Hyundais prijzenslag
In zijn uitstekende videoverslag over de hybride Hyundai Ioniq – ik reed hem ook - neemt Marco Gorter me de woorden uit de mond. Hoewel de auto zelf geen uitschieter is, ziet het er naar uit dat het merk zijn huiswerk heel goed heeft gedaan. Hij rijdt prima en de prijs-/kwaliteitsverhouding is spectaculair. Het al royaal uitgeruste basismodel is voor net geen 22 mille te geef en als het verbruiksdisplay ook maar een beetje in de buurt komt van de waarheid is hij erg zuinig. Op een traject van 70 kilometer, voornamelijk snelweg, kwam ik al tot 4,4 liter op 100 kilometer. Zelfs met inachtneming van een stevige onbetrouwbaarheidsmarge zijn dat fraaie cijfers. Een ouderwetse prijsknaller, kortom, en dus een kanshebber in calculerend Nederland.
Interessanter was dat we bij de introductie ook de elektrische Ioniq mochten uitproberen, die in de herfst op de markt komt met een beloofde actieradius van 280 kilometer. Op papier blijft hij dus niet eens zoveel achter bij de beloofde 200 mijl van de Tesla Model 3, die vanaf 2018 de EV-doorbraak moet forceren in de middenklasse.
Iedereen weet dat je fabrieksopgaven voor EV's voor geen cent moet vertrouwen. Bij vertrek geeft onze Ioniq trouwens een actieradius van 195 kilometer aan. Dus óf de accu is niet vol, óf de boordcomputer extrapoleert de rijstijl van een vorige bestuurder. Ok, niet vol. De verrassing is dat na een normaal gereden rit van weer 70 kilometer, met twee stevige mannen aan boord, de actieradius volgens het scherm is afgenomen met vrijwel exact het aantal afgelegde kilometers. Dat maken we bij EV's zacht uitgedrukt niet elke dag mee.
Spannend. Stel dat deze auto zijn belofte helemaal of grotendeels waarmaakt; dan kan de Ioniq EV met een bijtelling van 4 % wel eens een stevige partij gaan meeblazen op de Nederlandse leasemarkt. Meer nog: dan kan hij misschien de doorbraak forceren die Musk luidruchtig claimde met een auto die er nog lang niet is.
Uit betrouwbare bron weten we intussen dat de prijs van de elektrische Ioniq vermoedelijk rond de 34.000 euro komt te liggen, iets onder de beloofde richtprijs voor de kaalste Model 3. Qua uitrusting en service – laadpaal, garanties – laat Hyundai weinig aan het toeval over. Laten we niet te vroeg juichen, maar wat zou het een giller zijn als een braaf Koreaans massamerk het gras voor Elons voeten wegmaait. De trendwatcher in mij ziet reikhalzend naar de tweede kennismaking uit.

Bas van Putten
Columnist/Schrijver
Bas van Putten is schrijver en columnist voor diverse kranten en tijdschriften. Zijn wortels liggen in de muziek, maar zijn hart gaat al jaren uit naar auto's.