Een 5-serie met 14 procent bijtelling!

Groen energielabel | Foto: ANP
De autokoper begrijpt nog steeds niets van de belastingmaatregelen rond de energielabels. Zo sprak ik laatst een vriend, BMW-verkoper, die wel twee keer per dag mensen in de showroom teleur moet stellen. Ze hadden zich al helemaal verlekkerd op een 520i met A-label, of een van de andere Beemers met zo'n zuinig predikaat, en rekenden zich met slechts 14 procent bijtelling rijk. Jammer, maar helaas, die regel heeft niets met een A-label te maken! Daarom vertellen we nog maar eens hoe het zit: 14 procent bijtelling op een auto van de zaak geldt alleen voor benzinemodellen die minder dan 110 gram CO2 per kilometer uitstoten, en voor diesels ligt de grens op 95 gram per kilometer. Het was ook bijna te mooi voor woorden: een dikke 3- of 5-serie met A-label van de zaak en slechts 14 procent bijtelling betalen. Hoe het komt dat BMW zo veel groene labels heeft? Da's een ander verhaal, wat vooral te maken heeft met de vreemde manier waarop de energielabels in Nederland berekend worden en waarbij de overheid bij het vaststellen van de zuinigheid van een model onder meer kijkt naar oppervlakte en het aantal zitplaatsen van de auto. Al zijn veel BMW's relatief zuinig dankzij het EfficiëntDynamicsprogramma waarvan onder meer stop-/starttechniek deel uitmaakt.
Maar even terug naar de ervaringen van mijn BMW's verkopende vriend. Wanneer hij moet uitleggen hoe het daadwerkelijk zit, en dan uitlegt dat de 14 procentbijtelling alleen geldt voor auto's als de Prius, Civic Hybrid, Daihatsu Cuore of een van de PSA-Toyota-drieling, dan komt dat hard aan. Maar de potentiële klant is binnen! Als gehaaide verkoper met vlotte babbel weet hij ze toch wel te overtuigen en staat bij het verlaten van de showroom, ondanks het mislopen van de lage bijtelling, alsnog een handtekening onder het koopcontract van een groen gelabelde Beemer. Al het BMW-tromgeroffel over de vele groene labels voor hun modelgamma blijkt niet voor niets geweest te zijn.

Lezersreacties (23)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.