De zuinige vs de snelle
De benzineprijzen zijn zo langzamerhand verworden tot een nachtmerrie voor hen met een krappe beurs. Helemaal als zij veel kilometers moeten of willen maken. Een beetje gemekker om de prijzen hoort natuurlijk bij Nederland. Ik kan me nog herinneren dat ik als jochie bij mijn opa in de auto zat terwijl hij schande sprak (of liever mompelde) van het feit dat een liter benzine 2 gulden kostte. Maar de laatste tijd gaat het zo hard omhoog met de literprijs dat het simpele klagen voorbij is.
Mensen maken zich zorgen. Ze denken na over hun autogebruik, denken meer dan ooit na over de aanschaf van een zuinige auto en passen vaak hun rijgedrag aan. Ik krijg meer vragen van kennissen en vrienden dan ooit over zuinige auto's, belastingvrije modellen en zelfs elektrische auto's. Is het een optie? Dat je voor de prijs cq afschrijving van een nieuwe auto heel veel benzine kan tanken realiseren ze zich niet altijd, maar de tendens is duidelijk. Het rijgedrag dan, dat is misschien wel het allerbelangrijkste voor een laag verbruik. Nu zal je een Escalade nooit boven de 1:15 krijgen en een Yaris Hybrid niet onder de 1:5. Maar het verschil in verbruik bij 80 km/h en bij 130 km/h is zeer fors. Dat weet iedereen die bij dat soort snelheden zijn boordcomputer een beetje in de gaten houdt. De gevolgen met deze brandstofprijzen laten zich raden: een fors aantal mensen dat zelf de brandstofkosten moet ophoesten, past zijn snelheid aan. Logischerwijs zie je ze vooral veel in het weekend. Doordeweeks zijn vooral zakelijke rijders op pad. Die voelen de pijn niet en rijden nog altijd lekker door. (behalve op de A2, waar de strenge snelheidscontroles opvallend veel effect lijken te hebben, maar dat terzijde). Uiteraard zijn er 's avond ook relatief veel particuliere chauffeurs onderweg, maar dan is het toch rustig op de weg zodat ze minder opvallen.
Nee, zaterdag en zondag zijn de dagen dat je het merkt. Men gaat (moet?) naar familie, bezoekt voetbalwedstrijden, gaat naar de Ikea of wellicht gewoon een dagje uit. Benzine blijft duur, dus het tempo ligt lager dan vroeger. Op 100 km/h wegen merk je er niet heel erg veel van, omdat dat voor velen dan al langzaam genoeg is. Je bent al een stuk zuiniger dan met 120 km/h. Ja, ook hier spotten we de mensen al die de cruisecontrol op 80 km/h zetten, maar het snelheidsverschil valt mee. Het wordt anders op de snelwegen waar je 120 km/h of 130 km/h mag. 80 of 90 km/h rijden zorgt daar voor op zijn zachtst gezegd opmerkelijk situaties. De 80 km/ rijder is in zoverre gevaarlijk, dat hij voor het absolute minimum gaat. Mocht hij zich al realiseren dat de teller wat afwijkt en hij dus in praktijk minder dan 80 km/h rijdt, boeit dat hem niet. Hij gaat voor zuinig. Vrachtwagenchauffeurs zullen eerder 80 tot 85 km/h op de GPS rijden, zo'n 85-90 km/h op de teller. Die moeten deze automoblisten dus voorbij, wat voor veel ergernis zorgt bij de snellere rijder. Met de 90 km/h rijder gaat het precies andersom. Zij moeten juist vrachtswagens voorbij en doet dat met een netto snelheidsverschil dat lager ligt dan 5 km/h. Als je met 130 km/h aankomt, moet je dus in de remmen. Ook een spannende situatie: een splitsing van snelwegen. Neem een 4 baansweg, waarvan de linker twee stroken naar stad A gaan, de rechter twee naar stad B. Hoe braaf rechts een 80/km/h rijder ook rijdt, hij wil naar stad A en moet dus de linkerstrook naar stad B kruisen. Maar daar rijden de linkerstrook rijders die gewoon 120 km/h doen. Mij valt op dat dat de 80 km/h rijder niet uitmaakt, hij wil naar links en gaat dus naar links zonder zijn tempo aan te passen. Opvallend genoeg zouden veel vrachtwagens dat probleem dus ook moeten hebben, maar naar mijn indruk gaan die vaak eerder naar links en kijken beter. Vermoedelijk speelt het ook een rol dat je er op rekent dat een vrachtwagen, die nog eens meer opvalt ook, 80-90 km/h rijdt op een 120 km/h weg, van een auto verwacht je dat meestal niet. En dus zeilt er wel eens zo'n langzame auto naar jouw rijbaan. De officiële regels zijn duidelijk, hij wisselt van rijstrook en mag jou dus niet hinderen tijdens die wissel. Maar ja, als er 150-200 meter tussen jullie zit hindert hij je niet bij de manoeuvre zelf, maar zal je nog altijd fors moeten bijremmen als je achterop komt. Telt dat als hinderen? Volgens mij niet, al voelt het wellicht wel zo.
Tot zover de observaties, hoe verder? Het is iemand zijn recht om langzamer te rijden dan toegestaan en dat iemand zuinig aan doet is in deze tijden te begrijpen. Toch vind ik 80 km/h op een 120 km/h-snelweg gevoelsmatig te langzaam. Het veroorzaakt gevaarlijke situaties en dat weegt niet op tegen wat bespaarde liters. Maar ja, gemakkelijk praten als je een tankpas in je portemonnee hebt zitten of als welgestelde particulier niet eens naar het tankbedrag kijkt. Lastig lastig… Wat vinden jullie? 80 km/h op de snelweg: je goed recht of levensgevaarlijk?

Roy Kleijwegt
Autojournalist
Roy Kleijwegt (1981) heeft Journalistiek gestudeerd en liep in 2004 bij AutoWeek stage. Hij werkte daarna een aantal jaar bij het vakblad Automotive maar keerde hij in 2008 terug bij AutoWeek als testredacteur en politiek expert. Hij houdt van supercars en lichte sportwagens, van moderne auto's met coole gadgets en de mensen achter bijzondere automerken. Waar velen de opkomst van EV’s zien als een ramp, vindt Roy de transitie bijzonder interessant. Evengoed zijn zijn favoriete auto’s hoogtoerig en atmosferisch: hij moest een traan laten tijden het testen van een Ferrari 812 Superfast. Roy heeft weinig met klassiekers, hoewel de liefde voor youngtimers groeit nu hij ouder wordt. Hij reed in zijn vrije tijd op z'n Kosmic Rotax kart maar die is door tijdgebrek verkocht. In zijn vrije tijd geniet hij van sporten, poker en zijn gezin. Roy heeft veel interesse in BPM-wetgeving en andere politieke zaken en probeert op dat vlak de mopperende Nederlander uit te leggen hoe dingen werken. Voor zijn eigen deur staat een Tesla Model 3.