Emotie

Volvo Drive Me-project autonoom

Emotie. Aan dat troetelwoord van autofabrikanten moet ik altijd denken als ik in een nieuwe auto stap. Het is fake. Wat we zo noemden wordt in rap tempo vernietigd door de technische vooruitgang en het ecomonster. De stuurbekrachtiging is elektrisch, de trekkracht is turbo, het geluid is verdwenen, het onderstel pakt de bochten voor je, remmen doet de auto zelf als je het mocht vergeten.

Kortom: alles is kunstmatig, je eigen inbreng is tot bijna nul gereduceerd. Het opwindend onvolmaakte mechaniek dat je met list en kunde eigenhandig moest bedwingen is niet meer. De markt levert machines, perfecte machines die je van bestuurder tot operator reduceren. En zolang je auto's als vervoer van A naar B opvat is dat best fijn, want je zit op rozen.

Teken aan de wand is dat het steeds moeilijker wordt iets over rijeigenschappen te zeggen. De meestal marginale verschillen in vering en besturing daargelaten – en de paar witte raven als M2 of F-Type uitgezonderd – lijken ze bij de meeste auto's zo verlammend op elkaar dat ik me door mijn wekelijkse autoswitch soms amper realiseer waarin ik rijd. Nog steeds ben je met een E-klasse comfort-wise beter af dan met een Clio, maar de niveauverschillen worden kleiner, en binnen de klassen presteren de partijen op alle fronten min of meer ex aequo. In onze branche worden we met de neus op de feiten gedrukt: kijk hoe dicht in vergelijkende tests de puntenuitslagen bij elkaar liggen. Al die grote woorden over rijgenot en eigenzinnige karakters zijn één grote wanhoopspoging de algehele gelijkschakeling te maskeren. Ok, we hebben design om het verschil te maken, maar dan nog.

Zorgelijke situatie, want het moment is nabij dat de autopilot de laatste resten beleving in de kiem smoort. Dan is de auto als genotmiddel niet meer aan de man te brengen. Het complete verkoopverhaal van de industrie staat op de tocht. De auto wordt een nutsvoorziening, het chiquere alternatief voor het openbaar vervoer. Bovendien zullen alle auto's op termijn elektrisch rijden. Dan wordt het voor fabrikanten helemaal onmogelijk het verschil te maken. Kort door de bocht klinken en rijden ze allemaal hetzelfde, namelijk zo goed als volmaakt. Al die hippe carsharingprogramma's zijn het voorgeborchte van een Connexxion-model dat veel spelers de kop zal kosten omdat ze niet meer nodig zijn. Er groeit een levensgroot probleem voor iedereen.

Lezersreacties (41)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.