Facelift
De Volkswagen Touran is opgefrist. Chromen grille in de stijl van het huis, nieuwe koplampen en achterlichten, aangepaste bumpers. Inderdaad, hij is opgefrist.
Wat zo raar is met facelifts: eerst ben je er blij mee. Maar op den duur ga je bijna altijd terugverlangen naar het origineel.
Ik had het met de Citroën CX. Toen in 1986 de tweede serie kwam, met de stoere plastic bumpers en het analoge dashboard, vond ik dat Citroën een meesterwerk had afgeleverd; nu sla ik de oerversie met zijn verchroomde bumpers en die revolutionaire 'Lupentacho'-snelheidsmeter oneindig hoger aan. Hij oogt slanker, soberder, kortom tijdlozer dan zijn ietwat vervette troonopvolger. Voor de Renault 25 en de W124 Mercedes E-klasse geldt hetzelfde. De oer-25: pure avantgarde, een van de beste ontwerpen van de jaren tachtig. Tweede editie: hoekiger, destijds misschien moderner, nu gedateerder dan zijn voorganger. De W124: die stompe oergrille en oranje knipperlichten van de eerste generatie zijn gewoon veel mooier dan wat later kwam. Zoals een eerste indruk nooit misleidt, zo lijkt de eerste worp altijd de beste.
Hoe zou dat komen? Lijd ik aan nostalgie?
Kan zijn. Beauty is in the eye of the beholder, zeggen de Engelsen. Je ziet wat je wilt zien.
Maar het is meer.
Een restyling is altijd een manier om een verouderingsproces tot staan te brengen. Zoals bepaalde vrouwen meer makeup gaan gebruiken als de jaren komen. Helaas bereiken ze daarmee vaak precies het tegenovergestelde: wat ze willen camoufleren wordt juist sterker zichtbaar. Aan het dichtgeplamuurde Hollywoodgezicht van Joan Collins zie je vooral wat ze te verbergen heeft.
Voor veel gefacelifte modellen geldt hetzelfde. Misschien dat Volkswagen zelfs die doodsaaie Touran daarom maar beter ongemoeid had kunnen laten. Hoe kleurloos hij ook was, wat je zag was wat je kreeg: een fantasieloos, nuchter, functioneel en goed rijdend vervoermiddel voor grotere gezinnen plus bagage. De nieuwe, met die Eos-koplampen, is als Piet Hein Donner in een bomberjack. Het is een auto die zijn ware aard verloochent: die van pakezel.

Bas van Putten
Columnist/Schrijver
Bas van Putten is schrijver en columnist voor diverse kranten en tijdschriften. Zijn wortels liggen in de muziek, maar zijn hart gaat al jaren uit naar auto's.