een snelheid is vastgesteld, - dat gebeurt door het ministerie van I&M - moet de politie natuurlijk handhaven", reageert het Kamerlid. "Alleen de vraag is of dat op dit niveau moet. Ik vind dus dat die snelheid omhoog moet en dan de politie haar kostbare tijd elders moet inzetten. Je kunt natuurlijk niet nooit handhaven, maar de frequentie is nu wel erg hoog. Snelwegen zijn relatief veilig, men kan beter binnen en buiten de bebouwde kom aan de slag. Maar los daarvan is de huidige snelheidslimiet op zo'n brede weg zo merkwaardig dat het bijna uitlokken van overtredingen is. Ik ben daarom voor een verhoging van die maximumsnelheid." En wat vindt u dan het beleid van uw ex-collega, staatssecretaris Teeven? "Ik verwacht dat het kabinet binnenkort met een passende reactie komt."
Hmm, als een Kamerlid dit soort dingen zo stellig zegt, kun je er meestal van op aan dat er binnenskamers al wat afspraken gemaakt zijn. da's het handige als jouw partij ook in het kabinet zit. Dat biedt hoop. Maar eerst zien, want mijn vertrouwen in de oprechtheid van Kamerverontwaardiging staat al jaren op een nulpunt.

Roy Kleijwegt
Autojournalist
Roy Kleijwegt (1981) heeft Journalistiek gestudeerd en liep in 2004 bij AutoWeek stage. Hij werkte daarna een aantal jaar bij het vakblad Automotive maar keerde hij in 2008 terug bij AutoWeek als testredacteur en politiek expert. Hij houdt van supercars en lichte sportwagens, van moderne auto's met coole gadgets en de mensen achter bijzondere automerken. Waar velen de opkomst van EV’s zien als een ramp, vindt Roy de transitie bijzonder interessant. Evengoed zijn zijn favoriete auto’s hoogtoerig en atmosferisch: hij moest een traan laten tijden het testen van een Ferrari 812 Superfast. Roy heeft weinig met klassiekers, hoewel de liefde voor youngtimers groeit nu hij ouder wordt. Hij reed in zijn vrije tijd op z'n Kosmic Rotax kart maar die is door tijdgebrek verkocht. In zijn vrije tijd geniet hij van sporten, poker en zijn gezin. Roy heeft veel interesse in BPM-wetgeving en andere politieke zaken en probeert op dat vlak de mopperende Nederlander uit te leggen hoe dingen werken. Voor zijn eigen deur staat een Tesla Model 3.