De corona-occasion

De corona-occasion

Dit is een schitterende tijd voor trendwatchers. Met een wereld die zo op zijn kop staat als de onze kan het alle kanten op. Maar mijn voorspelling van een forse groei voor de markt in vooral goedkope occasions lijkt pure logica. Die moet ongeacht de ernst en lengte van de aangekondigde recessie wel gaan profiteren van een door de anderhalvemetersamenleving lamgeslagen openbaar vervoer.

De Nederlandse Spoorwegen verwachten door de opgelegde beperkingen ‘tot ver in 2021’ maar 40, maximaal 50% van hun reizigerscapaciteit te kunnen benutten. Dat zijn een hoop Nederlanders. Op werkdagen vervoert NS ruim 1 miljoen mensen per dag. Het gros is werkende klasse. In de zwartste scenario’s waarvan het bedrijf veiligheidshalve uitgaat zal een deel van de klanten gaan thuiswerken en een ander deel door baanverlies even helemaal niet meer hoeven sporen. Een deel van de reizigers zal uit besmettingsangst voorlopig voor andere vervoermodaliteiten kiezen. Dat kan de fiets zijn, maar die pak je niet voor afstanden waarvoor je eerst de trein nam, dus de grootste kanshebber is de auto. We noemen hem: de corona-occasion.

Legio doelgroepen; werknemers die na ontslag hun leasewagen kwijtraken, OV-reizigers die het tot nu toe zonder auto deden, studenten die uit armoede maar aardbeien gaan plukken op het platteland – over een jaar staan ze met hun uitgewoonde carpool-

Astra’s in De Telegraaf onder de kop ‘de nieuwe Polen’. Ik volg het gitzwarte scenario van de NS. De beurzen zijn smal, de spaarpotten raken leger. De noodgedwongen consument houdt dus de hand op de knip. Hij gaat voor maximaal tienduizend euro maar hoe minder hoe beter Focussen, Golfjes en Peugeootjes kopen. De budget-occasionhandel kan zich in de handen knijpen. Ten koste van de al geprangde merkdealers en de uitgerangeerde autoverhuurders, die sinds de dood van het vliegverkeer al hun zakenreizigers en toeristen kwijt zijn. Hertz Noord-Amerika is inmiddels failliet. Daarmee komen in één klap honderdduizenden jonge occasions op de markt, die de tweedehandsprijzen daar verder onder druk zullen zetten. Hier zullen leasemaatschappijen delen van hun vloten afstoten.

Het laat zich raden wat de coronacrisis voor de energietransitie kan betekenen. Ik zie niet in hoe overheden kunnen verhinderen dat de klimaatklok jaren wordt teruggezet. Voorlopig zal geen particulier een nieuwe EV aanschaffen. De staat kan in barre tijden van de uitgeklede burger moeilijk meer de aanschaf van energiezuinige auto’s eisen. Ik houd mijn hart vast voor de nationale CO2-emissies. Enerzijds neemt in crisistijd de filedruk af, anderzijds zullen meer mensen meer gaan rijden in auto’s waar Rutte niet blij van wordt. Nederland zal desnoods in eigen land massaal per auto op vakantie gaan, hoe anders? Aangekondigde milieuzones worden uitgesteld en de verbrandingsmotor krijgt een langer leven dan we dachten. Maar dat voorspelde ik al eens eerder. Houd die Shell-aandelen nog maar even aan, zou ik zeggen.

Enfin, als het echt erger wordt dan de jaren dertig en we allemaal Kapot Gaan, kan ik me in mijn aanstaande Drentse plaggenhut nog altijd troosten met een speelgoed-SL. Tegen mijn hoogopgeleide buren in het huttenkamp zal ik zeggen: “Beste Benz die ik ooit had, niet kapot te krijgen.”

Lezersreacties (47)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.